Pretraga

Riječko sveučilište otvara fond za pomoć studentima pogođenima potresom i njihovim obiteljima

A- A+

Riječko sveučilište otvara fond za pomoć studentima pogođenima potresom u središnjoj Hrvatskoj te njihovim obiteljima, a raspravljat će i o tome da ih se za ovu godinu oslobodi plaćanja školarine.

potres petrinja

Screenshot: MUP

Nakon devastirajućih potresa koji su pogodili središnju Hrvatsku, odnijeli sedam života, a mnoge ostavili bez krova nad glavom, aktivirali su se brojni građani. Donirali smo hranu, odjeću, smještaj i opet pokazali solidarnost i veliko srce. Na jednom od takvih hvalevrijednih poteza treba zahvaliti i Sveučilištu u Rijeci.

Pokrenuli fond za pomoć stradalima

Riječko je sveučilište, naime, odlučilo otvoriti fond za pomoć svojim studentima čije su kuće i domovi stradali u potresu te njihovim obiteljima. U ovome trenutku od studenata prikupljaju podatke kako bi uvidjeli koliki je broj onih kojima je potreban nekakav oblik pomoći. Nakon toga će se, kažu nam sa Sveučilišta, definirati ukupna sredstva, svrhe u koje će se alocirati i modalitete alokacija.

– Fondom želimo organizirano i dugoročno pomoći svim našim studentima i njihovim obiteljima, bilo da se radi o materijalnoj pomoći, psihološkoj pomoći, pomoći u smještaju, osiguravanju računala i drugoj podršci za praćenje nastave, ili drugim potrebama, rekli su nam s riječkog sveučilišta.

Izdvojeni članak

Zbor pozvao studente pogođene potresom da im se jave: ‘Dat ćemo sve od sebe da olakšamo situaciju’

Dodatno naglašavaju da, neovisno o osnivanju Fonda, svakodnevno komuniciraju sa svojim studentima te im odmah nastoje pružiti pomoć. Tu su specijalno angažirani i psiholozi iz sveučilišnog savjetovališta, studentski centar za smještaj, a fakulteti osiguravaju računalnu opremu.

Da bi se fond formalno osnovao, prijedlog mjera i vrsta pomoći mora proći neku proceduru. Prvenstveno ga mora predložiti Stručno vijeće, a zatim potvrditi Senat riječkog sveučilišta. To bi sve trebalo završiti kroz dvadesetak dana pa se osnivanje samog fonda očekuje krajem siječnja, odnosno u prvim danima veljače.

Raspravljat će i o školarinama

Na riječkom sveučilištu odmah su nakon razornih potresa na području Petrinje, Siska i Gline, u koordinaciji s civilnom zaštitom krenuli u niz volonterskih aktivnosti. Želja im je bila, kažu, proširiti pomoć na studente i njihove obitelji, a ideja o osnivanju fonda javila se kada je postalo jasno da će pogođenim krajevima biti potreban kontinuirana, dugoročna pomoć. Osim toga, na poziv resornog ministarstva na siječanjskoj će sjednici Senata raspravljati i o eventualnom ukidanju školarina za studente s potresom pogođenih područja.

Izdvojeni članak

Studenti pokrenuli mnoštvo akcija za stradale u potresu, evo kako se možete priključiti

– Samu ideju osnivanja Fonda kreirali smo sa Studentskim zborom, a od samog početka imamo ne samo bezrezervnu pomoć Studentskog zbora Sveučilišta u Rijeci već i aktivne inicijative. Na poziv Ministarstva znanosti i obrazovanja, na siječanjskoj sjednici Senata Sveučilišta u Rijeci bit će raspravljano i o prijedlogu da studentice i studente iz područja stradalih potresom oslobodimo plaćanja školarine, uz primjerenu regulaciju internim aktima.

Na isti se način, kažu nam, s riječkog sveučilišta reagirali i za vrijeme strašnih poplava na području Vukovarsko-srijemske županije. I tada su njihovi studenti bili oslobođeni plaćanja školarine.

– Sveučilište u Rijeci od samog potresa stoji na raspolaganju svima kojima je pomoć potrebna. Nitko od naših studenata u ovim iznimno teškim trenutcima ne smije se osjećati napuštenim, zaključuju.

Riječko sveučilište otvara fond za pomoć studentima pogođenima potresom i njihovim obiteljima
Share via
Copy link
Powered by Social Snap