Pretraga

Jedan sasvim drugačiji studij Ugostiteljstva: Studenti izravno utječu na razvoj turizma u županiji

A- A+

Ugostiteljstvo je djelatnost, odnosno struka koja obuhvaća poslovanja ugostiteljskih objekata poput hotela, restorana ili turističkih agencija. Otići na studij Ugostiteljstva znači podići se na novu razinu, u smislu znanja i vještina potrebnih za obavljanje poslova u ovoj struci, što onda znači i raditi na nekim rukovodećim pozicijama. Među studijima ugostiteljstva ističe se onaj Veleučilišta u Karlovcu, gdje se velik fokus stavlja na kontinentalni turizam. Razgovarali smo s pročelnicom i profesoricom Nikolinom Smajla koja nam je objasnila kako studij točno izgleda i što sve studenti tamo mogu dobiti.

nikolina smajla

Razgovarali smo s Nikolinom Smajla, pročelnicom i profesoricom Veleučilišta u Karlovcu. | foto: Veleučilište u Karlovcu

Veleučilište u Karlovcu visokoobrazovna je ustanova koja izvodi preddiplomske i diplomske stručne studije. Na preddiplomskoj razini moguće je birati između studija Ugostiteljstvo, Lovstvo i zaštita prirode, Mehatronika, Prehrambena tehnologija, Sigurnost i zaštita, Strojarstvo. Od specijalističkih diplomskih studija moguće je odabrati studije Poslovno upravljanje, Strojarstvo te Sigurnost i zaštita.

Studij Ugostiteljstva ističe se od drugih sličnih studija u Hrvatskoj, ponajviše po tome što je glavni fokus stavljen na kontinentalni turizam, ali i po odličnom odnosu studenata i profesora. O svemu smo popričali s profesoricom koja predaje na tom studiju, Nikolinom Smajla.

– Kroz suradnju s dionicima iz područja turizma u Karlovačkoj županiji uključujemo studente u razvoj kontinentalnog turizma. Imamo izvrsnu suradnju s Turističkom zajednicom grada Karlovca koja rezultira provođenjem istraživanja stavova posjetitelja manifestacija u Gradu čiji se rezultati implementiraju u planove razvoja turizma grada Karlovca. Kroz jedan europski projekt naučili smo koristiti metodologiju društveno korisnog učenja koju primjenjujemo u nekoliko stručnih kolegija. Radi se o obliku učenja uz rad i podjelu rezultata terenskog istraživanja s lokalnom zajednicom, uvodi nas u priču profesorica Nikolina Smajla, koja predaje na studiju Ugostiteljstvo.

Stručna praksa kao obavezni kolegij

Stručna praksa, kao vrlo važan dio studiranja na stručnom studiju, na ovom je studiju usmjerena na rad u Karlovačkoj županiji, ali i šire. Osim što je studentima to značajno zbog učenja kroz praksu, značajno im je i zbog povezivanja s potencijalnim budućim poslodavcima.

Izdvojeni članak

Razgovarali smo sa studentima koji studiraju u Karlovcu: Ističu zanimljive studije i puno terenske nastave

– Stručna praksa obavezan je kolegij na trećoj godini studija u trajanju od 120 nastavnih sati, koju studenti obavljaju u različitim subjektima iz područja turizma i ugostiteljstva, hotelima, turističkim zajednicama, javnim ustanovama u području turizma, kampovima, turističkim agencijama i drugo. Nakon odrađene stručne prakse student izrađuje dnevnik prakse i polaže usmeni ispit. Imamo potpisan velik broj ugovora o provođenju stručne prakse, a cilj nam je i povećati kvalitetu provođenja praktične nastave. Projektom koji je trenutno u provedbi planirano je jačanje kapaciteta mentora u gospodarstvu te implementiranje sustava stručne prakse u poduzeća kako bi se povećala kvaliteta provođenja stručne prakse i studente što bolje pripremilo za tržište rada, rekla nam je profesorica Smajla o konstantnom unapređivanju studija.

No, prije nego što studenti dođu do stručne prakse, prolaze kroz zanimljiv obrazovni put koji je posebno dizajniran potrebama studenata. Studij se izvodi kao redoviti i izvanredni, gdje je izvanredni studij u potpunosti prilagođen zaposlenim studentima, a nastava se odvija u popodnevnim satima, u ciklusima.

