Pretraga

Studenti na FFZG-u ni nakon deset dana od predaje dokumentacije nemaju novac na X-icama

A- A+

Brucoši, ali i studenti viših godina Filozofskog fakulteta u Zagrebu svake godine imaju problema sa subvencioniranom prehranom, odnosno najduže čekaju da im novac sjedne na X-ice. Ni ova godina nije iznimka pa tako oni koji su prije više od deset dana predali potrebnu dokumentaciju za ostvarivanje više razine potpore, još uvijek ne mogu odlaziti u menzu. Bar ne preko svojih X-ica.

Foto: srednja.hr

Prva asocijacija na zagrebački Filozofski fakultet mnogim studentima je neorganiziranost. Sve donedavno tisuće studenata koji pohađaju brojne odsjeke na FFZG-u ispite su prijavljivali preko uplatnica, studomat im je bio velika nepoznanica, a tek od prošle akademske godine započeo je proces prijave u ISVU sustav. Stoga i ne čudi da su upravo FFZG-ovci svake godine imali problema sa sredstvima na svojim X-icama. Ove godine također se ponovila priča, pa dio studenata koji su trebali donijeti potvrdu o prebivalištu kako bi ostvarili pravo na višu razinu potpore, ni nakon više od deset dana ne mogu se služiti X-icama pa samim tim ni hraniti u menzama. Menzama na drugim fakultetima, jer svoju još uvijek nisu dobili.

Izdvojeni članak

Profesor na Filozofskom od studenata tražio uplatnice s određenim iznosom kako bi izašli na ispit, no sankcija nema

Filozofski tvrdi da problem nije kod njih

Nakon što se nekolicina studenata požalila da ni nakon deset dana od predaje potvrde o prebivalištu na faksu još uvijek nisu dobili novac na X-ici, potražili smo obrazloženje od FFZG-a zašto studentima kasne sredstva bez kojih se ne mogu hraniti u menzama.

– Nemoguće da uopće nemaju sredstva na X-icama, jedino postoji mogućnost da im se još adrese nisu prebacile pa da zato nisu ostvarili pravo na višu razinu subvencije. To nije naša krivica jer mi smo uredno zaprimili potvrde o prebivalištu. Ako studentima novac kasni, onda je problem nastao u Sveučilišni računski centar Sveučilišta u Zagrebu (Srce) ili u Središnjem prijavnom uredu, rekla nam je glavna tajnica Filozofskog fakulteta Vesna Gregurić.

Izdvojeni članak

Cinik u ofsajdu: Nema menze na FFZG-u – jedite u pekari i štedite državni novac

Iz Srca se ogradili od problema s X-icama

Potom smo kontaktirali Srce kako bi nam objasnili zašto proces promjene adrese stanovanja toliko dugo traje. – Sustav dodjele prava na subvencioniranu prehranu funkcionira na način da visoko učilište (u ovom slučaju Filozofski fakultet u Zagrebu – FFZG) evidentira podatke o studentu u Informacijski sustav visokog učilišta
(ISVU) od kuda se automatski preuzimaju u Informacijski sustav studentskih prava (ISSP), gdje se izračunava razina prava i odmah dodjeljuju odgovarajuća sredstva za subvenciju prehrane.

Dakle do bilo kakvih kašnjenja ne može doći u Srcu, jer nema podataka koji čekaju obradu u Srcu, odgovorila nam je Nataša Dobrenić, voditeljica ureda za odnose s javnošću Sveučilišnog računskog centra.

Dobrenić nam je također otkrila i da su na FFZG upisi još u tijeku i dio studenata još nije ni upisan u sustav ISVU. Napominjemo kako je proces upisa u ISVU započeo prije početka prošle akademske godine kao i da je tadašnji dekan Damir Boras izjavio da će upis završiti do 25. rujna 2013. Od tad je Boras došao na funkciju rektora zagrebačkog Sveučilišta, a na FFZG-u još uvijek nisu svi studenti upisani u ISVU.

– U Srcu u ovom trenutku nisu evidentirati niti prijavljeni od strane FFZG nikakvi problemi u vezi razine prava na prehranu studenata FFZG. Pri tome, ponavljamo, FFZG do sada nije obavio upis svih svojih studenata, dakle proces upisa studenata FFZG u ISVU još traje, a što je u potpunoj nadležnosti i odgovornosti FFZG, za kraj je istaknula Nataša Dobrenić iz Srca.

Izdvojeni članak

Diplomci navode da ih FFZG oštećuje, a dekan tvrdi da se dobrohotno odnosi prema svim studentima

Središnji prijavni ured traži pojašnjenje od FFZG-a

Obratili smo se i Središnjem prijavnom uredu kako bismo provjerili je li kod njih nastao problem i kad će biti riješen.

– Obavještavamo Vas da smo poslali upit  Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu (FFZG) s molbom za pojašnjenje problema s unošenjem podataka o prebivalištu studenata 1. godine studija FFZG-a te čekamo odgovor, nakon čega ćemo Vam biti na raspolaganju za detaljnije informacije, napisali su nam iz Središnjeg prijavnog ureda u Agenciji za znanosti i visoko obrazovanje.

Izgleda da ipak nije istina da kašnjenje sredstava na X-icama nije krivica Filozofskog fakulteta niti da su uredno obavili svoj dio posla ili smo se po tko zna koji put susreli s institucijama koje prebacuju lopticu s jednih na druge.

Studenti na FFZG-u ni nakon deset dana od predaje dokumentacije nemaju novac na X-icama
Share via
Copy link
Powered by Social Snap