Pretraga

Preminula autorica poznatog udžbenika za likovnu umjetnost

A- A+

U 82. godini života preminula je cijenjena povjesničarka umjetnosti, autorica brojnih udžbenika i prevoditeljica Jadranka Damjanov. Uz njezine udžbenike rasle su brojne generacije srednjoškolaca, a njen udžbenik ‘Likovna umjetnost’ i danas se koristi kao temelj obrazovnog programa. 

Izdvojeni članak

[Upisi na akademije] Bez kvalitetne mape kandidati za Likovnu akademiju ne mogu proći prijemni

Jadranka Damjanov rođena je 1934. godine u Subotici, diplomirala je 1958. godine, a pet godina kasnije doktorirala je na zagrebačkom Filozofskom fakultetu. Ova istaknuta povjesničarka umjetnosti radila je kao redoviti profesor na Odsjeku za Povijest umjetnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. 

Osim što je autorica brojnih priručnika i članaka, Damjanov je autorica poznatih srednjoškolskih udžbenika, a zbog svoje jednostavnosti u stilu pisanja i sveobuhvatnosti gradiva, njeni udžbenici služe kao izvor znanja i studentima. 

Vodila je istraživanje Kulturni sadržaji u obrazovanju djece i omladine u sklopu UNESCO-a zajedno s kolegama Dubravkom Jandom i Veliborom Jerbićem. Također, Damjanov je vodila metodičko usavršavanje srednjoškolskih profesora Likovne umjetnosti putem interneta, a kao takva bila je strastvena zagovornica novih pristupa u obrazovanju.

Godine 1998. Jadranka Damjanov osvaja državnu nagradu ‘Ivan Filipović’ za znanstveni rad.