Pretraga

[VIDEO] Previšić bježao od novinara, a Boras priopćenjem objavio v.d. dekana i prodekane

A- A+

Novinari brojnih redakcija okupirali su od ranog jutra Sveučilište u Zagrebu koje je na izvanrednoj sjednici Senata suspendiralo dužnosti dekana Filozofskog fakulteta Vlatka Previšića. Prije sjednice dekan je rekao kako neće nikada dati ostavku, a poslije nije bio raspoložen za komentare, čak je u jednom trenutku trčao od novinara. Rektor Damir Boras još jednom je odbio komentirati događanja pred medijima te se opet javnosti obratio priopćenjem u kojem stoji kako je novi v.d. dekana Željko Holjevac, a imenovani su i novi v.d. prodekana.

Foto: Marko Matijević|srednja.hr

Izdvojeni članak

Rektor Damir Boras postao izdavački savjetnik EPH

Od danas suspendirani dekan Vlatko Previšić pokazao je dobro fizičku kondiciju, unatoč umirovljeničkim godinama, kada je trkom pobjegao od novinara. Naime, dekan je htio pobjeći kroz podrumski izlaz zgrade Sveučilišta, ali novinari su ga uočili i sustigli kada je dekan (70) počeo trčati. Međutim, kako je zaboravio auto, morao se vratiti i proći pokraj novinara, ali bio je suzdržan s izjavama.

Od novog v.d. dekana Željka Holjevca, s odsjeka za povijest, očekuje se da osigura provedbu izbora za Studentski zbor Filozofskoga fakulteta, a potom konstituiranje i rad Fakultetskoga vijeća te izbor novoga dekana Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Rektor Damir Boras opet nije htio stati pred medije

Rektor Damir Boras danas je još jednom pokazao kako se ne želi suočiti s medijima. Danas je odbio komentirati događanja pred dvadesetak predstavnika medijskih kuća, osim što je potvrdio kako je dekan Previšić razriješen, te da je imenovan v.d. Željko Holjevac. Nije htio ništa reći jer želi da se njegove riječi točno prenesu pa je poslao priopćenje u kojem se navode razlozi smjene, kao i novi v.d. prodekana na Filozofskom fakultetu. Do sada se ne pamti da je Senat razriješio dužnosti jednog dekana pa su brojni novinari negodovali na odluku rektora o silenzio stampa.

Studentski predstavnici organiziraju 211. Plenum danas u 20:00h, a očekuje se da će im uprava dozvoliti korištenje prostorije D7.

Priopćenje Sveučilišta sa sjednice Senata na kojoj je s većinom suspendiran dekan Previšić

Senat Sveučilišta u Zagrebu na današnjoj je sjednici s 55 glasova za, 3 glasa protiv i uz 4 suzdržana glasa potvrdio Odluku rektora Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damira Borasa od 3. listopada 2016. o suspenziji prof. dr. sc. Vlatka Previšića, čime je on razriješen dužnosti dekana Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Rektor Boras je kao ključni razlog suspenzije profesora Previšića naveo njegovu dob, jer prema mišljenju resornoga ministarstva on nakon navršene 71. godine života više ne može obnašati dužnost dekana. Također je istaknuo kako je riječ o profesoru zavidne znanstvene karijere, koji je ostavio značajan trag u djelovanju i razvoju Filozofskoga fakulteta.

Senat je sa 60 glasova za i uz 2 suzdržana glasa prihvatio rektorov prijedlog da se obnašateljem dužnosti dekana Filozofskoga fakulteta imenuje izv. prof. dr. sc. Željko Holjevac, dosadašnji prodekan za organizaciju i razvoj. Senat je obnašatelja dužnosti dekana ovlastio da osigura nesmetan početak nove akademske godine i redovito odvijanje nastave te svih djelatnosti FF-a. Također, u sljedećem razdoblju, o. d. dekana mora osigurati provedbu izbora za Studentski zbor Filozofskoga fakulteta, a potom konstituiranje i rad Fakultetskoga vijeća te izbor novoga dekana Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Budući da su razrješenjem prof. dr. sc. Vlatka Previšića s dužnosti razriješeni i dosadašnji prodekani Filozofskoga fakulteta, Senat je na današnjoj sjednici potvrdio imenovanje pet obnašatelja dužnosti prodekana FF-a. U skladu s odlukom Senata, obnašateljem dužnosti prodekana za poslovanje imenovan je doc. dr. sc. Domagoj Tončinić, o. d. prodekanice za studijske programe i cjeloživotno obrazovanje imenovana je izv. prof. dr. sc. Ivana Franić, o. d. prodekana za znanost i međunarodnu suradnju imenovan je doc. dr. sc. Tin Turković, o. d. prodekana za studente imenovan je doc. dr. sc. Marko Alerić, a o. d. prodekana za organizaciju i razvoj imenovan je doc. dr. sc. Ivan Markić. Senat je imenovanje o. d. prodekana prihvatio jednoglasno.

Senat Sveučilišta u Zagrebu i rektor prof. dr. sc. Damir Boras na sjednici su istaknuli da od svih članova akademske zajednice, zaposlenika i studenata očekuju poštovanje sveučilišnih institucija, Statuta i zakona te ih pozvali da u svome radu na Sveučilištu djeluju kroz institucije sustava i da se suzdrže od izvaninstitucijskoga djelovanja, uz ostvarivanje međusobnog konstruktivnog i akademskog dijaloga.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap