Pretraga

Objavljene konačne rang-liste upisa na fakultete: Pogledajte koji su najpopularniji na jesenskom roku

A- A+

Gotov je jesenski rok državne mature, a ovoga četvrtka izašle su i konačne rang-liste upisa na studijske programe. Pristupnicima je bilo ponuđeno 15.095  upisnih mjesta, a pravo upisa ostvarilo je njih 4.064.

indeks

Indeks studenata Sveučilišta u Zagrebu | foto: srednja.hr

U srijedu su objavljeni konačni rezultati državne mature, a ovog četvrtka do 14:59 sati maturanti su mogli prijavljivati i odjavljivati studijske programe na kojima je ostalo slobodnih mjesta za jesenski rok. Nakon 16 sati izašle su i konačne rang-liste upisa na studijske programe, a iz Agencije za znanost i visoko obrazovanje priopćeno je kao je pravo upisa u jesenskom roku ostvarilo 4.064 kandidata.

Maturantima je u drugom ovogodišnjem roku bilo ponuđeno 749 studijskih programa s ukupno 15.095 upisnih mjesta, a za njih je konkuriralo 6.105 kandidata, što bi značilo da se oko dvije tisuće njih nije uspjelo upisati.

Prema omjeru broja prijava prvog prioriteta i kvote, među preostalim studijskim programima, najpoželjniji su bili:

  1. Gluma, Akademija dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu
  2. Poslovna ekonomija (stručni), Ekonomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
  3. Medicina, Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu.

Ukupno najveći broj prijava prvog prioriteta imali su studijski programi:

  1. Medicina, Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
  2. Gluma, Akademija dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu
  3. Pravo, Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu.

– Trenutkom objave konačnih rang-lista kandidati stječu pravo upisa na studijski program na kojem se nalaze unutar upisne kvote i za koji im je dodijeljen upisni broj. Jednom objavljene konačne rang-liste su nepromjenjive. Napominjemo da je kandidat obavezan upisati ona studijski program za koji je dobio pravo upisa (upisni broj). Kandidati koji su dobili upisne brojeve trebaju provjeriti termine upisa na mrežnim stranicama visokih učilišta, napominju iz Središnjeg prijavnog ureda.

Iz Središnjeg prijavnog ureda Agencije za znanost i visoko obrazovanje podsjetili su kako su u ljetnom upisnom roku ponuđena bila 894 studijska programa s ukupno 40.171 upisnim mjestom. Prijavilo se 32.090 kandidata, a pravo upisa ostvarilo ih je 26.403.

Popis studijskih programa s brojem ostvarenih prava upisa dostupan je u nastavku, a ako vam dokument nije vidljiv osvježite stranicu.

Objavljene konačne rang-liste upisa na fakultete: Pogledajte koji su najpopularniji na jesenskom roku
Share via
Copy link
Powered by Social Snap