Pretraga

Što donosi studiranje informatike? Razgovarali smo sa studentima

A- A+

Nekoliko je kriterija koje je dobro uzeti u obzir prilikom odabira budućeg studija. Od sadržaja nastave, opremljenosti faksa do relevantnosti programa i mogućnosti zaposlenja nakon studija, o svemu je potrebno informirati se prije nego se donese ova velika i važna životna odluka. Stoga smo razgovarali sa studentima Odjela za Informatiku Sveučilišta u Rijeci o njihovom iskustvu studiranja, ali i kako je taj studij utjecao na njihov život (i posao).

Odjel za Informatiku Sveučilišta u RIjeci nalazi se na Kampusu Trsat | foto: Odjel za Informatiku u Rijeci

Odabir studijskog programa doista je velika i važna životna odluka jer, u većini slučajeva, označava odabir vašeg životnog puta. Stoga je potrebno dobro promisliti o svojoj budućnosti, svojim interesima, ali i mogućnostima koje pojedini studiji pružaju.

Ponekad je dobro popričati s nekim tko je završio ili trenutno studira faks koji želite upisati, jer tada iz prve ruke možete dobiti sve informacije koje vas zanimaju. Mi smo razgovarali sa studentima informatike s Odjela za informatiku Sveučilišta u Rijeci o njihovom iskustvu studiranja. Maja, Nikolina, Sanja, Toni i Valter dolaze iz različitih svjetova, ali sve ih je povezala informatika. Ovo je njihova priča.

Izdvojeni članak
odjel za informatiku uniri

8 stvari koje morate znati o studiranju informatike

Informatika kao životni poziv

– Još od srednje škole radim 3D modele i igre u programu Blender, tako da mi je informatika bila prvi izbor, iako sam išla u ekonomsku školu. Osim toga, dolazim iz Rovinja i nisam htjela sama ići predaleko od Istre, da mogu često posjećivati svoju obitelj, započela je svoju priču Sanja Božić, studentica modula Poslovne informatike na diplomskom studiju.

Slično kao ona, i Toni Butković, bivši student Odjela za Informatiku, još je u srednjoj školi ‘osjećao poziv’.

– Odjel za Informatiku sam upisao iz razloga što sam se već u ranim danima svoje srednje škole zanimao za informatiku i izradu web stranica. Faks se tu pokazao najboljim izborom jer smatram da čovjek treba raditi nešto što voli, što ga zanima i motivira, a uz sve to i tehnologija je veoma nestašna stvar koja stalno napreduje te ti kao takva konstantno pruža razne nove izazove, rekao nam je više o svojim motivima Toni.

Najveća prednost Odjela za informatiku su mladi i entuzijasticni asistenti koji maksimalno ulože svoje vrijeme i trud u vježbe i predavanja, ističe Toni. | foto: privatna arhiva

Za neke naše sugovornike, presudila je i sama lokacija faksa, kao za našu sugovornicu Nikolinu Vuković, bivšu studenticu Odjela za Informatiku.

– Kada sam pogledala program i sadržaj zaključila sam da će mi pružiti dovoljnu i kvalitetnu razinu znanja, a i Rijeka kao grad je presudila. Najveća prednost ovog faksa je stručna praksa, koja uvelike pomaže studentima jer mogu iskusiti kako je to uopće raditi, kako raditi u timu i na projektima te mogu vidjeti što ih čeka u budućnosti. A mnogi i nakon te prakse ostaju raditi u firmi gdje su odrađivali praksu, što je isto odlično, rekla nam je Nikolina.

Rad sa superračunalom

S Nikolinom se slaže i Maja Trstenjak, trenutna studentica smjera Informacijski i komunikacijski sustavi na diplomskom studiju.

– Najveća prednost OIRI-a je nastavni program, koji obuhvaća široko područje struke i imam priliku upoznati se s lepezom područja u kojima se mogu i samostalno i uz navođenja profesora usavršavati. Kroz nastavni program ima dosta praktičnih zadataka i projekata, što je studentima iznimno korisno. Uz to, na Odjelu se nalazi i superračunalo Bura, s kojim se studenti upoznaju kroz određene projekte na kolegijima. Na diplomskom imamo obaveznu praksu, što je jedan od najjačih alata za otvaranje opcija oko zaposlenja u struci, rekla nam je Maja.

Sa studija će najviše pamtiti izlete i konferencije u Hrvatskoj i širom Europe. | foto: privatna arhiva

Valter Popeškić, trenutno student poslijediplomskog studija na Odjelu za Informatiku ističe nove tehnologije koje su pratile njegovo studiranje.

