Pretraga

Srećko ‘Upravni nadzor nad studentskim zborom’ Tomas otišao iz Ministarstva

A- A+

22. rujna 2016., negdje u 22. minuti emisije Otvoreno posvećenoj situaciji na Filozofskom fakultetu, prozborio je pomoćnik ministra Srećko Tomas. Bolje da se nije ni javio za riječ, jer je svojom šutnjom priznao kako upravni nadzor na temelju kojeg je Senat Sveučilišta suspendirao Studentski zbor Filozofskog zapravo nikada nije ni bio napravljen. Tomas od prošle sjednice Vlade, na vlastiti zahtjev, više nije pomoćnik ministra, a nova pomoćnica je o.d. prodekanice za studijske programe i cjeloživotno obrazovanje, izv. prof. dr. sc. Ivana Franić. O.d. s početka znači da ju je postavio rektor Damir Boras, odnosno Senat Sveučilišta. Reprizu zaboravljene emisije i danas se potencijalno vrte u rektoratu, jer je u njoj gostovala i današnja predloženica za dekanicu Vesna Vlahović-Štetić, od koje antikomunikator godine rektor Boras, traži dodatna objašnjenja oko medijskih istupa.

Srećko Tomas | screenshot:HRT

Izdvojeni članak

Šustar se skriva iza priopćenja jer je MZOS zakuhao priču oko Filozofskog

Naime, koji mjesec nakon sjednice na kojem je izglasano razrješenje dekana Previšića, a s koje je dekan pobjegao, Senat Sveučilišta raspustio je Studentski zbor Filozofskog. Učinili su to na temelju dokumenta koji otkriva da su izbori za članove Studentskog zbora nevažeći. Na izborima je bilo izabrano manje članova Zbora nego što je bilo potrebno studentskih predstavnika u Vijeću fakulteta.

Upravni nadzor nad Studentskim zborom zapravo je bilo neobvezujuće mišljenje

Do tog je dokument došlo tako što je tadašnji dekan Previšić od MZOS-a tražio upravni nadzor u vezi sjednice Vijeća na kojoj je pokrenut postupak njegovog razrješenja. Ministarstvu je poslao ‘potrebnu dokumentaciju’, bez da je ikada rekao o kojoj dokumentaciji je riječ, pa ni u toj emisiji Otvoreno s kraja rujna. U roku od pet dana dobio je odgovor od pomoćnika Srećka Tomasa u kojem se ispostavlja da su izbori za SZ nelegalni. Nebrojeni broj puta pokušali smo kontaktirati Tomasa, tadašnjeg ministra Šustara i samo Ministarstvo o tom upravnom nadzoru, ali uvijek bi naišli na zatvorena vrata. Zašto? Zato što se nikakav upravni nadzor nije dogodio, što su nam i neslužbeno potvrdili izvori iz samog ministra, već je riječ o običnom odgovoru čiji je autor tadašnji pomoćnik ministra Srećko Tomas. Dokument je neobvezujuće mišljenje i nije nudio nikakav prijedlog na mogućem rješenju problema. Šustar se skrivao iza priopćenja, nikada nije htio stati pred medije, jer je i njegovo ministarstvo zakuhalo priču oko raspuštanja Studentskog zbora Filozofskog fakulteta.

Ali, u toj emisiji Otvorenog dogodilo se nešto, što potencijalno ima posljedice i danas, sedam mjeseci nakon emisije, a riječ je o izjavi tadašnje profesorice, a danas predloženice za dekanicu FFZG-a Vesne Vlahović Štetić.

– Upravni nadzor nije napravljen. U ovom mišljenju se ne navodi niti koja je dokumentacija dostavljena, niti se navodi provjerava li se zakonitost čijeg rada niti kojeg akta. Kad se radi upravni nadzor onda tu postoji procedura, onda je jasno da se tu osniva povjerenstvo. U izvještaju o upravnom nadzoru navode se činjenice: Što je sve pronađeno, na temelju koje dokumentacije,i ono što je ideja upravnog nadzora,a to je ideja kako stvari popraviti. U ovom dokumentu se ne navodi da je to rješenje o upravnom nadzoru nego – dostava dokumentacije odgovor, rekla je sinoć u emisiji profesorica Vesna Vlahović- Štetić.

Izdvojeni članak

Vodič kroz Previšićev nastup u Otvorenom za autostopere

Jedna od malobrojnih izjava predloženice za dekanicu Vesne Vlahović-Štetić i danas ima potencijalne implikacije na njezin rad. Naime, na posljednjoj sjednici Senata Sveučilišta njezina kandidatura je odbijena jer rektor Damir Boras nije imao vremenu proučiti njezinu prijavu, a bile su mu ‘upitni neki njezini medijski istupi te od nje traži objašnjenje

Srećko Tomas, autor dokumenta koji je dostavljen nakon zatraženog upravnog nadzora ni u jednom trenutku nije pokušao demantirati riječi Vlahović-Štetić niti ih je pokušao ispraviti. Samo je dodao kako se ministarstvo nije miješalo u raspuštanje Zbora i da oni poštuju autonomiju Sveučilišta.

Problem se mogao riješiti i na drugačiji način. Moglo se provesti izbore za dodatnim članovima zbora, ali nije. Zbor koji je glasao za razrješenje dekana Previšića raspušten je i izbačen iz svojih prostorija, a na vrata fakulteta postavljeni su zaštitari.

Dodajmo još za komični efekt i da je nakon cijelog izlaganja iz kojeg je svima bilo jasno da nikakav upravni nadzor nije proveden, akademik Ježić rečenicu počeo s: ‘Proveden je upravni nadzor od strane Ministarstva’. Riječ je o akademiku koji se ne može načuditi što mu Vijeće fakulteta ne želi produžiti radni odnos nakon 65. godine.

Izdvojeni članak

Domino efekt na Sveučilištu: Osim Filozofskog, još 10 fakulteta krši zakone o studentskom predstavništvu

Osim na Filozofskom, isti zakon se krši na drugim fakultetima, ali za selektivnu primjenu odabran je FFZG

Odmah nakon te emisije, osjetili smo se pozvanim od samog Srećka Tomasa, kako se upravni nadzor može raditi samo na nečiji zahtjev, pa smo ministarstvu dostavili dokumentaciju našeg istraživanja i zatražili upravni nadzor nad svim visokim učilištima u Hrvatskoj.

Rezultati istraživanja ukazali su na poražavajuće podatke. Osim Filozofskog, još najmanje 10 fakulteta na zagrebačkom Sveučilištu ne poštuje Zakon o studentskom zboru ili Zakon o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju. Također, na brojnim drugim Sveučilištima se kršio zakon tako da su im Zborovi trebali biti raspušteni kao na Filozofskom ili su Zborovi trebali imenovati dodatne ljude u Fakultetska vijeća, čije su odluke u okrnjenom studentskom sastavu mogle biti osporavane.

Odgovor na upravni nadzor nismo nikada dobili, opet neslužbeno, saznali smo da mi kao medij nismo ‘zainteresirana strana’ u postupku, pa niti da možemo zatražiti takvo nešto.

Ali, kao što smo mogli vidjeti u posljednjim mjesecima, kada su upravni nadzor tražili profesori s Filozofskog fakulteta ili s Hrvatskih studija, Ministarstvo se opet oglušilo. Zapravo, upravni nadzori se nikada ni ne rade, ali se ponekad fingiraju kao ‘odgovori’ onih koji rade u službi rektora i Senata, a ne studenata.

Copy link
Powered by Social Snap