Tri grupe kolegija

– Sam studij je koncipiran u tri grupe kolegija. Prva skupina kolegija daje temeljna znanja nužno potrebna svakom visokoobrazovanom čovjeku, drugu skupinu obuhvaćaju temeljni ekonomski kolegiji, a treće su specijalizirani kolegiji iz područja turizma. S obzirom da se radi o ekonomskom studiju, student treba savladati i gradivo iz, primjerice, računovodstva, menadžmenta, financija i marketinga, a za područje turizma važno je korištenje stranih jezika pa studenti slušaju dva strana jezika kroz sve tri godine studija, opisala nam je studij profesorica Smajla.

Kako nam je rekla, studij je sastavljen od kolegija iz područja ugostiteljskih poduzeća, ali i specifičnih kolegija iz područja poslovanja turističkih agencija, različitih specifičnih oblika turizma te turističko vrednovanje kulturne baštine. Također, velik broj sati vježbi na svakom kolegiju posvećen je primjeni naučene teorije na primjerima iz prakse te izradi projekata usmjerenih na konkretne probleme u turizmu. Zbog svega toga, studenti s diplomom Veleučilišta u Karlovcu dobro su pripremljeni za razvoj vlastite karijere nakon studija.

– Prednost studija na Veleučilištu u Karlovcu je što osposobljava ljudske resurse koji će moći prepoznati, razvijati i pružiti kvalitetnu uslugu te nadopuniti turističku ponudu kontinentalnih krajeva. Studiranje u malom gradu, kao što je Karlovac, ima brojne prednosti pa se studenti često vežu uz instituciju i nastavnike jer njegujemo pristup studentima koji je više od službenog odnosa nastavnik-student. Nastojimo saslušati svakog studenta i pomoći mu tijekom studija te ostati nakon studija u bliskom kontaktu sa studentima. Uključujemo studente u pisanje stručnih i znanstvenih radova koje objavljujemo u stručnim i znanstvenim časopisima ili ih zajednički prezentiramo na konferencijama, rekla nam je Smajla.

Novosti na Veleučilištu u Karlovcu

Na Veleučilištu u Karlovcu trenutno traje proces osnivanja ureda za razvoj karijera, ali i unapređenje rada alumni udruge. To će omogućiti sadašnjim i budućim studentima još veću povezanost s institucijom, nastavnicima i poslodavcima, ali i profesionalno usmjeravanje studenata tijekom studija, pohađanje dodatnih edukacija i radionica, podršku učinkovitijem studiranju te pružanje drugih oblika pomoći vezanih uz razvoj karijere i osobnih vještina.

Osim što se radi na unapređenju programa, trenutno se završavaju radovi na obnovi povijesne zgrade u staroj jezgri grada Karlovca gdje se održava većina nastave. Uz to, nedavno je obnovljen i studentski dom koji se nalazi u blizini Veleučilišta, gdje studenti koji dolaze izvan Karlovačke županije mogu pronaći povoljan i kvalitetan smještaj tijekom studija.

Obnova glavne zgrade Veleučilišta u Karlovcu bliži se kraju | foto: Veleučilište u Karlovcu

Zanimalo nas je i što konkretno mogu studenti raditi jednom kad završe preddiplomski studij.

– Studenti nakon završetka studija stječu stručni naziv prvostupnik ekonomije, što im daje mogućnost da, uz širok opseg poslova iz područja turizma i ugostiteljstva, rade na ekonomskim poslovima – u računovodstvu, financijama, ljudskim potencijalima ili marketingu, za što su pripremljeni jer tijekom studija slušaju različite kolegije iz područja ekonomije. Osim toga, nastavak studija na Veleučilištu u Karlovcu moguć je na specijalističkom diplomskom stručnom studiju Poslovnog upravljanja (MBA studij) u trajanju od dvije godine, rekla nam je profesorica Smajla.

Po završetku diplomskog stručnog studija, studenti mogu raditi različite poslove u području rukovođenja – od malih poduzeća, do odjela u velikim poduzećima, a spremni su biti i menadžeri druge linije rukovođenja u najvećim poduzećima. Isto tako mogu se steći kompetencije za rukovođenje specifičnih ustanova kao što su galerije slika, muzeji, odjeli državnih ustanova i slično pri čemu studenti mogu razviti menadžersku karijeru do najviših razina upravljanja.

Spremni za novu akademsku godinu

Za kraj, zanimalo nas je kako se Veleučilište u Karlovcu snašlo u nastavi na daljinu te jesu li spremni za novu akademsku godinu.