– Studij kao takav nije bio prezahtjevan tako da je bilo i vremena za putovanja i organiziranje zabava. U isto je vrijeme bio i zanimljiv te je pratio nove tehnologije. Profesori su većinom predani svojem radu i primijetilo se da uživaju u onome što rade. Osim tehnički, moj smjer je i imao jako dobar program profesorski fokusiranih kolegija što mi danas jako dobro dođe u pre-sales dijelu moga posla gdje s klijentima održavam radionice i prezentacije mogućih IT rješenja, rekao nam je Valter, koji osim što studira na poslijediplomskom studiju, radi kao Arhitekt mrežnih i sigurnosnih rješenja u KING-ICT-u.

Dobar odnos s profesorima, ističe i studentica Sanja.

– Profesori su jako pristupačni i može se s njima sve dogovoriti te jako brzo odgovaraju na email poruke. Osim toga, postoji student mentor kojeg dobije svaki brucoš i on mu pomogne u snalaženju u Rijeci i govori korisne informacije o kolegijima koje će brucoši imati u budućnosti ili koji imaju. Uvijek su tu na raspolaganju, rekla je Sanja.

Sanjina najdraža uspomena s faksa je okupljanje i igranje na LAN partiju u organizaciji faksa te igranje CSGO. Pamtit će i partije stolnog tenisa u pauzama od predavanja. | foto: privatna arhiva

Život na kampusu za pravi studentski doživljaj

Osim susretljivih profesora, Nikolina je nabrojala još neke prednosti faksa za sve one koji razmišljaju o upisu.

– Faks je opremljen s najsuvremenijom informatičkom opremom, ima dovoljno predavaonica, a na raspolaganju su i laboratorijske učionice gdje se mogu raditi razni projekti. Profesori i asistenti su odreda stručni, strpljivi i susretljivi te potiču studente na rast i razvoj i uvijek je opuštena atmosfera na predavanjima i vježbama. Faks je smješten na kampusu tako da ste među mnoštvom svojih kolega s drugih fakseva, u sklopu kampusa je i studentski dom tako da praktički živite i partijate na faksu te je tamo također i menza u kojoj je fina i jeftina klopa, pojasnila je Nikolina.

Nikolina će najviše pamtiti druženja s kolegama, od kojih su neki postali i prijatelji za cijeli život. | foto: privatna arhiva

Pitali smo naše sugovornike za neki savjet maturantima koji razmišljaju o upisu informatike. Ovdje se istaknuo Valter, koji je dao pravi životni savjet!

– Treba se usmjeriti na nešto što vas zanima više kao hobi nego kao posao. Nije baš fora raditi cijeli život nešto što ste odabrali samo zato jer je dobro plaćeno trenutno. Te se stvari jako brzo mijenjaju, na primjer, ja se trenutno bavim s tehnologijama koje nisu postojale u trenutku kad sam završio diplomski studij. Također, pravo učenje i savladavanje tehničkog znanja potrebnog za IT posao ćete dobiti tek kad se s faksa prebacite u neki open-space gdje vas zapravo netko i plaća, a tada je jako bitno da se krenete razvijati u jedom specifičnom smjeru i budete uporni. IT svijet sve manje treba svaštare, a postaje toliko širok da nije moguće biti stručnjak u mnogim područjima, savjetovao je Valter.

Valter će iz vremena studiranja najviše pamtiti pripreme za kolegije i ispite, ali i dobre tulume koje su organizirali na raznim lokacijama po Kvarneru. | foto: privatna arhiva

O Odjelu za Informatiku

Odjel za Informatiku održava svoju nastavu na kampusu Trsat, unutar kojeg su izgrađeni novi, moderno opremljeni domovi. Preddiplomski studij informatike u Rijeci sastoji se od obaveznog dijela koji je jednak za sve studente te od četiri izborna modula na 3. godini studija koje studenti odabiru prema svojim interesima. Moduli koji se nude su: Razvoj programske potporeKomunikacijski sustaviMultimedijski sustavi i Informacijski sustavi. Više o studijskim programima na Odjelu za Informatiku pročitajte ovdje.

__________________________________________________________________________________

Tekst je nastao kao dio native studije portala srednja.hr i Odjela za Informatiku Sveučilišta u Rijeci.

Što donosi studiranje informatike? Razgovarali smo sa studentima
Share via
Copy link
Powered by Social Snap