Pretraga

Što morate znati o novom studiju informatike?

A- A+

Studij informatike na Odjelu za informatiku već na preddiplomskoj razini nudi mogućnost izbora između više različitih poslovnih pravaca pa se tako studenti 3. godine mogu odlučiti za jedan od ponuđenih modula: Razvoj programske potpore, Multimedijski sustavi, Informacijski sustavi, Komunikacijski sustavi. Svaki od navedenih modula nudi usavršavanje u jednoj od atraktivnih branši informatike uzimajući u obzir preferencije studenata.

odjel za informatiku

Studij informatike na Odjelu za informatiku u Rijeci | Foto: UNIRI

Ako se pak po završetku preddiplomskog studija odlučiš i za nastavak studija na diplomskoj razini na Odjelu za informatiku, možeš birati između smjerova: Poslovna informatika, Informacijski i komunikacijski sustavi ili Nastavnički smjer.

Studij informatike nudi najsuvremeniju tehnologiju

Informatika je jedno od najdinamičnijih područja današnjice. Odjel za informatiku nastoji pratiti najnovije trendove i potrebe tržišta rada kako periodičkim osuvremenjivanjem kurikuluma, tako i korištenjem najmodernijih tehnologija. Studenti se primjerice na Odjelu za informatiku mogu upoznati i koristiti sustavom virtualne stvarnosti, 3D printerom, Dronom, GoPro akcijskim kamerama, Xboxom, Mindstorms i STEMI robotima.

U zgradi Odjela za informatiku nalazi se i superračunalo “Bura snage približno 500 puta veće od prosječnog osobnog računala današnjice, korištenje kojeg je omogućeno studentima na pojedinim kolegijima i van nastave na znanstvenim i stručnim projektima. Također, u okviru više kolegija studenti se mogu upoznati i s trenutno vrlo traženim tehnologijama u području informatike kao što su alati i tehnologije u području razvoja računalnih igara, web tehnologija, tehnologija interneta stvari (IoT), analize društvenih mreža ili razvoja informacijskih sustava.

Studenti tijekom studija rade u suvremenim, novim prostorima Odjela za informatiku koji se nalazi u sklopu sveučilišnog kampusa na Trsatu, a u kojem se uz Odjel za informatiku nalazi više drugih odjela i fakulteta, te studentska menza, studentski domovi, knjižnica, sportsko igralište i teretana koji pružaju potpunu podršku studentskom načinu života.

odjel za informatiku

Studenti informatike na Odjelu za informatiku u Rijeci | Foto: UNIRI

Usvajanje praktičnih znanja

Dobrobit novog studija informatike je svakako i mogućnost da studenti primijene kompetencije stečene tijekom studija, a koja uključuju ne samo znanja i vještine, već i samostalnost i odgovornost, u realnom radnom okruženju nositelja stručne prakse. Odjel za informatiku ima sklopljene ugovore o suradnji s dvadesetak informatičkih tvrtki u kojima studenti mogu realizirati stručnu praksu. Među njima se nalaze vodeće IT tvrtke različitih profila, a pokrivaju ekspertizu iz različitih grana (stručnih područja) informacijskih i računarski znanosti.

Samim time studenti mogu odabrati onu tvrtku čiji profil najviše odgovara njihovim preferencijama te tako proširiti svoja znanja stečena na fakultetu na profiliranim i konkretnim zadacima iz određenog područja i rješavajući zadane radne zadatke u realnom okruženju. Tvrtke partneri za ostvarivanje stručne prakse pokrivaju različita područja, primjerice za izgradnju i implementaciju suvremenih komunikacijskih rješenja, ugradbenih sustava, mobilnih i web aplikacija i sl. Postupno prilagođavanje realnom radnom okruženju već za vrijeme studija studente priprema za posao u tvrtkama i otklanja mogućnost osjećaja nespremnosti za rad nakon završenog studija.