– Usprkos izazovima u prošloj akademskoj godini, mišljenja sam da smo se izvrsno snašli. Na raspolaganju nam je Merlin sustav za učenje na daljinu kojeg smo savladali i mi nastavnici i studenti. Veleučilište je također razvilo video konferencijski sustav Big Blue Button kojem pristup imaju samo studenti i nastavnici Veleučlilišta. Sustav je pogodan za učenje na daljinu, održavanje webinara i slično, a s obzirom da se nalazi na resursima Veleučilišta nema limita i neopterećen je od vanjskog utjecaja te sigurniji za korištenje od drugih alata. S obzirom da smo u potpunosti savladali korištenje svih alata, prepreke za održavanje nastave na daljinu ne postoje, kao niti za provođenje ispita, rekla nam je profesorica Smajla.

Kako nam je rekla, profesori Veleučilišta u Karlovcu spremni su i za fizičku i za online nastavu, sve ovisno o preporukama i uputama koje će vrijediti netom prije početka nastave.

A što kažu studenti?

– Na Veleučilištu u Karlovcu završila sam stručni studij Ugostiteljstva, a potom i specijalistički stručni studij Poslovno upravljanje. Nakon preko 10 godina radnog staža u privatnom poduzetništvu i dodatnih usavršavanja na potrebnim područjima, puno užim od bilo kojeg smjera na bilo kojem Veleučilištu  ili Sveučilištu, mogu s dostatnim odmakom reći kako su znanja i vještine usvojeni na Veleučilištu u Karlovcu bile temelj uspješnog i kontinuiranog napredovanja u poslovnim aspektima u svakodnevnim odlukama. Pristup profesora i asistenata svakome studentu koji želi usvojiti nova znanja, proširiti postojeća i posvetiti se svom poslovnom napretku je nešto što pokušavam svakoga dana dijeliti s ljudima u svome radnome okruženju. Kada me netko pita što mi je ostalo u najboljem sjećanju sa studija u Karlovcu, moram reći pozitiva koja je vladala tijekom tih pet godina i koja mi uvijek izmami osmjeh na lice jer toliko divnih prijatelja, toliko divnih i znanju predanih ljudi malo se još može pronaći… Eto, i samo razmišljanje o tome mi izmami osmijeh na lice, rekla nam je bivša studentica Mirjana Mataković.

Za mišljenje o studiju smo pitali i sadašnju studenticu, Romanu Radočaj. I ona, poput Mirjane, govori o studiranju na Veleučilištu u Karlovcu kao vrlo pozitivnom iskustvu.

– Na završnoj godini studija Ugostiteljstva mogu reći kako je ovo bilo jedno zanimljivo i uzbudljivo „putovanje“. Izvanredni studij Ugostiteljstva u

Karlovcu odabrala sam prvenstveno iz razloga jer je strukom usko povezan s turizmom kojim se sezonski bavim. S druge strane, studij u Karlovcu odgovarao mi je jer se nalazi u gradu u kojem živim pa mi je bilo jednostavnije ispunjavati studentske obveze uz rad i stalni posao. Ono što bih istaknula kao prednost studiranja na Veleučilištu u Karlovcu, a što većini studenata mnogo znači, jest upravo odnos profesora i studenata. Na studij

u Ugostiteljstva većinom nastavu i kolegije drže profesori koji su donedavno i sami studirali pa vjerojatno baš iz tog razloga pokazuju puno razumijevanja za studente i njihove obaveze, pogotovo kada se radi o studentima koji uz studij rade. Na ovom studiju studenti mogu očekivati dovoljno znanja iz svih područja ekonomije, a poseban naglasak u programu studija stavljen je na stručne kolegije koji su vezani za rad u turizmu i ugostiteljstvu. Iako se već duži niz godina bavim turizmom bez prethodnih edukacija i obrazovanja u struci, na studiju Ugostiteljstva dobila sam očekivano znanje iz perspektive struke. Profesori na studiju svojim predavanjima studentima omogućuju kvalitetan uvod u teorijsku osnovu, a održavanjem vježbi studenti uče kako primijeniti naučenu teoriju u praksi. Osobno smatram kako je to najvažnija misija stručnih studija, pripremiti studenta da po završetku studija na tržištu rada bude spreman pokazati se kao kvalitetan kadar spreman za rad u struci, rekla nam je Romana.

Studentica Romana (lijevo) i bivša studentica Mirjana (desno) podjelile su s nama svoja iskustva s Veleučilišta u Karlovcu.

__________________________________________________________________

Tekst je nastao kao dio native studija portala srednja.hr i Veleučilišta u Karlovcu.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap