Pretraga

Kakva vijest: Naši studenti za startup prikupili 129.000 eura, kreću u serijsku proizvodnju svoje inovacije

A- A+

Kada su u siječnju ove godine s Fakulteta informatike i organizacije u Varaždinu izvijestili o studentskom startupu Choncha i istoimenoj pametnoj IoT posudi za biljke, vjerojatno nitko nije mogao ni zamisliti uspjeh koji će postići do ovog listopada. Startup je, naime, prikupio čak 120.000 eura investicije i kreće u serijsku proizvodnju ove pametne posude za biljke. Želja im je probiti se ovim proizvodom na međunarodno tržište.

Choncha, startup studenata FOI-ja, u godinu i pol prikupio je čak 120.000 eura investicije |

Choncha, startup studenata FOI-ja, u godinu i pol prikupio je čak 120.000 eura investicije | foto: FOI

Hrvatski startup Choncha, kojeg su prije gotovo godinu dana pokrenuli studenti Fakulteta organizacije i informatike, ostvario je veliki uspjeh. U samo godinu i pol dana, uspjeli su prikupiti značajnih 120 tisuća eura investicije i kreću u serijsku proizvodnju istoimene pametne posude za biljke, s kojom se žele probiti i na međunarodno tržište.

Sve je krenulo na faksu

Kako su još u siječnju izvijestili s FOI-ja, pametna IoT posuda za biljke temelji se na primjeni IoT tehnologije. Posuda je opremljena je inovativnim sustavom navodnjavanja i senzorima za optimalne uvjete rasta biljaka, a povezana je s mobilnom aplikacijom istog naziva. Korisnicima na taj način pruža važne informacije i preporuke za njegu biljaka. Cijeli su proizvod osmislili, dizajnirali i programirali varaždinski studenti koje je u startup okupio FOI-jevac Frano Primorac.

– Startup Choncha, koji je svoj put na tržište započeo uz pomoć FOI-jevog programa podrške razvoju studentskih poduzetničkih ideja Startup@FOI, već pokazuje izuzetne rezultate. Uspješno su proveli Kickstarter kampanju te privukli 129 zadovoljnih kupaca. Sada žele proširiti i pokrenuti serijsku proizvodnju, za što im je ključno interdisciplinarno znanje koje spaja područja informatike, marketinga, menadžmenta, ekonomije, dizajna i mnoga druga područja. Ova raznolika ekspertiza omogućuje inovativni pristup razvoju proizvoda i osigurava visoku kvalitetu te funkcionalnost Chonche, priopćeno je s FOI-ja.

Izdvojeni članak
choncha FOI

Studenti FOI-ja osmislili pametnu IoT posudu za biljke i pokrenuli startup

Žele se proširiti na međunarodnom tržištu

Frano kaže da im je cilj proširiti prisutnost, prvenstveno u Hrvatskoj i regiji.

– S obzirom potencijal Chonche i financijsku podršku koju sada imamo, još veći plasman na međunarodno tržište je i više nego izvjestan, posebno na zahtjevnom tržištu Sjedinjenih Američkih Država, navodi Frano.

Ističe da su tehnološki dobro pripremljeni, a testiranja su pokazala izvrsne rezultate. Senzori za svjetlost, vlažnost tla, zraka i temperature omogućuju preciznu skrb za biljke, dok sustav za autonomno navodnjavanje biljke do mjesec i pol dana olakšava brigu vlasnicima.

– Choncha pruža široku bazu podataka o biljkama i pruža savjete za uzgoj i održavanje, čineći ga neizostavnim alatom za ljubitelje biljaka, navodi Frano.

Copy link
Powered by Social Snap