Pretraga

Većina odgovora na ispitu iz PiG-a mogli su se naučiti na redovnoj nastavi

A- A+

Od 9 ujutro gotovo 7.000 kandidata pisalo je ispit iz Politike i gospodarstva na državnoj maturi, a predviđenih 90 minuta, bilo je i više nego dovoljno za 60 odgovora, objašnjavaju nam maturanti koji su ga pisali. Obzirom da se ovaj predmet uči svega jednu godinu, nema puno prostora za manevar oko postavljenih pitanja pa nam sugovornica navodi da su se neka ponavljala. Evo što su nam još u analizi otkrili maturanti iz Zagreba, Varaždina, Osijeka i Valpova.    

Autor fotografije: Mirna Pibernik/ www.flickr.com/photos/mirnapibernik/

Jutros u devet sati pisao se jedan od tri najčešće odabirana predmeta na državnoj maturi – politika i gospodarstvo. Razlog takvom interesu za ovaj predmet između ostaloga leži u činjenici da ga prijavljuju mnogobrojni kandidati za ekonomske fakultete.

Izdvojeni članak

Gotovo 7.000 pristupnika sutra piše PiG: Ovo vas čeka na ispitu

Ispit mi nije bio težak jer sam većinu toga naučio u školi

Među gotovo 7.000 kandidata koji su pisali PiG, bio je i Ivan iz X. zagrebačke gimnazije.

– Ispit mi nije bio težak jer sam većinu odgovora naučio u školi. Malo mi je eventualno teže pitanje bilo ‘Na kojim izborima hrvatski državljanin može sudjelovati u EU osim za Europski parlament?’. Spremao sam se tjedan dana te očekujem da ću dobiti četvorku ili peticu, pojašnjava nam Ivan te dodaje da je bilo i previše vremena za odgovaranje.

Problema s Politikom i gospodarstvom nije imao ni valpovački maturant, koji također očekuje višu ocjenu iz ispita.

– Ispit stvarno nije bio težak, sva pitanja bila su jasna, a očekujem da ću dobiti čvrstu trojku ili četvorku što je ok s obzirom na to koliko sam se pripremao, objašnjava Jakov, koji je završio gimnazijski smjer u Srednjoj školi Valpovo.

Izdvojeni članak

Izdvojili smo neka zanimljiva pitanja iz geografije na maturi: Znate li odgovore?

Teži mi je bio dio s gospodarstvom, jer ga nismo stigli do kraja obraditi u školi

Maturantica Graditeljske, prirodoslovne i rudarske škole u Varaždinu Lea, također nije doživjela ispit iz PiG-a teškim, ali smatra da je bilo puno Ustava i nekoliko dvosmislenih pitanja.

– Budući da sam taj ispit najviše i najduže spremala, nije mi bio toliko težak. Bio je dosta sličan prošlogodišnjem, a neka su se pitanja čak i ponavljala pa pošto sam rješavala te ispite dosta sam stvari zapamtila, pojašnjava Lea.

Unatoč tome što nije priželjkivala toliko Ustava, taj politički dio joj je zadavao manje problema.

– U školi nismo stigli odraditi gospodarstvo i u životu se ne susrećem baš s gospodarstvom (više s politikom) pa mi je taj dio bilo teži. Iako su se profesorica i asistent na pripremama stvarno potrudili da to što bolje objasne, ipak je to kompleksno gradivo koje se ne može naučiti brzo, smatra ova varaždinska maturantica.  

Iako se dobro pripremila, ipak su joj neke stvari ostale dvojbene, a još jednom se osvrnula i na Ustav.

– Učila sam iz dvije knjige i Ustava, ali i dalje imam dvojbe oko nekih pitanja zbog njihove dvosmislenosti i čistih definicija iz Ustava, što smatram da ne bi trebali znati, iskrena je Lea, koja uz sve te poteškoće s kojima se borila ipak očekuje minimalno četvroku, a ostavlja mogućnost da bude i petica.

Svoj kut gledanja na ispit dao nam je i Nenad iz II. osječke gimnazije.

– Moj prvi dojam je da je bilo malo previše pitanja vezanih za EU i međunarodnu politiku, a
ustavni dio mi je bio sasvim OK, govori nam, te dodaje da svime time nije pretjerano opterećen jer je na PiG išao više ‘turistički’, obzirom da će polagati još dva izborna predmeta, koji su mu važniji za studij latinskog jezika i književnosti koji namjerava upisati.