Pretraga

Još uvijek ništa od isplate pomoći studentima stradalima u potresu jer – nije donesen proračun

A- A+

Ništa od isplate pomoći studentima zagrebačkog sveučilišta, koji su oštećeni potresima tijekom prošle godine. Barem na neko vrijeme. Naime, kako je objavio Studentski zbor, još nije donesen proračun za tekuću godinu pa prema mišljenju rektorata studentski predstavnici ne mogu krenuti u isplatu sredstava za ovu godinu.

petrinja potres

Foto: Screenshot Youtube; Al Jazeera Balkans

“Dragi naši, vjerujemo kako su vam sredstva prijeko potrebna te radimo sve u našoj moći da budu isplaćena čim prije. Naknadno nam je rečeno da ne možemo isplaćivati sredstva za 2021. dok proračun za 2021. još nije odobren i donesen na senatu. Kako obračunsko razdoblje još nije završilo (do 31.3.), nadajmo se da će proračun za sljedeću godinu biti donesen na senatu u travnju nakon čega će rektorat krenuti s isplatama. Ispričavamo se na komplikacijama te vas molimo za još malo strpljenja”, stoji u objavi Studentskog zbora zagrebačkog sveučilišta. Obavijest je to vezana za isplate pomoći studentima s potresom pogođenih područja.

‘Nije mi bilo napomenuto da moramo donijeti proračun’

Studentski zbor, krovno predstavničko tijelo studenata na zagrebačkom sveučilištu, javni poziv za dodjelu pomoći objavio je krajem siječnja. Osigurali su 500.000 kuna koje su planirali, ovisno o broju prijava, raspodijeliti po studentima koji traže pomoć. Istovremeno, prema odluci rektora Damira Borasa prošlog je mjeseca objavljen natječaj za dodjelu stipendija s posebnom E kategorijom od 100 stipendija za studente stradale u potresima tijekom prošle godine. To se, napomenimo, ne odnosi samo na petrinjske i sisačke, već i zagrebačke studente koji su u ožujku doživjeli razoran potres.

Međutim, obračunsko razdoblje za financije Studentskog zbora završava tek 31. ožujka. Predsjednik Studentskog zbora Mihovil Mioković pojašnjava kako su shvatili da će ipak morati izdvojiti više novca od pola milijuna kuna pa im je iz pravne službe rektorata rečeno da će ipak morati pričekati s isplatom dok se ne donese proračun i dok ga Senat ne odobri.

“Kada sam bio u kontaktu s rektoratom oko isplata, nije mi bilo napomenuto da moramo najprije donijeti proračun pa da onda možemo krenuti s isplatama. Kako je pozamašan iznos u pitanju te je pravna služba na kraju rekla da ne bi bilo dobro napraviti to prije procedure oko donošenja proračuna, nastao je problem s isplatama te koliko sam upoznat, sve isplate su obustavljene dok se ne donese proračun za 2021. i isti ne potvrdi na Senatu”, dio je Miokovićevog objašnjenja na društvenim mrežama.

Izdvojeni članak

Otvoren natječaj za dodjelu stipendija Sveučilišta u Zagrebu u 2021., dobiva ju više studenata

Poslali smo rektoru upit

U najgorem slučaju, dodao je Mioković, pomoći studentima mogle bi biti isplaćene u svibnju. Konkretno, ako se bude išlo redovnom procedurom donošenja novog proračuna Studentskog zbora, ponovimo, treba ga potvrditi Senat zagrebačkog sveučilišta budući da studentski zborovi nisu pravne osobe. Važno je napomenuti da se prema rasporedu redovnih sjednica zagrebački senatori sastaju tek 13. travnja. Hoće li i prije toga biti održana neka izvanredna sjednica uslijed ove situacije nije nam poznato.

U svakom slučaju, kontaktirali smo rektora Borasa ta ga preko glasnogovornice pitali da nam odgovori na nekoliko pitanja. Konkretno, zanimalo nas je zašto još nije donesen spomenuti proračun te može li Studentski zbor početi isplaćivati financijsku pomoć studentima stradalima u potresu i prije nego što se proračun donese. U slučaju da se ipak treba pričekati donošenje novog proračuna, pitali smo rektora da nam kaže kada to možemo očekivati. Njegov ćemo odgovor objaviti čim ga dobijemo.

petrinja potres
Share via
Copy link
Powered by Social Snap