Pretraga

Rektorov savjetnik Sedlar za 62.500 kuna snimio film i za Farmaciju: Kaže da sebi nije uzeo ni kune

A- A+

Farmaceutsko-biokemijski fakulet platio je tvrtki Jakova Sedlara 50.000 kuna bez PDV-a snimanje filma ‘Ljepota studiranja’ koji je jedanput prikazan. Nakon što smo to otkrili nazvali smo savjetnika rektora Borasa za kulturu, koji nam se pohvalio kako je za FBF radio još jedan film. Sedlar, međutim, kaže da mu je Boras frend od ’72. te stoga sve radi pro bono. Tvrdi da od Sveučilišta sebi nije isplatio ni kunu, a novcem koji je njegova tvrtka dobila platio je snimanje i suradnike.

Jakov Sedlar | screenshot: N1

– Nisam uzeo ni jednu kunu od ni jednog filma koji sam radio za zagrebačko sveučilište, rekao nam je Jakov Sedlar.

Savjetnika rektora za kulturu nazvali smo nakon što smo otkrili kako je za Farmaceutsko-biokemijski fakultet radio film ‘Ljepota studiranja’.

Izdvojeni članak

Dario Juričan održao performans ispred Sveučilišta: ‘Mala škola politike Damira Borasa’

Kako su na naš upit odgovorili s Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta, Fakultet je snimanje filma ‘Ljepota studiranja’ platio 62.500,00 kn. Pedeset tisuća isplaćeno je na račun Sedlarove tvrtke Oluja film, dok je 12.500 kuna iznosio PDV.

Film je dosad prikazan samo jednom, za Dan fakulteta 2019., a s FBF-a na pitanje gdje se može pogledati kažu da je dostupan u arhivi Fakulteta.

Pitali smo ih i kako su odabrali baš Sedlara i jesu li za snimanje filma raspisali natječaj.

– Na narudžbu predmetnog filma ne primjenjuje se Zakon o javnoj nabavi. Zatražene su tri ponude od različitih pravnih osoba. Zaprimljene su dvije ponude i jedno očitovanje u kojem stoji da ta pravna osoba nema interes za snimanje filma. Ponuda društva OLUJA FILM j.d.o.o. prihvaćena je kao povoljnija ponuda od dvije ponude, stoji u odgovoru dekana prof. dr. sc. Željana Maleša.

Nisam uzeo nikakav honorar, sve je otišlo na snimanje i suradnike

Sedlar, posebni savjetnik rektora Damira Borasa za kulturu, vrlo nam je ljubazno potvrdio tu informaciju. Dapače, otkrio nam je kako je Farmaceutsko-biokemijski fakultet radio još jedan film, za koji se ni ne sjeća koliko su isplatili njegovu tvrtku.

– Vidite, za razliku od nekih drugih sveučilišta, zagrebački fakulteti uopće nemaju filmove o sebi. Ljudi su me pitali i napravio sam film. Film je naručen, prikazan i isporučen. No, ja nisam uzeo nikakav honorar, kaže Sedlar.

Novcem koji je dobio od Sveučilišta, kaže, platio je suradnike i studio.

Štoviše, Sedlar tvrdi da na zagrebačkom sveučilištu sve radi pro bono.

– Već nekoliko godina režiram promocije doktoranada i ni za to nisam uzeo ni kune. Redatelji prije mene za to su uzimali i po 25 – 30 tisuća kuna po promociji, ističe savjetnik rektora te pojašnjava zašto to radi:

– Boras je moj frend još od ’72., kad sam ja igrao vaterpolo, a on tenis. Zašto bih mu što naplatio?

Živi od rada u inozemstvu

Osvrnuo se i na primjedbe koje su uputili profesori Akademije dramske umjetnosti da su novcem koji njegovi filmovi dobivaju od Sveučilišta, njihovi studenti mogli napraviti svoje filmove.

Izdvojeni članak

Profesori ADU-a pozvali Borasa na ostavku: Sedlaru ste isplatili 274.750 kuna za film, a studenti nemaju čime snimati

– Sveučilištu su potrebni kvalitetni filmovi, a pitanje je kakve filmove mogu napraviti studenti. Zanimljivo mi je što članke o tome pišu novinari koji nisu završili novinarstvo, komentira Sedlar.

Ističe da živi od rada u inozemstvu. Tako, primjerice, uskoro odlazi u Izrael gdje će raditi tri mjeseca.

– Sretan sam što sam u poziciji da ne moram ništa moliti. Drugi i jesu takvi jer moraju moliti da nešto snime, kaže redatelj.

Pita se tako zašto HAVC uopće hrvatskim redateljima dodjeljuje desetke milijuna kuna za filmove jer Republika Hrvatska, s druge strane, ne financira druge umjetnosti.

– Zašto netko dobije milijune za film, a s druge strane Pogoreliću država neće platiti klavir? Ni slikari ne traže novac za platno ni boje, a realno njihove su slike jednako vrijedne kao i filmovi, uspoređuje Sedlar te ističe da su njegovi filmovi puno jeftiniji od onih koje plaća država.

‘Kolateralna sam žrtva napada na rektora’

Režirao je i proslavu 350. obljetnice osnivanja Sveučilišta u Zagrebu koja se prikazivala uživo na javnoj televiziji i kojoj su prisustvovali i tadašnja predsjednica i premijer, kao i drugi važni uzvanici. Ni za to, kaže, nije uzeo ni kune – bila mu je čast režirati takvu proslavu.

– Živimo u apsolutno histeričnoj situaciji. Kolateralna sam žrtva napada na rektora Borasa, zaključio je Sedlar.

Rektorov savjetnik Sedlar za 62.500 kuna snimio film i za Farmaciju: Kaže da sebi nije uzeo ni kune
Share via
Copy link
Powered by Social Snap