Štoviše, studenti su sa stvarnim iskustvom poslovne kulture, timskog rada i odgovornosti pravovremeno upoznati. Nerijetko, praktične kompetencije studenti dodatno stječu i kroz različita natjecanja i radionice. Zainteresirani studenti praktična znanja mogu steći te usavršiti i u sklopu stručnih i znanstvenih projekata u kojima Odjel za informatiku sudjeluje ili ih vodi.

odjel za informatiku

Prilagođavanje realnom radnom okruženju već za vrijeme studija studente priprema za posao | Foto: UNIRI

Sigurno zaposlenje nakon završetka studija

Nakon završenog studija informatike na Odjelu za informatiku pri Sveučilištu u Rijeci, bojazni za zaposlenjem nema, s ponosom ističu s Odjela. Brojnim studentima Odjela za informatiku se već za vrijeme stručne prakse na preddiplomskom studiju nude mogućnosti za rad u tvrtkama gdje i obavljaju stručnu praksu. Nerijetko, studenti koji i nastavljaju daljnji studij na diplomskoj razini, ostaju zaposleni u tvrtkama putem studentskih ugovora.

Činjenica je da je zanimanje prvostupnika informatike, i informatičara općenito, danas vrlo traženo, no isto tako možemo potvrditi da je vrijeme zaposlenja završenih studenata Odjela za informatiku gotovo neposredno po formalnom završetku studija bez čekanja. Iz studentskih klupa, prvostupnici informatike spremni odlaze na diplomske studije s odličnim temeljnim, ali i specijaliziranim znanjima iz odabranog područja informatike, a oni koji pak odluče krenuti u poslovne vode, svoje mjesto brzo pronalaze u vodećim IT tvrtkama na području Hrvatske, ali i EU.

Što kažu studenti Odjela za informatiku?

Damjan Kraljić, student prve godine preddiplomskog studija

studij informatike rijeka

Damjan Kraljić, student prve godine preddiplomskog studija | Foto: UNIRI

“Tijekom ove akademske godine većina nastave koju smo imali bila je online. Prednost takve nastave je u boljoj komunikaciji s profesorima jer je studentima lakše napisati poruku u chat nego pitati nešto pred 80 kolega, ipak smo mi brucoši malo sramežljivi, ha, ha.

Posebno mi se sviđa dostupnost snimki predavanja i drugih materijala na Merlinu [nacionalni sustav za e-učenje temeljen na Moodleu], primjerice prezentacija sa snimljenim glasom profesora koji tumači koncepte tamo prikazane. Tako pripremljene materijale lako je poslušati u vremenu kad nama odgovara, više puta i po njima ponoviti ili detaljnije proučiti određene dijelove gradiva koje nismo usvojili prije kolokvija.

Odgovara mi i što na vježbama radim na svojem računalu pa imam potpunu kontrolu nad računalnim programima koje imam instalirane i koristim. Ne ovisim o informatičkoj podršci da instalira novu verziju programa kad izađe, već to mogu izvesti i sam pa nastaviti pratiti vježbe korištenjem boljih programa.”

Dina Jorgić, studentica treće godine preddiplomskog studija

studij informatike rijeka

Dina Jorgić, studentica treće godine preddiplomskog studija | Foto: UNIRI

“Ono što je presudilo mom upisu na OIRI jeste to da u usporedbi s drugim studijima informatike u Hrvatskoj, OIRI nudi raznolike predmete koji su usko vezani za struku te prate suvremene tehnologije. U toku studiranja uvjerila sam se da je to bio pravi izbor jer Odjel raspolaže najmodernijom IT opremom te kvalitetnim profesorima što nama studentima omogućava bolje studiranje. Osim toga studentima se nudi mogućnost da izvan nastave sudjeluju na raznim projektima (npr. znanstvenim, stručnim i projektima Studentskog zbora) te tako mogu steći još više znanja i iskustva.”

Andrej Kujac, student treće godine preddiplomskog studija

studij informatike rijeka

Andrej Kujac, student treće godine preddiplomskog studija | Foto: UNIRI

“Meni se tijekom studija posebno svidio kolegij Dinamičke web aplikacije jer kroz nastavu upoznajemo ogroman svijet modernih aplikacija i dobivamo znanje koje će nam sigurno puno značiti pošto se u današnje vrijeme skoro sve odvija preko interneta i web aplikacija. Kolege i ja smo za završni ispit iz kolegija Dinamičke web aplikacije 1 imali za izraditi web aplikaciju.

