Pretraga

Godinu je dana od potresa u Zagrebu, dekani dva oštećena fakulteta pojašnjavaju što je s obnovom

A- A+

Prije točno godinu dana razorni potres pogodio je Zagreb, odnio jedan mladi život, a brojne stambene i poslovne objekte ostavio uništenima. Znatna su oštećenja doživjeli i fakulteti zagrebačkog sveučilišta. Provjerili smo što je s obnovom 365 dana nakon.

mef.unizg.hr

U rano nedjeljno jutro, tek nekih dvadesetak minuta nakon 6 sati, tlo pod Zagrebom snažno se zatreslo. Desetak sekundi padale su fasade, dimnjaci, propadale čitave kuće, toranj katedrale, a što je najgore od svega, ugašen je jedan mladi život. Danas je točno godinu dana od tog potresa u kojem su teško stradale i zgrade zagrebačkih fakulteta. Najviše su od svih stradali Medicinski i Pravni fakultet, a primjetnije su oštećeni i dijelovi objekata Prirodoslovno-matematičkog, Agronomskog te Šumarskog fakulteta.

Pravni fakultet

Pravni fakultet koristi se zgradama na adresama Trg Republike Hrvatske 3, Ćirilometodska 4, Nazorova 51, Gundulićeva 10, a sa Sveučilištem dijeli zgradu na adresi Trg Republike Hrvatske 14, koja je ujedno pretrpjela i najveća oštećenja. Tu su, kako nam kažu iz dekana Pravnog faksa, osobito stradali prvi i drugi kat zgrade, upravo katovi gdje oni djeluju kao fakultet. Zgrada na Trgu Republike Hrvatske dodatno je stradala u razornim potresima koji su koncem prosinca prošle godine pogodili središnju Hrvatsku.

– Osim oštećenja dimnjaka, krovišta, obloga na zidovima i stropovima, stradali su i konstrukcijski elementi te središnje stubište a građevina je ocijenjena kao privremeno
neuporabljiva, kažu nam s Pravnog fakulteta.

Zgrada u Gundulićevoj, dodaju, nije pretrpjela konstrukcijska oštećenja, dok je Pravni faks za objekte na adresama Trg Republike Hrvatske 3, Ćirilometodska 4, Nazorova 51 promptno dogovorio radove za obnovu, koji su već gotovi pa su zgrade na tim adresama potpuno spremne za uporabu.

– Njihova obnova inicijalno se financirala vlastitim sredstvima Fakulteta i sredstvima isplaćenim temeljem premije osiguranja. Fakultet se upravo prijavljuje na natječaj Ministarstva znanosti i obrazovanja putem kojeg će tražiti odgovarajuću refundaciju sredstava. Nakon obnove, Fakultet raspolaže s većinom dvoranskog prostora koji je bio u uporabi prije potresa. Konkretno, dostupne su nam sve dvorane osim onih u zgradi na Trgu Republike Hrvatske 14, a koju Fakultet dijeli sa Sveučilištem, kažu s Pravnog faksa.

U ovim okolnostima, dodaju, u mogućnosti su u znatnoj mjeri osigurati izvođenje nastave, a za nastavu u punom opsegu oslanjaju se na prostorije drugih sastavnica zagrebačkog sveučilišta. U tom smislu, ističu s Pravnog fakulteta, vode intenzivne razgovore s drugim fakultetima koji su iskazali spremnost pomoći dok obnova posljednje zgrade tog faksa na bude okončana.

Izdvojeni članak

Istražili smo što je s obnovom fakseva stradalih u potresu: ‘Spremni smo dio ili cijelu nastavu izvoditi online’

Agronomski fakultet

Od potresa do početka tekuće akademske godine iz vlastitih sredstava Agronomskog fakulteta, kaže nam dekan Zoran Grgić, financirana je žurna obnova manjih oštećenja u učionicama i studentskim laboratorijima. Utrošeni se iznos, precizira nam, kreće oko 850 tisuća kn u prošloj godini. Upravo se zbog tih žurnih investicija nastava na Agronomiji mogla voditi u hibridnom obliku i to već od listopada. Unatoč povećanom broju studenata, naglašava, nemaju problema s održavanjem nastave. Tijekom 2020. godine su, dodaje, napravljene detaljne snimke zatečenog stanja i izrađen plan sanacije za dva od četiri paviljona.

– U tijeku je novi natječaj za izradu projektne dokumentacije i za preostala 3 paviljona. Do sada je na ove aktivnosti utrošeno oko 2,1 milijuna kuna iz sredstava osiguranja objekata (ovaj izvor je obavio preliminarnu uplatu oko 2,5 milijuna kn, a još najmanje toliko se očekuje pri sanaciji objekata u početno stanje), sredstava MZO i vlastitih sredstava. U sljedećih nekoliko mjeseci bit će uloženo oko 0,8 milijuna kuna vlastitih sredstava za što ćemo tražiti refundaciju MZO, a do kraja godine ulaganja za povrat u početno stanje bi mogla biti ukupno oko 6,5 milijuna kuna, kaže nam Grgić.

Sveukupni troškovi sanacije s uključenim konstruktivnim ojačanjem nosivih sklopova zgrada, navodi Grgić, procjenjuju se na 44,22 milijuna kuna bez PDV-a, odnosno 55,28 milijuna kn s PDV-om. Za sva ulaganja predviđeno je vrijeme od dvije do tri godine, budući da se usporedno s građevinskim radovima u objektima mora održavati nastava i znanstveni rad zavoda fakulteta.

Fakultet sukcesivno račune za obnovu objekata dostavlja Ministarstvu znanosti i obrazovanja prema objavljenom Pozivu na dodjelu bespovratnih financijskih sredstava „Obnova infrastrukture i opreme u području obrazovanja oštećene potresom”; FSEU.2021.MZO.

– U ovom trenutku, sredstva se prema našim informacijama odnose samo na vraćanje objekata u prethodno stanje, odnosno do iznosa od oko 6,5 milijuna kuna, a kod sljedećeg poziva moći ćemo aplicirati i za dodatna ulaganja do navedenih 44,22 milijuna kuna, zaključuje dekan Grgić.

Isti smo upit prije tjedan dana poslali dekanu Medicinskog fakulteta Marijanu Klarici te dekanu Prirodoslono-matematičkog fakulteta Mirku Planiniću, no do zaključenja ovog teksta njihov odgovor nismo dobili.

Godinu je dana od potresa u Zagrebu, dekani dva oštećena fakulteta pojašnjavaju što je s obnovom
Share via
Copy link
Powered by Social Snap