Pretraga

Kako je studirati u manjem gradu?

A- A+

Svaki grad ima vlastitu kulturu i atmosferu, a njegova veličina je samo jedan od faktora koji na to utječu. Studentski život u manjem mjestu baš zato može biti posve sličan studiju u većem ako su zadovoljeni određeni uvjeti. O tome smo razgovarali s dvije studentice koje studiraju u Virovitici, Mijom i Monikom, koje su nam ispričale svoje dojmove studentskog života u manjem gradu.

Virovitica

Dvije studentice su s nama podijelile svoje iskustvo studiranja u Virovitici | Foto: YouTube screenshot

Uz sam studij, jedna od najvažnijih odluka koje donosimo na kraju srednje škole odnosi se i na mjesto u kojem ćemo studirati. Metropoli gravitira najveći broj studenata, no u Hrvatskoj možete izabrati između još 40 studentskih gradova i njihovih studijskih programa.

Činjenica je da studiranje u manjem gradu može biti posve slično studiranju u većem ako taj grad nudi sve što je potrebno od studentske infrastrukture, primjerice menze ili domove. Uz to, manji gradovi imaju i svoje prednosti.

Za Moniku je manji grad pravi izbor

Dolazak na studij u veliki grad zna biti dezorijentirajući, a period prilagodbe traje duže. U usporedbi s tim, atmosfera manjih gradova je opuštena i očekujte da ćete se brzo snaći. To nam je potvrdila i Monika Kraljević, studentica 2. godine preddiplomskog studija Elektrotehnike, smjer Telekomunikacije i informatika, na Veleučilištu u Virovitici.

Dolazi iz Kreševa u Bosni i Hercegovini. U razgovoru s njom smo doznali da ju je prije privlačila ideja studiranja u zemljama zapada, ali VUV ju je oduševio na predstavljanju u njenoj školi i nikad nije požalila odluku da studira u Virovitici.

– Pristupačnost, dostupnost, Studentski dom te raznolikost samog grada Virovitice je poništilo moju prvu odluku te me usmjerilo na bolje obrazovanje te usavršavanje same sebe. Prije svega, Virovitica je mali grad ali nudi sve što je potrebno za studente, sve je na dohvat ruke, ispričala nam je Monika.

Veleučilište u Virovitici

Studentski dom u Virovitici | Foto: VUV

Manji grad prilagođen studentima

S nešto više od dvadesetak tisuća stanovnika nudi prisnu i opuštenu atmosferu manjeg grada te studentske mogućnosti većeg. Na Veleučilištu u Virovitici, do nedavno poznatom kao Visoka škola za menadžment u turizmu informatici, studira 400tinjak studenata. Smješten je u posve renoviranoj zgradi bivše vojarne u središtu Virovitice.

Veleučilište u Virovitici izvodi nekoliko preddiplomskih stručnih te specijalističkih diplomskih studija. Na preddiplomskoj razini to su Elektrotehnika (smjer Telekomunikacije i informatika), Računarstvo (smjer Programsko inženjerstvo), Menadžment (smjerovi Informatički menadžment i Menadžment ruralnog turizma) te Poduzetništvo. Na diplomskoj je moguće studirati Menadžment malih i srednjih poduzeća te Destinacijski menadžment.

Monika nam je otkrila koje su najveće prednosti ovog visokog učilišta.

– Veliki obujam praktične nastave, iskustvo nastavničkog kadra u radu u realnom sektoru, program Veleučilišta koji je moderan i orijentiran prema studentima te ugodna i radna atmosfera na predavanjima i vježbama najveće su prednosti. I naravno, tu je i mogućnost stipendiranja najboljih maturanata. Jedini nedostatak je manjak prostora za izvođenje praktične nastave, objasnila nam je.

Blizina svega i susretljivi profesori

Mia Seđak, naša druga sugovornica, studentica je 2. godine diplomskog studija na smjeru Menadžment malih i srednjih poduzeća Veleučilišta u Virovitici. Dolazi iz Bjelovara, a na ovaj studij se odlučila zbog blizine domu. Istaknula nam je veličinu grada kao najveću prednost Virovitice.

– Virovitica je odličan grad za osobe koje ne vole velike gradove, sve je više manje blizu. Centar grada je divan. Najveća prednost je lijepi mali kampus, na okupu je fakultet, studentski dom i menza, objasnila nam je Mia te dodala da je odluka da dođe u Viroviticu za nju bila dobra.

Manji grad znači i manje studenata pa ćete imati priliku bolje upoznati svoje buduće kolege i profesore. U učionici u kojoj niste jedan od stotinu i profesori će bolje upoznati vas, a samim time će njihov odnos prema vama biti drugačiji. Potvrdila nam je to i Mia.

– Mnogi profesori su vrlo pristupačni, dobri i susretljivi, što je zaista veliko oduševljenje i olakšanje svim studentima. Pronaći ćete one koji će vam odgovarati i koji neće, ali to je sve normalno i tako je svugdje, rekla je Mia, a Monika se složila te dodala kako je kod njih veća individualnost u radu profesora sa studentima.

