Pretraga

Izvanredne vijesti za studente: Ministarstvo je upravo osiguralo novih 100 milijuna kuna za vas

A- A+

U Ministarstvu znanosti i obrazovanja danas je predstavljen poziv na dostavu projektnih prijedloga ‘Razvoj, unapređenje i provedba stručne prakse u visokom obrazovanju’. Vrijednost poziva je 100 milijuna kuna, a kroz njega će se osigurati stručna praksa za oko četiri tisuće studenata.

Foto: Martina Gelenčir|srednja.hr

Visoko obrazovanje dobiva injekciju vrijednu 100 milijuna kuna, a riječ je o pozivu kroz kojim će se osigurati praksa za studente. Na poziv za dostavu projektnih prijedloga ‘Razvoj, unapređenje i provedba stručne prakse u visokom obrazovanju’ mogu se prijaviti javna i privatna visoka učilišta. Minimalan broj studenata za koje je potrebno organizirati stručnu praksu u sklopu svakog projekta je 50 studenata, dok čitav poziv osigurava stručnu praksu za oko četiri tisuće studenata.

Izdvojeni članak

Zabluda je da dualno obrazovanje donosi učenicima veći broj sati prakse nego što su imali do sada

Očekuje se da će se ovim milijunima financirati između 30 i 50 projekta, iznos financiranja po projektu je od milijun do četiri milijuna kuna. Iz Ministarstva su istaknuli kako je cilj poziva je povećanje zapošljivosti studenata omogućavanjem stjecanja praktičnih vještina za rad i njihovo povezivanje i upoznavanje s poslodavcima.

Veći dio novca za stručnu praksu studenata, čak 85% osiguran je kroz fondove Europske unije, a ostatak iz državnog proračuna.

Prilikom današnjeg predstavljanja poziva ministrica Blaženka Divjak pojasnila je kako su podloga za njegovo raspisivanje bili rezultati studije koja je pokazala da je stručna praksa zastupljenija na veleučilištima i visokim školama. Stručnu praksu koja se provodi u sklopu studijskoga programa ima 77% svih programa.
S druge strane, ističe Divjak, na sveučilištima je zatupljenost studentske stručne prakse u studijskim programima oko 50 posto, a ona je najmanje zastupljeno u humanističkim studijima. Istovremeno, europski trendovi upućuju na to da studentsku praksu treba više uključiti u studijske programe.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap