Pretraga

Zagrebačko Sveučilište osniva Centar za savjetovanje i podršku studentima

A- A+

Pod okriljem Sveučilišta u Zagrebu osniva se Centar za savjetovanje i podršku studentima, koji će biti dostupan za polaznike bilo koje sastavnice zagrebačkog sveučilišta. Funkcija ove institucije bit će pomoć studentima u kvalitetnijem i uspješnijem svladavanju akademskih obveza, ali i karijerno usmjeravanje u svrhu lakše zapošljivosti nakon studija. Centru će se moći obratiti studenti, koji imaju psihofizičke i socijalne teškoće te ih to ometa u obrazovnom putu. Već postojeći Ured za studente s invaliditetom, također će biti obuhvaćen ovom novom ustanovom.

Na Senatu Sveučilišta u Zagrebu donesena je odluka o osnivanju Centra za savjetovanje i podršku studentima. Ova ustanova bit će dostupna za sve studente zagrebačkog sveučilišta. Korist je obostrana i za Sveučilište i za studente budući da će se kroz djelovanje ove ustanove nastojati povećati završnost i ustrajnost studenata u studiju te zapošljivost nakon studija. Postojeći Ured za studente s invaliditetom potpast će pod novi Centar.

Izdvojeni članak

Rektorat u Zagrebu uručuje 100 stipendija darovitim studentima

Studentima nedostaje novca, ali i strategija studiranja

Kako bi aktivnosti i sustav podrške bili utemeljeni na stvarnim potrebama studenata, provedeno je sveobuhvatno istraživanje ‘Procjena potreba studenata za podrškom tijekom studiranja’, u kojem je sudjelovalo 1150 studenata, svih sastavnica Sveučilišta u Zagrebu.

Studenti su u tom istraživanju naglasili potrebu za dodatnom financijskom potporom, a veliki broj njih procjenjuje da im je potrebna pomoć u strategijama učenja te upravljanju vremenom. Kako su studenti istaknuli i druge psihofizičke i socijalne smetnje s kojima se susreću prilikom svog visokog obrazovanja, utvrđena je potreba za organiziranom podrškom u okviru akademskog i karijernog usmjeravanja i informiranja.

Studentske, ali i informacije o tome što i kako nakon studija

Centar će studentima davati informacije koje će im pomoći u planiranju i usmjeravanju karijere, ali i upoznavanje studenata s iskustvima osoba zaposlenih u njihovoj budućoj struci.

Mogućnosti volontiranja ili honorarnog rada sa svrhom stjecanja radnog iskustva, kako bi spremniji dočekali izlazak na tržište rada, također su elementi o kojima će se studenti moći informirati.

Izdvojeni članak

Veliko istraživanje: Domaći brucoši žude za bijegom u inozemstvo, a zagrebačko Sveučilište priziva studente iz Pokreta nesvrstanih

Studenti s invaliditetom te drugim teškoćama sve će informacije moći dobiti na jednom mjestu

Centar za savjetovanje i podršku studentima, objedinit će funkcije informiranja, educiranja i savjetovanja studenata u smjeru razvoja akademskih vještina, razvoja i upravljanja karijerom, savjetovanja vezanih uz akademske i osobne (psihološke) teškoće, razvoj komunikacijskih i socijalno – emocionalnih vještina.

Studenti s invaliditetom također će sve informacije o poboljšanju svog akademskog puta, moći dobiti na ovom mjestu, kao i podzastupljene skupine, koji iz raznorodnih razloga imaju teškoće u sustavu visokog obrazovanja.

Zagrebačko Sveučilište osniva Centar za savjetovanje i podršku studentima
Share via
Copy link
Powered by Social Snap