Pretraga

Sutra se održava važna sjednica o stanju na zagrebačkom sveučilištu: Evo što se očekuje

A- A+

Odbor za obrazovanje, znanost i kulturu Hrvatskoga sabora sutra će raspravljati o stanju na zagrebačkom sveučilištu. Uoči važne sjednice razgovarali smo s dvoje članove tog tijela – supredsjednicom Centra Marijanom Puljak i Damirom Bakićem, zastupnikom MOŽEMO i sveučilišnim profesorom matematike.

marijana puljak i damir bakić

Foto i obrada: Screenshot N1 | srednja.hr

O stanju na zagrebačkom sveučilištu prepunom skandala i situacija vezanih uz aktualnog rektora Damira Borasa, čitava javnost bruji već mjesecima. Na to je, u konačnici, odlučilo reagirati i temeljno saborskog tijelo – Odbor za obrazovanje, znanost i kulturu. Sutra se održava važna tematska sjednica koju je od predsjednice Odbora prije više od mjesec dana zatražila članica tog tijela i supredsjednica stranke Centar Marijana Puljak.

Odgovornost za seksualno uznemiravanje

Pitali smo Puljak da nam kaže što očekuje od sutrašnje sjednice na kojoj bi uz članove Odbora trebali nazočiti rektor Boras, ali i Luka Burilović, predsjednik Sveučilišnog savjeta, tijela koje bi trebalo nadzirati radi li zagrebačko sveučilište u skladu s pozitivnim propisima. Dosta je otvorenih pitanja pa shodno tomu i očekivanja. Puljak nam kaže kako od rektora želi čuti što je “osobno i kroz institucije Sveučilišta poduzeo nakon prijavljenih slučajeva diskriminacija te seksualnog zlostavljanja i uznemiravanja”. Posebno ju zanima, kaže, zašto je za profesora emeritusa predložio osobu koja je optužena za seksualno uznemiravanje.

Borasa će pitati i da razjasni hoće li dopustiti upravni nadzor resornog Ministarstva znanosti i obrazovanja ili će “kao i do sada, ignorirati te zahtjeve”. Posebno objašnjenje rektora očekuje i po pitanju radnog statusa njegova najbližeg suradnika Ante Čovića, za kojeg državna inspekcija rada drži da je nezakonito zaposlen. Konkretno, zanima ju, kaže nam, zašto rektor “nije poduzeo ništa” nakon tog saznanja.

Očekuje ostavku Burilovića

Kako će sjednici prisustvovati, ponovimo, i Luka Burilović kao predsjednik Sveučilišnog savjeta, i pred njega se postavljaju neka očekivanja. U prvom redu, kaže nam Puljak, tražit će odgovor na pitanje zašto se to tijelo, kao nadzorni i savjetodavni organ Sveučilišta, nije sastajalo dugi niz godina.

Izdvojeni članak
rektorat sveučilište u zagrebu

O stanju na Sveučilištu raspravljat će se i na visokim državnim instancama: Poznat datum sjednice

– Očekujem odgovor kako je moguće da pet godina nisu osnivaču podnosili izvještaj o radu kako propisuje Zakon o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju. Očekujem od gospodina Luke Burilovića ostavku radi svega toga. Očito mu rad tog tijela nije posebno važan, ima drugih obaveza stoga neka to mjesto oslobodi za osobu koja će uvažavati tu funkciju i obavljati je s punom odgovornošću, oštro kaže Puljak.

Od saborskih predstavnika u tom tijelu Željka Reinera i Joška Klisovića očekuje da kažu što su oni sa svoje strane učinili da bi upozorili na “nezakonitosti i nepravilnosti u radu Sveučilišta”.

‘Sveučilištu je modus operandi klijentelizam’

Još jedan član saborskog Odbora za obrazovanje Damir Bakić s nama je podijelio svoja očekivanja uoči sutrašnje sjednice Odbora. Bakić je javnosti, prije političkog angažmana kroz MOŽEMO, poznat kao protukandidat na posljednjim izborima za zagrebačkog rektora i dugogodišnji kritičar uprave Sveučilišta. Od sutrašnje sjednice, kaže nam, očekuje da jasno ocijeni stanje, utvrdi odgovornosti te “trasira put oslobođenja Sveučilišta od ovakvog obrasca upravljanja”. Za sjednicu je pripremljeno dosta materijala, no Bakić priznaje da ga pretjerano ne impresioniraju.

– Ne impresioniraju me ti materijali; to su standardni izvještaji koje rektor podnosi svake godine Senatu i vijećima područja. Obično ti izvještaji vrve samohvalama, a izostavljaju probleme i ne nude rješenja. U tom smislu su ti materijali besmisleni za ovu priliku, ocijenio je.

Sutra prvenstveno planira, najavljuje nam, problematizirati način vođenja sveučilišta kojemu je “modus operandi klijentelizam te discipliniranje neposlušnih, do mjere uskrate svih resursa i kršenja autonomije sastavnica”.

Indikativan dopis Ministarstva

Uz izvještaje o radu zagrebačkog sveučilišta za posljednjih pet godina, u materijale za sutrašnju sjednicu Odbora našao se i dopis Ministarstvo znanosti i obrazovanju. U tom dopisu potanko pojašnjavaju što je sve resorno Ministarstvo učinilo u posljednjih nekoliko mjeseci kako bi reguliralo djelovanje zagrebačkog sveučilišta. Posljednji paragraf tog dopisa posebno je indikativan; iz Ministarstva, naime, napominju kako mogu pokrenuti upravni nadzor, no da se uprava Sveučilišta može oglušiti.

“Ministarstvo nema na raspolaganju eventualne sankciju za moguću ogluhu uprave Sveučilišta nad zahtjevom za provedbom nadzora. Dosadašnji postupci upravnog nadzora nad Sveučilištem u Zagrebu provodili su se na način da je Ministarstvo uputilo rektoru Sveučilišta zahtjev za dostavom pojedine dokumentacije na što se uprava Sveučilišta u Zagrebu oglušila. Mi nemamo na raspolaganju sankcije za ogluhe nad zahtjevom za dostavom općih i pojedinačnih akata javnog sveučilišta kako bi se nad njima proveo upravni nadzor”, stoji u posljednjem pasusu dopisa MZO-a.

Dalje navode kako je to normativni nedostatak koji će se ispraviti kod izrade novih zakona o znanost i visokom obrazovanju, a onda ističu da važeće zakonski propisi visokom obrazovanju propisuje i da na temelju rezultata nadzora Ministarstvo može obustaviti izvršenje nezakonitih odluka i radnji visokih učilišta.

Copy link
Powered by Social Snap