Studentski zbor Sveučilišta: Borasov čin prozivanja novinarke i studentice zbog godina je neprikladan

Poprilično je sadržajna bila prekjučerašnja sjednica Senata Sveučilišta u Zagrebu, na kojoj je rektor Boras odbio raspravljati o nekim važnim temama koje su članovi Senata predložili. Ipak, vremena je bilo da prorektor Čović govori o malicioznim medijima koji izmišljaju afere, te da rektor Boras našu novinarku, imenom i prezimenom, proziva zbog njene dobi. Taj čin neprikladnim je proglasio i sam Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu.

Rektor Damir Boras Foto: Ivan Božić|srednja.hr

Oko četiri i pol sata trajala je prekjučerašnja sjednica Senata Sveučilišta u Zagrebu, posljednja prije ljetne stanke. Raspravljalo se o raspodjeli senatskih mjesta za novo mandatno razdoblje od 4 godine, predloženo i prihvaćeno da se jedno senatsko mjesto Filozofskog fakulteta dodjeli Fakultetu filozofije i religijskih znanosti, a bilo je riječi i Odluci Rektorskog zbora o nužnim uvjetima u postupku izbora ili reizbora u znanstveno-nastavna zvanja.

Mrak Senata Sveučilišta u Zagrebu: O kaznenim prijavama na Filozofskom ni riječi, koeficijenti tek pod točkom 'Razno'

Razgovaralo se i raspravljalo i o prekoračenju obračunskog koeficijenta, ali rektor je odbio u dnevni red sjednice uvrstiti točku o kaznenoj prijavi koju je Sveučilište u Zagrebu podnijelo zbog održavanja sjednice Vijeća FFZG-a 21.11.2016., iako je to članica Senata profesorica Meri Tadinac, predložila.

Iako za tu važnu temu očito nije bilo vremena, vremena je bilo za kritiziranje medija koji izvještavaju o događanjima na Sveučilištu. Tako je prorektor Čović govorio o malicioznim medijima, izmišljenim aferama (op.a. referirajući se na naše tekstove o ‘aferi Koeficijenti’) kao i činu ministrice Divjak koji je nesklon Sveučilištu u Zagrebu. Vremena se našlo i za prozivke novinara na osobnoj razini. Prozvana je tom prilikom, imenom i prezimenom bila i naša novinarka, kako nam je prepričao član Senata, profesor Damir Bakić.

– Boras je spomenuo Doru Kršul (imenom i prezimenom) kao nezavršenu studenticu, u dobi od 27 godina, kao osobu koja svojim tobožnjim otkrivanjem afera, tzv. istraživačkim novinarstvom želi doći u fokus javnosti, a Sveučilištu nanosi štetu iz neznanja ili zle volje. A da pritom sve istinito i bitno lijepo piše u Universitasu, prepričao nam je profesor Bakić.

Rektore, znam da Vas nije sram, no mene jest i to zbog Vas

Prozivanje naše novinarke zbog njene dobi, osudio je i Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu, nazvavši Borasov čin neprikladnim.

– Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu smatra da je neprikladno osobno prozivanje na sjednicama Senata, usprkos oprečnim stavovima o određenim temama. Također, SZZG smatra kako nije prikladno komentirati studenta na osnovi broja godina trajanja studiranja i starosti studenta, kazali su nam iz Zbora.

Važnost rada naše novinarke koja je usporedila i uočila značajne razlike u Strategiji znanosti i tehnologije i Akcijskog plana Povjerenstva koje vodi Dijana Vican, pokušao je umanjiti i premijer Andrej Plenković, kazavši kako treba ‘mistiku pojedinih istraživačkih pokušaja malo kompletno demistificirati’. Odgovor na taj komentar možete pročitati ovdje.

Odgovori