Pretraga

Kako štedjeti i pomoći prirodi u isto vrijeme? Istražili smo na primjeru škola jedne županije

A- A+

Ulaganje u održivost važnije je no ikada, upozoravaju znanstvenici. Na primjeru Karlovačke županije smo odlučili istražiti kako se škole mogu aktivirati u postizanju tih ciljeva, a paralelno postići velike uštede i bolje uvjete za rad svojim učenicima i osoblju. Svjesni važnosti ulaganja u održivost i educiranja mladih po tom pitanju, pokrenuli smo projekt ekoLucija 101 kojim nagrađujemo najbolje ekoprojekte škola u Hrvatskoj. Prijave su otvorene do 18. travnja u ponoć.

Kako povećati energetsku učinkovitost škola? Inspirirajte se ovim primjerima škola iz Karlovačke županije | Foto: Unsplash

Postizanje ciljeva ciljeva održivog razvoja važnije je no ikada, objavljeno je nedavno u sklopu najnovijeg klimatskog izvješća Međuvladinog panela za klimatske promjene (IPCC) Ujedinjenih naroda. Izvješće je pozvalo na hitno djelovanje i upozorilo da se nalazimo na važnom raskrižju – ne smanjimo li količinu štetnih stakleničkih plinova u atmosferi, posljedice bi mogle biti katastrofalne. Prijetnja klimatskih promjena je, neupitno, loša vijest no baš zato nam je potreban optimizam i usmjeravanje ka rješenjima koja će nam pomoći izboriti se za bolju budućnost.

Nagrađujemo najbolje ekoprojekte škola

Upravo je to razlog zašto smo, ususret Danu planeta Zemlje, odlučili pokrenuti projekt ekoLucija 101: Uvod u ekološku revoluciju. Partneri projekta su Ekonomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu te Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj. Projektom u isto vrijeme želimo osvijestiti utjecaj crnih prognoza na mentalno zdravlje naših čitatelja, ali i naglasiti dobre primjere iz prakse. Održivi razvoj je razlog za optimizam, a upravo je to osjećaj koji želimo da bude osnovna asocijacija kada se razgovara o ekološkim temama. Kako bismo pronašli primjere dobrih ekoloških praksi, željeli smo ostati u domeni onoga što je važno i poznato našim čitateljima – učenicima.

Projektom, stoga, nagrađujemo dvije škole iz Hrvatske koje su u protekloj, 2021. godini provele najbolji ekoprojekt. Dodjeljujemo nagrade u dvije kategorije: za osnovnu te za srednju školu. Tražimo škole koje su uložile u održivost i vlastitim primjerom učenicima i djelatnicima pokazala da je ekološko djelovanje važno te da naizgled male inovacije mogu dovesti do važnih pozitivnih promjena. Više o projektu i tome kako se prijaviti pronađite ovdje.

Izdvojeni članak
ekolucija 101

[ekoLucija 101] Tražimo najbolji školski ekoprojekt: Evo kako se prijaviti

Provođenjem ekoprojekta škole vlastitim primjerom učenicima pokazuju da je ekološko djelovanje učinkovito te da razloga za optimizam oko budućnosti itekako imamo. Osim toga, određenim će projektima smanjiti svoj ekološki otisak, ali i troškove. U suradnji s predstavnicima Karlovačke županije, istražili smo kako je ulaganje u energetsku učinkovitost njihovih škola doprinijelo postizanju tih ciljeva.

Kako povećati energetsku učinkovitost škola? Inspirirajte se ovim primjerima

Karlovačka županija je u energetsku obnovu svojih škola krenula ulagati 2017. godine. Do 2021. godine potpuno su energetski obnovili gotovo sve svoje osnovne matične škole, njih čak 17 od ukupno 19 škola. Jedna matična škola je djelomično obnovljena. Osim toga, potpuno je energetski obnovljeno 10 područnih osnovnih škola te djelomično njih 18, a samo 3 područne osnovne škole još uvijek čekaju obnovu.

Kad je riječ o srednjim školama, potpuno su energetski obnovili njih 3, djelomično njih 6, a 2 čekaju obnovu. Potpuno je energetski obnovljen i jedan učenički dom, a djelomično njih dva. Zahvaljujući ovim obnovama, potrošnja energenata u osnovnim školama je pala sa otprilike 3.2 milijuna kuna godišnje, koliko je iznosila u 2017. godini, na manje od 2.5 milijuna kuna godišnje. U srednjim školama se sada godišnje troši oko 2 milijuna kuna na energente, dok se u 2017. godini taj iznos penjao na 2.5 milijuna kuna, priopćili su iz Karlovačke županije.

Osim energetske obnove koja uključuje nove fasade, krovove i stolariju, ulagali su i u druge projekte kojima su se smanjili troškovi i negativan ekološki otisak. Prirodoslovna škola Karlovac i Šumarsko-drvodjeljska škola Karlovac provele su projekt nabavke senzora. Pilot projektom senzorika škole su dobile senzore kojima se mjeri kvaliteta zraka, daljinski se očitavaju utrošci energije i vode te se prati njihovo stanje​. Projekt pruža velike mogućnosti praćenja i ušteda energenata, istaknuli su predstavnici Karlovačke županije.

Ovi primjeri dobre prakse pokazuju kako je ekološko djelovanje moguće i dostupno, ali i višestruko korisno | Foto: Unsplash

Promjene koje štede milijune kuna

U Osnovnoj školi Žakanje provodi se i praćenje te regulacija potrošnje ugradnjom kalorimetara. Kalorimetar je ugrađen kako bi se mogla očitati točna energetska potrošnja škole na temelju koje se vrši plaćanje u kn/kWh čime su ostvarene značajne financijske uštede. Od uvođenja kalorimetara OŠ Žakanje je uštedjela ukupno 1.3 milijuna kuna, naveli su iz Karlovačke županije.

U nekoliko škola Karlovačke županije izvršen je prelazak s loživog ulja na biomasu, odnosno sječku. Zašto je to značajan način uštede? Godišnji trošak grijanja na loživo ulje za Osnovnu školu Vladimira Nazora iz Duge Rese prema potrošnji iz 2021. godine, primjerice, iznosio bi 190.000 kuna. Zahvaljujući prelasku na biomasu, taj je trošak pao na 65.000 kuna. Naposlijetku, županija je napravila korekciju autobusnih linija kojima se do škole prevozi gotovo tisuću učenika. Smanjenjem broja autobusa i racionalizacijom mreže prijevoda, smanjili su trošak prijevoza s 8.5 milijuna kuna godišnje na 5.7 milijuna kuna godišnje.

Karlovačka županija ovim primjerima dobre prakse pokazuje kako je ekološko djelovanje moguće i dostupno, ali i višestruko korisno. Učenici i osoblje ovih škola sada imaju kvalitetnije uvjete za rad, škole su vrlo brzo osjetile povrat uloženih sredstava, a Karlovačka je županija napravila velik iskorak prema održivoj budućnosti svih nas.


Projekt ekoLucija 101: Uvod u ekološku revoluciju provodi portal srednja.hr. Partneri projekta su Ekonomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu te Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj. Ako želite redovno primati specijalizirane vijesti iz svijeta obrazovanja s portala srednja.hr, pretplatite se na naš newsletter ispunjavanjem obrasca dostupnog ovdje.

Tražimo najbolji školski ekoprojekt! Prijavite se putem obrasca ispod:

Share via
Copy link
Powered by Social Snap