Pošto sva trojica tijekom akademske godine boravimo u Studentskom domu Trsat i koristimo domsku praonicu rublja došli smo na ideju napraviti aplikaciju za praonicu rublja kako bi se olakšao proces rezervacije termina za pranje. Izradili smo web aplikaciju praonice rublja i profesorici se baš svidjela aplikacija te je uz naš dogovor odlučila kontaktirati Studentski dom kako bi dogovorili prezentaciju te aplikacije i mogućnost ugradnje naše aplikacije u sustav Studentskog doma Trsat. Svidjelo nam se kako se profesorica angažirala za nas i smatram da je jako dobro što nas profesori podupiru da radimo na projektima izvan nastave jer nam to daje dodatno znanje i stvara dobru podlogu za poslovne suradnje nakon završetka studiranja.”

Rea Žigant, studentica druge godine preddiplomskog studija

studij informatike rijeka

Rea Žigant, studentica druge godine preddiplomskog studija | Foto: UNIRI

“Studentica sam druge godine preddiplomskog studija na Odjelu za informatiku za čiji program nisam znala dok sasvim slučajno kao maturantica nisam došla na Otvorene dane Odjela. U razgovoru sa studentskim predstavnicima doznala sam da od iduće akademske godine na sastavnici kreće novi program koji će studentima na trećoj godini, nakon što steknu uvid u osnove svih područja, pružati mogućnost odabira jednog od četiri modula (razvoj programske potpore, komunikacijski sustavi, multimedijski sustavi te informacijski sustavi). Kad sam čula multimedija svi moji upitnici iznad glave su nestali, te je moj prvi odabir postao upravo Odjel za informatiku!

I evo počeo je moj „studenski život“, susret s kolegama iz raznih dijelova Hrvatske, prvi susret sa velikim predavaonama i profesorima. Nažalost, korona je naglo prekinula svu idilu te nas svih vratila nazad kući na online nastavu. Nisam htjela da se moje studiranje zasniva samo na tome te sam se uključila u rad Studenskog zbora. Upravo zbog njega, koliko god nastava bila online, ja sam i dalje na faksu što je super jer ipak imam neki osjećaj studiranja. Studentski zbor sudjeluje u tijelima uprave Sveučilišta i sastavnice, brine o provedbi i kvaliteti studijskih programa, pomaže studentskim predstavnicima i organizira razna studentska događanja. Suradnja s upravom je odlična i pročelnica uvijek ima vremena za nas te uvijek rado posluša naše želje i ideje.

Stariji zboraši stalno govore kako su prije korone redovito organizirali putovanja na natjecanja i konferencije te stekli mnoga iskustva pa se nadam da i mene sve to čeka kad se situacija normalizira.

Trenutno sam 4. semestar te je na red došao odabir modula koje sam na početku spomenula. Jedva sam dočekala taj trenutak kako bih konačno odabrala multimediju te se radujem trećoj godini na kojoj će mi se većina predmeta bazirati upravo na njoj. Moram priznati da sam se u ovih godinu i pol zainteresirala i za druga područja. Ja, koja nisam imala pojma o osnovnim naredbama jezika C++ te koja nikad nisam imala susret ni s kakvim programskim kodom, sada sam sretna studentica informatike i uživam u svim izazovima koje mi studij nosi. Zaista nisam znala što bih upisala ni čime bih se u životu bavila, ali sada znam da je informatika nešto što jako volim. Informatiku volim upravo iz razloga što ona nije samo piskaranje koda ili popravljanje smetnje u mreži ili računala, što sam cijelo vrijeme mislila, već je ona i projektiranje sustava, razvoj digitalnih igara, mobilnih aplikacija, multimedija i web dizajn, što mi se zapravo oduvijek sviđalo.”

Zanima vas studij informatike u Rijeci? Više informacija:

Upis na preddiplomski studij
Program preddiplomskog studija “Informatika”
Facebook stranica Odjela za informatiku
Instagram profil Studentskog zbora Odjela za informatiku

Što morate znati o novom studiju informatike?
Share via
Copy link
Powered by Social Snap