Pretraga

Znate li da studenti u Mostaru plaćaju rad Studentskog zbora? Svatko daje po 40 kn

A- A+

Studentski zbor Sveučilišta u Mostaru barem je po jednoj stvari poseban. Njih direktno plaćaju studenti. Svaki student na godišnjoj razini za rad Zbora dužan je izdvojiti 10 konvertibilnih maraka, što je oko 40 kuna. Zbor tim novcima financira projekte, organizira tečajeve, sportska i kulturna događanja te stipendira studente slabijeg imovinskog statusa.

Foto: Pixabay

Mostarsko sveučilište ima zanimljiv način financiranja. Dobar dio njihovih prihoda dolazi od školarina studenata, a sličan model preuzeo je i Sveučilišni studentski zbor. Od 2006. godine tako studenti upisani na Sveučilište godišnje za rad Zbora izdvajaju 10 maraka, odnosno oko 40 kuna.

Financiraju projekte i studente slabijeg imovinskog statusa

Studentski zbor godišnje, ovisno o broju studenata, raspolaže s okvirno 100.000 konvertibilnih maraka koje dobiju od studenata. Tih, u protuvrijednosti oko 400.000 kuna, ima svoju svrhu. Svake godine Zbor financira niz aktivnosti. Tu se redovni natječaji za financiranje studentskih projekata – listova, terenske nastave, dani zdravlja  – kao i ostalih aktivnosti koje, kako nam kažu, promiču kvalitetu studentskog standarda. Dio novca doslovno vraćaju studentima, i to onima kojima je najpotrebniji. Ove će godine visokih 18.000 maraka dodijeliti kroz jednokratne potpore studentima slabijeg socioekonomskog statusa.

– Studenti Sveučilišta u Mostaru, zbog studentskih ulaznica odnosno vaučera, imaju mogućnost besplatnog gledanja kazališnih predstava u Hrvatskom narodnom kazalištu Mostar, a koje svaki mjesec ima bogat repertoar. Studentima je na raspolaganju deset tisuća ulaznica koje svakog dana mogu preuzeti u uredu Studentskog zbora, kažu nam iz Predsjedništva zbora.

Za novac koji dobije od studenata, Studentski zbor organizira i razne tečajeve. Svake ih godine bude desetak, a osim tečajeva jezika – engleskog, njemačkog, talijanskog, španjolskog, francuskog i ruskog – tu su tečajevi plesa, grafičkog dizajna, gitare, statistike.

– Svake godine uvode se novi po preporuci naših studenata, odnosno prema onome što je njima potrebno i učemu se žele usavršavati, istču iz Zbora.

Organiziraju i malonogometnu ligu

Kroz cijelu godinu Studentski zbor organizira i druge aktivnosti poput predavanja i radionica. Tako studenti imaju prilke naučiti kako napisati dobar životopis i motivacijsko pismo, kako se pripremiti za razgovor za posao, a posebna se pozornost daje i zdravom načinu života i psihofizičkom zdravlju.

– Već nekoliko godina realizira se Sveučilišna malonogometna liga u kojoj sudjeluju fakulteti Sveučilišta u Mostaru, a sezona liga traje od veljače do lipnja. Održavaju se i ostale sportske aktivnosti i natjecanja kao, na primjer, u šahu, tavli, nabrajaju nam studentski predstavnici.

Sve te aktivnosti, napominju, financiraju se iz proračuna koji pune, među ostalima, i studenti sa svojih deset maraka godišnje. To se odnosi i na novčane naknade predavačima na tečajevima te koordinatorima aktivnosti – za edukaciju, kulturu, sport.

– Svaki student izdvaja deset maraka, a kroz cijelu akadmesku godinu ima ponuđen sadržaj i mogućnosti koje smo naveli u prethodnom odgovoru. Naglašavamo kako se pak najveći dio sredstava izdvaja za financiranje studentskih projekata te jednokratne financijske potpore, zaključuju iz Studentskog zbora.

Revoltirani studenti se okomili na Zbor

Na Sveučilištu u Mostaru posljednjih nekoliko mjeseci postoji određena doza nezadovoljstva među studentima. Kada je još u prošlom semestru Sveučilšte odlučilo izvoditi nastavu hibridno – većina fakseva na način da jedan tjedan nastava bude kontaktna, a drugi online – krenuo je žamor. Studenti su se pobunili oko cijena školarine. Smatrali su da online nastava znači da bi školarine trebale biti niže. To je nezadovoljstvo eskaliralo posljednjih par dana kada je Marko Vračević, student Pravnog fakulteta, izašao u medije sa sloganom “studenti nisu bankomati” i najavio prosvjed. Studentski se zbor ogradio od prosvjeda, što je rezultiralo salvama komentara nezadovoljnih studenata koji su ih mahom počeli optuživati da ne štite studentske interese te se pitati – “je l’ vas zato plaćamo 10 maraka”.

Razgovarali smo s jednom studenticom Filozofskog fakulteta, a ona nam kaže da, premda razumije studente i želju za manjim školarinama, revolt prema Studentskom zboru nema smisla.

– To huškanje na Studentski zbor nema smisla. Oni nisu ništa loše napravili, a uostalom tek su dobili novo vodstvo i ne mogu se sada navoditi neke potencijalno loše odluke prijašnjih predsjednika. Ok, možda je besmisleno što studenti daju tih deset maraka, ali Studentski zbor se na taj način financira i drugačije ne bi mogao ništa organizirati ni opstati. Zbor je jako transparentan, a studenti misle da je to nedostižna elita, što nije točno, kaže nam anonimna studentica, nazovimo je Jelena.

Za kraj dodaje kako misli da je plaćanje rada Zbora i školarina problem na razini države, a ne Sveučilišta, tako da bi prosvjedi trebali biti usmjereni na vladajuće. Studentski zbor oglasio se danas još jednom povodom svih zbivanja, a istaknuli su kako već godinama rade na tome da se smanje troškovi i tako olakša studiranje svih studentima Sveučilišta.

– Studentski zbor se već dugi niz godina bori za smanjenje cijena i svih troškova kako bi svima nama olakšali studiranje koliko god je to moguće. Mi smo i sami studenti i najbolje možemo razumjeti situaciju u kojoj se svaki student sada nalazi. Želimo i nastojimo olakšati studiranje kako nama, tako i svim našim kolegicama i kolegama. Potrebno je da županije, gradovi i općine osnivači Sveučilišta kontinuirano osiguraju potrebna sredstva za financiranje Sveučilišta, što im je obveza, a na što Studentski zbor proteklih godinu dana apelira, stoji u dijelu njihovog priopćenja koji u cijelosti možete pročitati ovdje.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap