Pretraga

Ni nakon propisivanja kazni za prodaju X-ica studenti nisu odustali od te ilegalne radnje

A- A+

Iako prema Pravilniku o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na pokriće troškova prehrane studenata pravo na subvencioniranu prehrani u menzama ima dio redovitih studenata, X-ice se vrlo često prodaju, kupuju ili iznajmljuju. Mada se radi o kršenju pravila o korištenju X-ice, odnosno njenoj zlouporabi koja se kažnjava s tri mjeseca obustave potpore, ovakva praksa postala je uobičajena. I ove akademske godine drštvene mreže vrve oglasima u kupnji, prodaji ili najmu tih studentskih kartica.

Kao što se Studentski centar godinama pokušava riješiti problema oko ilegalne kupoprodaje domova, istu muku muče i s posuđivanjem, iznajmljivanjem ili kupoprodajom X-ica. Već smo pisali o tome kako je bivši ravnatelj SC-a u Zagrebu Niko Vidović angažirao zaštitare da provjeravaju X-ice svakog studenta na ulazu u menze, ali i da je taj vid suzbijanja zlouporabe tih kartica vrlo brzo prestao.

Izdvojeni članak

Kad vam mogu stopirati sredstva na X-icama, ali i što možete napraviti da biste jeli više obroka u menzama

Kazna bez X-ice tri mjeseca nedovoljno oštra?

Narod smo, htjeli to priznati ili ne, takvog mentaliteta da ćemo nešto prestati raditi tek kad nas se lupi po džepu ili kazni na drugi način. No, u ovom slučaju ni sankcije ne pomažu. Mada je novim Pravilnikom o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na pokriće troškova prehrane studenata propisana kazna za prijestupnike koji prodaju ili kupe X-icu, i dalje je velik broj onih koji riskiraju.

Prema Pravilniku korisnik potpore čini povredu ako ustupi na korištenje drugoj osobi studentsku iskaznicu, koristi studentsku iskaznicu drugog korisnika ili u roku od sedam dana ne prijavi matičnom visokom učilištu gubitak iskaznice putem koje ostvaruje pravo na potporu. Kazna za tu povredu je obustava potpore MZOS-a u trajanju od tri mjeseca.

Izdvojeni članak

Studentskim koracima: Zagrebačke lokacije na kojima ostvarujete popust uz predočenje X-ice

Studenti ne odustaju od kupoprodaje X-ica

Očito je navedena sankcija nedovoljno oštra, jer su i ove akademske godine društvene mreže preplavili oglasi u kojima studenti traže ili prodaju mušku ili žensku X-icu, ali čak i iznajmljuju na određeno vrijeme istu.

– Studentska iskaznica je neprenosiva, što znači da je može koristiti isključivo osoba na čije ime glasi. Kršenje pravila o korištenju iskaznice smatra se njezinom zlouporabom, upozorenje je koje studenti čak mogu pročitati i na web stranicama Sveučilišnog računskog centra.

Međutim, mnogi se studenti oglušuju na takve obavijesti ili pravila, stoga okušavaju sreću tako što se nadaju da im teta na blagajni neće pogledati fotografiju na X-ici ili će ignorirati taj njihov prijestup.

Screenshot Facebook

Share via
Copy link
Powered by Social Snap