Pretraga

Što nakon ekonomskog faksa? Provjeri čime se sve možeš baviti s ovom diplomom

A- A+

Diploma iz ekonomije otvara mnoga vrata jer studentima omogućava širok spektar znanja. To ju čini tradicionalno popularnim izborom među maturantima. Iako ste možda naletjeli na predrasudu da su ekonomistima mogućnosti zaposlenja ograničene, istina ne može biti dalje od toga. Donosimo pregled mogućnosti koje vam otvara ovaj studij, a sve o tome možete doznati na online eventu Fakulteta ekonomije i turizma ‘Dr. Mijo Mirković’ u Puli koji će se održati 1. srpnja.

studij ekonomije

Donosimo pregled mogućnosti koje ti otvara studij ekonomije. Spoiler alert: jako ih je puno! | Foto: FET

Ekonomisti na faksu stječu široko znanje. Potrebni su u svim industrijama, tako da kroz karijeru imaju priliku učiti i razvijati se u različitim sektorima. Ovaj će faks, stoga, biti odličan odabir za sve koji žele biti fleksibilni i krojiti svoju buduću karijeru po vlastitim interesima.

Primjerice, ako ste ekonomist kojeg zanima sport, moći ćete potražiti karijeru u sportskom marketingu. Ako ste više tip za modu, modna industrija je uvijek u potrazi za stručnjacima iz prodaje, marketinga, organizacije događaja i brojnih drugih specijalizacija koje nudi studij marketinga. Upravo to je najveća prednost studija ekonomije: pronaći ćete nešto za sebe, neovisno o tome što vas zanima.

No, ako još uvijek niste sigurni u to čime se jednog dana želite baviti, možda vas ove mogućnosti koje imate nakon studija ekonomije zainteresiraju.

Sa studijem primijenjene ekonomije postanite ekonomist

Ekonomisti rade u svim tvrtkama koje možete zamisliti. Potrebni su u javnim tvrtkama i međunarodnim institucijama, na institutima, u znanstveno-istraživačkim centrima, na sveučilištima, u privatnim tvrtkama ili kao poduzetnici.

Njihov je zadatak analizirati i nuditi rješenja za izazove kao što su ekonomske krize, mjera javne politike, nezaposlenost, siromaštvo, održivi razvoj. Riječ je o složenim pitanjima, stoga je ekonomistima osim analitičnosti potrebna i doza kreativnosti kako bi im pristupili na pravi način.

studij ekonomije

Ekonomisti rade u svim tvrtkama koje možete zamisliti – u javnim tvrtkama i međunarodnim institucijama, na institutima, u znanstveno-istraživačkim centrima, na sveučilištima, u privatnim tvrtkama ili kao poduzetnici | Foto: FET

Postanite financijski menažder

Financijskim menadžementom se bave, primjerice, financijski analitičari, accounting menadžeri voditelji interne revizije. Zvuče li vam ove karijere zanimljivo, ovo je pravi smjer za vas. Bez ovih stručnjaka niti jedna tvrtka ne bi mogla postojati, jer se sve financijske odluke odražavaju na njen rad. Ako ste spremni na veliku odgovornost, a u isto vrijeme i moć, ovo je smjer za vas!

Više vas zanima marketing?

Marketing menadžeri su kreativni i komunikativni, ali uče i razvijati strategije i analizirati tržište. Svoje mjesto pod suncem pronalaze u digitalnim ili PR agencijama, ali i u marketing odjelima koje ima svaka veća tvrtka. Ovi su stručnjaci iznimno traženi. Nije neobično da se zapošljavaju u tvrtkama diljem svijeta, jer za njih ne postoje granice.

Ekonomisti rade i u turizmu!

Svjetsko turističko tržište je dinamično, zapošljava velik broj ljudi. Ekonomski stručnjaci koji se specijaliziraju za sektor turizma rade u državnim institucijama koje se bave turizmom, kao što je Ministarstvo turizma. Osim toga, rade u ugostiteljstvu, posredništvu, prijevoznicima te poduzetništvu. Ako obožavate putovati, s ovim studijem biste mogli proputovati čitav svijet!

FET

Više o svim mogućnostima možeš doznati na online eventu Fakulteta ekonomije i turizma ‘Dr. Mijo Mirković’ u Puli koji će se održati 1. srpnja | Foto: FET

Zanima te IT sektor? Postanite informatički menadžer

Ako se vidiš kao IT ili projektni menadžer, ili pak kao poslovni analitičar koji želi imati znanja iz programiranja, računalnih mreža, modeliranja podataka i razvoja web aplikacija, možeš se usmjeriti u informatički menadžment. Na takvom ćeš studiju naučiti sve o ekonomiji, organizaciji i menadžmentu u digitalno doba. Veliki je plus što ćeš raditi u sektoru gdje su zaposlenici vrlo tražena roba.

Više o ovome doznaj na online eventu

U četvrtak, 1. srpnja 2021. u 11 sati održat će se virtualni informativni dan Fakulteta ekonomije i turizma ‘’Dr. Mijo Mirković’’ u Puli namijenjen svim zainteresiranim budućim studentima preddiplomske i diplomske razine. Odgovorit će na sva tvoja pitanja o mogućnostima nakon faksa i zapošljavanju, uvjetima upisa, razlika po smjerovima, praksi ili smještaju.

– Cilj je približiti iskustvo studija, pružiti sve relevantne informacije i barem djelomično zamijeniti osobni posjet fakultetu. Osim predstavljanja studijskih programa i upisa, želimo predstaviti izvannastavne aktivnosti u koje se uključuju naši studenti kao i mogućnosti za poslovne kontakte i samozapošljavanje, istaknuli su s Fakulteta.

Izdvojeni članak

Pulski Fakultet ekonomije i turizma svakom brucošu dodijelio nastavnika koji će mu pomoći u studiranju

Sudionici događaja moći će sudjelovati u nagradnom kvizu, a troje najbržih sretnika osvojit će besplatni vikend u Puli, od 20. do 22.08.2021., u Studentskom domu kako bi odmah iskusili čari studentskog života na moru. Cijeli događaj će se prenositi uživo putem FET Facebook stranice i sudionici će moći postavljati pitanja i aktivno sudjelovati, a događaj potražite ovdje.


Tekst je nastao u suradnji Native studija portala srednja.hr i Fakulteta ekonomije i turizma ‘Dr. Mijo Mirković’ u Puli

Copy link
Powered by Social Snap