Pretraga

Život u domu IGK u Rijeci: Imaju prostoriju za partije, ljubazno osoblje i cijena je pristupačna

A- A+

Život u domu je dosta izazovan i definitivno nije za svakoga. Nekima je najveći problem dijeljenje osobnog prostora s nepoznatom osobom, neki se teško snalaze zbog previše prilika za druškanje, a neki baš uživaju u svemu tome. Veliku ulogu u svemu ima i dom u kojem se nalazite – kako izgleda život u studentskom domu Ivan Goran Kovačić u Rijeci?

Studentsko naselje ‘Ivan Goran Kovačić’| foto: www.scri.uniri.hr

U Rijeci, trećem najvećem hrvatskom gradu, nalaze se dva studentska nasilja – ono na kampusu Trsat, te Ivan Goran Kovačić na drugom kraju grada. Kapacitetom nešto manji (673 mjesta naspram 754 na Kampusu), IGK je stariji dom koji se sastoji od pet objekata smještaja te nudi smještaj u jednokrevetnim i dvokrevetnim studentskim sobama te dvokrevetnim profesorskim apartmanima. U sklopu doma postoji i menza.

Kako točno to sve izgleda u praksi saznali smo razgovarajući sa studenticama koje su tamo provele već neko vrijeme. Istaknule su nam neke pozitivne, ali i negativne strane boravka u ovom domu. Obje su istaknule da se dom nalazi na odličnoj poziciji – u blizini većine fakulteta te na 20-ak minuta pješke od samog centra grada.

– IGK je poseban zbog njegove lokacije u gradu, radi simpatičnog osoblja (većine barem), radi simpatične terasice na kojoj se ekipa druži i radi sitnih soba u pojedinim objektima koji dodatno povezuju ljude. Svaki stanar mora biti spreman na tanke zidove kroz kojih se apsolutno sve čuje, na glasne čistačice u ranu zoru, na mogućnost krađe/posudbe – što pribora, što hrane… Volim već spomenutu lokaciju s obzirom na to da mi je veoma blizu faksa, a i grad je prilično blizu kao i potrebne trgovine i sve ostalo, rekla nam je Francesca (21) koja je studentica Fakulteta zdravstvenih studija.

Izdvojeni članak

Kako je živjeti u studentskom naselju Trsat: ‘Prije svega, treba biti spreman na buru’

Svoje zadovoljstvo domom je izrazila i naša druga sugovornica – posebno je istaknula dobru atmosferu, za koju nam je rekla da je čak bolja od one na Kampusu.

Odlična atmosfera

– Cijena smještaja je oko 385 kuna mjesečno što je velika prednost. Zajednički prostori su uredni, osoblje je ljubazno, a i najvažnije – atmosfera je odlična! Nakon čitavog dana provedenog u sobi učeći, lijepo je otići s društvom iz doma na večeru u menzu i opustiti se. Usput sretneš i druge prijatelje koje si upoznao u domu, resetiraš se, napuniš baterije, nastaviš učiti ili se odeš družiti kod nekog u sobu. Kad bih tražila dlaku u jajetu, rekla bih da mi se u IGK ne sviđa što se liftovi i perilice za rublje često kvare, što u sobama ima prostora koji se može pametnije iskoristiti za odlaganje stvari (npr. police ili viseći ormari) i što je parking za studente jako malen, primijetila je Elizabeta (21) koja studira dentalnu medicinu.

Smještaj u ovom naselju je jeftiniji od onoga na Kampusu (tamo je mjesečna stanarina 558 kn), ali je zato riječ o starijoj zgradi i ne toliko obnovljenom smještaju. Naselje se sastoji od pet objekata, a kako nam je rekla naša sugovornica, većina je smještena u neboderu, gdje se na ulazu nalaze menza i recepcija.

– Dala bih sljedeće ocjene domu: smještaj – 3, higijena – 3, menza – 4. Smještena sam u najmanjoj sobi koja je zapravo stvorena za jednu osobu, a ne za dvije, no ovo mi je već druga godina pa sam prilično se navikla. Higijena je upitna, ovisno koja čistačica čisti kat. Nekad je dobro, a nekad se baš i ne potrudi. Menza je isto okej, iako je lani bila puno bolja. Ne znam što je pošlo po krivu, no ovisi o danu. Znaju se zaredati dva do tri dana s odličnim izborom, dok je ostatak tjedna katastrofa hrana u igri, požalila nam se Francesca (21).

Slične ocjene nam je dala i naša druga sugovornica. Posebno se dotakla problema higijene, koji mnogima stvara probleme u domskom iskustvu.

Higijena

– Higijena zajedničkih prostorija je 7. Većina čistačica zaista se trudi dobro očistiti svoje katove, ali rijetko tko čisti hladnjak pa se, ako imaš neodgovorene docimerice na katu, nerijetko zna dogoditi da nađeš proizvode kojima je istekao rok ili trulo voće i povrće u hladnjaku. Sanitarni čvorovi i kuhinje su zajednički, ali čistačice ih čiste radnim danima tako da je urednost zajedničkih prostora neupitna, ali čistoća tvoje sobe ovisi isključivo o tebi i dogovoru koji imaš s cimerom. Na katovima se nalaze metle, usisavači i krpe za brisanje poda koje studenti mogu koristiti, objasnila nam je Elizabeta (21).

Uz menzu i higijenu, najbitnija stvar u domu jest svakako druženje – ako ne i najbitnija. Dio studentskog iskustva je svakako upoznavanje i miješanje s ljudima različitih interesa. Obje studentice su nam rekle da općenito vlada prijateljska atmosfera, kakva i priliči jednom studentskom domu.

– Situacija s pandemijom je privremeno smanjila broj partija u IGK, ali prije cijele ove situacije partijalo se u pušioni, po sobama, na klupama pred domom, u Boćariji (kafić u središtu naselja) su petkom znale biti fešte. U domu čak imamo i prostoriju koja se zove Veselica koju možeš potpuno besplatno rezervirati i u koju možeš dovesti društvo, donijeti piće i hranu, upaliti glazbu i partijati do jutra. Ako ti fali netko/nešto za parti, uvijek se možeš obratiti u našu Facebook grupu za pomoć, naglasila je Elizabeta (21).

Društveni život?

Nažalost, to je bila situacija prije pandemije – trenutno su druženja ograničena, a općenito je život u domu naporan. Istina je da je život općenito naporan posljednjih godinu dana, no pogotovo je teško kada živite u domu i morate se ravnati po pravilima koja se mijenjaju iz dana u dan.

– Rijeka je podosta studentski grad, iako se možda to trenutno ne čini tako novim studentima radi novog normalnog. Moja prva godina studija je bila fantastična i zaista zabavna pa se nadam da će i oni to doživjeti. IGK, po meni nije najbolje mjesto za to doživjeti, ali svatko ima svoje mišljenje. Trenutno za vrijeme pandemije je život u domu pomalo naporan – što zbog tih maski koje se moraju nositi u svakoj zajedničkoj prostoriji (kuhinja, wc i slično), što zbog tenzija s recepcionarkama oko svega te napornog mjerenja temperature svaki put kada ulazim u objekt i slično, požalila nam se Francesca (21).

Ipak, kako se čini da se situacija neće skoro promijeniti – potrebno je prilagoditi se. Studenti su poznati po tome da mogu preživjeti sve i svašta, pa će tako i ovu pandemiju. Naša sugovornica tako tvrdi da je upravo IGK mjesto za najbolji studentski život u Rijeci.

– Mislim da je Rijeka nekoliko koraka iza Zagreba u kvaliteti studentskog života, ali osoblje Studentskog centra trudi se povećati broj aktivnosti i sadržaja za studente. Bez obzira na to, mislim da je IGK ipak najbolji primjer studentskog života u Rijeci. Rijeka je poznata kao otvoreni i, moglo bi se reći, alternativni grad. Ima raznih klubova koji puštaju sve tipove glazbe tako da ćeš uvijek naći nešto za sebe. Blizu ti je Opatija, Krk i Istra. Tijekom godine ima puno zanimljivih društvenih događanja u Rijeci i bližoj okolici koje ne smiješ propustiti: sajam čokolade u Opatiji, izložbe vina u Istri, advent na Trsatu i sl. Korona je na neki način usporila ili pauzirala i studentske aktivnosti, veliki broj studenata trenutno studira od kuće pa ne boravi u Rijeci koliko i prije, ali unatoč tomu održavali su se partiji na Kontu, društva se sastaju u stanovima, a kad su kafići otvoreni, ide se u Đir. Mi studenti se uvijek nekako snađemo, zaključila je Elizabeta (21).

Život u domu IGK u Rijeci: Imaju prostoriju za partije, ljubazno osoblje i cijena je pristupačna
Share via
Copy link
Powered by Social Snap