– Manje studentske grupe omogućavaju veću posvećenost studentima te bolje usvajanje znanja, istaknula je.

Novi dom, menza, izlasci…

U manjem gradu očekujte da ćete lakše naći dobar smještaj. Uz niže stanarine te više kvadrata po stanu, imate i veću šansu naći smještaj u blizini fakulteta. Mnogi manji gradovi, među kojima je i Virovitica, su u zadnjih nekoliko godina uložili i u studentske domove pa je velika prednost niska cijena za nov smještaj i potpun studentski doživljaj.

Studentski dom u Virovitici izgrađen je 2017. godine. Posjeduje 108 kreveta za koje studenti izdvajaju 400 kuna mjesečno. Obje naše sugovornice su nam rekle kako su zadovoljne smještajem u domu i preporučile su ga svim budućim studentima.

– Svakako ne propustite priliku za prijavu u studentski dom. Soba je pristojne veličine i vrlo je ugodno, može vas biti dvoje, a zar nije super imati puno susjeda i prijatelja tako blizu?, uz smijeh nam je rekla Mia.

Uz sve o čemu smo do sada pričali, Virovitica se od nedavno ponosi i Tehnološko-inovacijskim centrom koji će provoditi savjetovanje te analizu i razvoj u području poljoprivrede, biotehnologije i prehrambene tehnologije, a planira se i razvoj Centra za pametnu poljoprivredu.

Veleučilište u Virovitici

Veleučilište u Virovitici | Foto: VUV

Mia i Monika preporučile gdje izaći

Znamo koje vam se pitanje vrti po glavi. Što je s izlascima? U normalnim okolnostima koje svi priželjkujemo, Virovitica je sjedište noćnog života svoje regije u koje hrle mladi iz svih okolnih mjesta.

– U Virovitici se može fino pojesti. Chocolate cafe je neizostavno mjesto svakog studenta u zbog prefinih palačinki, a i meni je tamo najbolja kava u gradu. Tu je i Astrerix koji ima odličnu piletina salatu i ne smijem zaboraviti Pikito koji ima super kebab. Mjesta za super izlaske i zagarantirano partijanje su Mr. Jack i Štedna, savjetovala je Mia te dodala da ne propustite pozive za izlascima kako ne biste požalili kao svi studenti koji sada niti ne mogu izlaziti.

Monika je preporučila da provjerite i radionice koje su se prije pandemije odvijale u Studentskom domu, a u kojima su svi studenti sudjelovali i dijelili svoja mišljenja. Istaknula je i športsku udrugu u kojoj svatko može pronaći nešto za sebe.

Ako ste više tip koji cijeni opuštanje i prirodu, virovitički kraj je bogat i time – od Virovitičkih jezera, Virovitičke Bilogore pa sve do Parka prirode Papuk, prostor za istraživanje je velik.

Visoka škola za menadžment u turizmu i informatici u Virovitici

Veleučilište u Virovitici, fotografija nastala prije 2020. godine | Foto: VUV

Neće vas oplesti po džepu

Povoljan smještaj i prehrana često nisu dovoljni za kratke studentske budžete, no ovo Veleučilište se brine i o tome. Nude nekoliko vrsta stipendija po različitim uvjetima na koje možete aplicirati ako ste njihov student.

Tako se svake godine dijele stipendije temeljem socio-ekonomskog kriterija, izvrsnosti te za studij Računarstva. Dobru suradnju ostvaruju i s tvrtkama u okolici koje stipendiraju studente Veleučilišta.

Primjerice, Veleučilište je nedavno raspisalo natječaj stipendije u pokroviteljstvu lokalne tvrtke za studij Računarstva koji vas stipendira tijekom cijelog studija (za razliku od državne stipendije za koju morate aplicirati svake godine ponovo). Primatelj stipendije će na prvoj godini mjesečno dobivati 1.000 kuna, a na trećoj čak 3.000 kuna.

Bi li preporučile Veleučilište u Virovitici?

Za kraj, pitali smo ih bi li preporučile virovitičko Veleučilište budućim studentima, na što su obje odgovorile potvrdno.

– Moje tople preporuke za upis studija na našem veleučilištu. Nećete požaliti! Vrlo je ugodna sredina, steći ćete puno novih poznanstava. Što se tiče učenja (mogu reći za svoj smjer), nije toliko teško uz trud i volju. Postoji mnogo korisnih materijala koje profesori dodjele, a nema manjka ni svakakvih skripta i skriptica, Mia je zaključila uz osmijeh.

Na kraju dana, kao i kod izbora studija, i izbor grada u kojem ćete studirati ovisit će o vašim potrebama. Odlučite kakvo iskustvo studiranja želite, a opcije važite u skladu s tim. Tko zna, možda shvatite da ste tip kojem bolje odgovara upravo manje mjesto studija.

_________________________________________________________

Tekst je nastao u suradnji Native studija portala srednja.hr i Veleučilišta u Virovitici.

Virovitica
Share via
Copy link
Powered by Social Snap