Pretraga

Dekan KiF-a kritizira zatvaranje teretana: Nadam se da to neće dovesti do ukidanja tjelesnog u školama

A- A+

Tijekom ovotjedne sjednice užeg kabineta Vlade, ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je da su fitness centri i teretane nova žarišta zaraze. Došlo je to paralelno s odlukom da se u Splitsko-dalmatinskoj županiji zabrani rad teretana i fitness centara narednih 14 dana, a sve zbog visokog broja novozaraženih koronavirusom. Vlasnici fitness centara i poduzetnici nezadovoljni su tom odlukom, a nezadovoljstvo njome izrazio je i dekan Kineziološkog fakulteta u Zagrebu, Tomislav Krističević.

Tomislav Krističević | foto: KIF, Unsplash

Polaznici i vlasnici fitness centara u Splitsko-dalmatinskoj županiji nezadovoljni su odlukom Stožera civilne zaštite da se u toj županiji zabrani rad teretana i fitness centara, a nakon što je Stožet ustvrdio kako su to nova žarišta zaraze.

Zatvaranje teretana nije primjereno stvarnoj opsanosti

Nezadovoljstvo tom odlukom izrazio je i dekan Kineziološkog fakulteta u Zagrebu putem službene stranice fakulteta, Tomislav Krističević.

Izdvojeni članak

Poduzetnici revoltirani: ‘Tražimo dokaze da su teretane nova žarišta koronavirusa’

– Poštujući izniman trud nadležnih u zaštiti zdravlja građana RH i ne dovodeći u pitanje njihove dobre namjere u svim odlukama, smatram da odluka o zatvaranju svih fitness centara i teretana na području Splitsko-dalmatinske županije nije primjerena stvarnoj opasnosti. Pogotovo imajući u vidu način reagiranja na druge djelatnosti i potencijalna mjesta širenja zaraze na kojima se postupno smanjivao broj osoba prisutnih na jednom mjestu ili mijenjalo vrijeme okupljanja u pojedinim prostorima, ističe Krističević.

Izražava nadu i da ovakvi potezi neće rezultirati potpunim ukidanjem nastave tjelesnog u školama.

– U ovom slučaju odlučili su se za potpuno zatvaranje cijele jedne djelatnosti u županiji bez stvarnih dokaza o neupitnom širenju zaraze u spomenutim prostorima. Dok se na druge djelatnosti i mjesta išlo ‘kirurškim skalpelom’ na fitness industriju se lupilo ‘kovačkim maljem’. Ne želim se u ovom trenutku referencirati na brojna istraživanja koja ističu pozitivni utjecaj tjelesne aktivnosti na imunitet, zdravlje i psihičko stanje čovjeka, jer smatram da su nadležnima sigurno poznata te se iskreno nadam da se ovakvi potezi ograničavanja zdravstveno usmjerenih tjelesnih aktivnosti neće nastaviti ograničavanjem ili ukidanjem nastave Tjelesne i zdravstvene kulture u nadolazećoj školskoj godini što bi stvarno bilo porazno!, zaključuje Krističević.

Capak: Razgovaramo da se modus promijeni

O zatvaranju fitness centara i teretana ovog se petka govorilo i na konferenciji za medije Stožera civilne zaštite.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak rekao je da su kao izvor zaraze utvrđene četiri teretane, ali je i naglasio da je teško sa stopostotnom sigurnošću utvrditi da su upravo teretane taj izvor.

– Razgovaramo o tome da se pokuša promijeniti modus, da se ide u češće kontrole i da se mjera zabrane primijeni samo na one gdje se utvrdi zaraza. Rješenje još ne znam, bit će uskoro, zaključio je Capak.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap