Stereotipne vrste profesora koje smo svi susreli

Baš poput učenika tako i svaki profesor ima svoju osobnost i karizmu. No u bilo koju školu da ste išli, a mahom je tako i na fakultetu, izgledno je da ste se susretali s vrstama predavača, koje navodimo u tekstu.

Otvorimo li vrata zbornice u bilo kojoj školi susrest ćemo predavače različitih ‘kalibara’, navika, osobina, a ništa drugačije nije ni s fakultetskim kabinetima. No po zakonu brojeva ili velikih brojeva, bez obzira gdje ste pohađali obrazovnu instituciju i u kojem dobu, vjerojatno vas nisu zaobišle ove vrste učitelja/profesora/nastavnika.

Stereotipne vrste učenika koje smo svi imali u razredu

Profesor van plana i programa

Dok imate na jednoj strani profesore koji se striktno drže propisanog plana i programa, na drugom polu su oni koji ‘predaju’ o svemu o svačemu, samo ne o gradivu svoga predmeta. Ovakvi nastavnici su uglavnom omiljeni jer se učenicima, barem na jednom satu u školi radije razgovara o ponudi na kladionici, skoku s padobranom, muzičkim zvijezdama, nego o primjerice valenciji elemenata, analizi Smail-age Čengića ili kojoj trećoj jedinici programa.

Mlada nadobudna profa

Ovdje naglasimo odmah da za svaki od navedenih tipova se može raditi o profesoru ili profesorici, ali smo ovako nasumično napravili raspodjelu. Ovakva predavačica, željna je dokazivanja, kako sebi, tako i učenicima pa je potpuno suprotno od prije navedenog profila učitelja maksimalno usredotočena na gradivo, traži striktne definicije, opsežna izlaganja, ne dopušta izmotavanja bilo kakve vrste te je uvjerena da je baš njen predmet najvažnija materija koju svi učenici trebaju izvrsno savladati. Obično je stroga i prilikom ocjenjivanja.

Pervertit

Uh, rado bismo vjerovali da se svi nisu baš susreli s ovakvom vrstom profesora, ali nažalost to nije slučaj. Ovakav predavač, ovisno je li muškarac ili žena, vidljivo je naklonjeniji suprotnom spolu, očijuka s njima te uglavnom ima i tomu prilagođene ocjenjivačke kriterije. Omjera stil odijevanja, šminku ili cjelokupan izgled učenicama pa si čak tu i tamo da za pravo da ga komentira u nekom nastranom kontekstu. Nije mu nepoznata ni komunikacija s učenicima u izvannastavnom periodu o svemu samo ne o nastavi!

Zgodna profesorica

Ovo je sada zamjena uloga, odnosno situacija kada se učenici ponašaju na malo uvrnut način prema profesorici. U svakoj se školi uglavnom nađe i najmanje jedna profesorica ili profesor, koji je učenicima više nego ‘napet’. Svojim slobodnijim stilom odijevanja tomu mogu dijelom pridonijeti i nastavnici, a dio je svakako u pubertetskoj ili nastranoj mašti učenika/studenata. Gradivo obično na satima koje predaje dotična profesorica pada u drugi plan, a u prvi dolaze trenuci kada će pisati na ploči, sjesti na pogrešan način i slično.

Tajne koje profesori svojim učenicima nikada neće otkriti

Najstroži profesor

Za ovaj tip profesora smo sigurni da ga svi imali tijekom obrazovnog procesa. I prije nego ste upisali tu školu/faks, starije su vas kolege plašile mitskim i/ili istinitim pričama o tome kako je taj profesor zahtjevan te da je kod njega doslovno nemoguće imati više od tri. Da bude jasno, ako ste vi izvrsno savladali gradivo, teško da to neće strogi predavač znati nagraditi, ali definitivno postoje profesori koji zahtijevaju malo više znanja. Ovi profesori su učenicima mrski dok su u školi, ali često ih se poslije sjete, jer ih uglavnom oni najviše nauče. 

Popularni profesor

Ovo je jedan koji je kombinacija nekoliko prije navedenih tipova. Kada je na rasporedu važna materija, objasnit će je temeljito, no pronaći će vremena i za razgovore o temama iz domene opće kulture. Također će rado i posavjetovati učenike, ako imaju neki problem za koji ne znaju kome se obratiti. Učenici uvijek priželjkuju da ih baš ovaj profesor vodi na izlet, ekskurziju ili posjetu muzeju, jer zna napraviti dobru atmosferu. Može ga karakterizirati popustljivost kod ocjenjivanja, iako to nije nužno, budući da već ima niz drugih osobina koje ga čine omiljenim.

Predrasude koje se najčešće vežu uz studente Ekonomije

Duh profesor

Ovo je jedna vrsta profesora isključivo prisutna na fakultetima. Njegovo ime pored kolegija u indeksu, svjedoči da postoji, mada je u biti nešto poput Jetija – svi o njemu pričaju, ali ga nitko nije vidio.

Sve poslove oko predavanja, ispita, seminarskih radnji, za njega obavljaju jedan ili nekoliko asistenata pa tako na kraju položite ispit kod profesora, za kojeg uopće ne znate kako izgleda. Ipak pokušajte mu pronaći fotografiju negdje na netu, da ne biste došli na upis ocjena i pitali upravo njega – a gdje je profesor (primjerice) Novak?

Odgovori