Pretraga

Fizika na maturi nije bila teža nego inače, ali će ipak mnoge pristupnike eliminirati

A- A+

Već par godina Fizika je najčešće prijavljivani predmet na Državnoj maturi, a na tronu je zamijenila prije toga dominantnu Politiku i gospodarstvo. To može sugerirati da su maturanti i ostali pristupnici shvatili sve potencijale STEM studija pa ih se veći broj odlučuje krenuti u tom smjeru. Puna tri sata danas je trajao ispit iz Fizike, a polagalo ju je gotovo 9.000 pristupnika. S obzirom na brojnost pristupnika, teško je dati neku opću ocjenu ispita pa su nam par maturanata iz raznih krajeva Hrvatske, opisali su nam svoja iskustva s testa. Čini se da ispit nije bio ekstreman ni u jednom pogledu, ali količina i složenost gradiva, sami po sebi, uvjetuju da ispit iz Fizike bude na neki način eliminacijski.        

Mi smo razgovorali s maturantom iz Metkovića, Bjelovara te dvojicom iz Zagreba pa evo kakvi su im prvi dojmovi s ispita.

Izdvojeni članak

Najviše kandidata pristupilo B razini Matematike, Fizika najpopularniji izborni predmet

Puno grafova, kao i na Biologiji; složena i teorijska pitanja

Vrlo malo vremena je trebalo Matku iz Tehničke škole u Bjelovaru za rješavanje Fizike. Razlog, možda leži i u činjenici da mu taj predmet nije presudan za upis na studij pa si je postavio niske ciljeve. 

– Realno ispit nije bio težak, ako si se dovoljno pripremio. Trebale su se naučiti formule koje se mogu izvesti iz osnovnih, a koje su u knjižici s formulama.
Pitanja koja su meni osobno zadavala najviše problema su zadaci s grafovima, posebno prvi zadatak s ovisnosti brzine o vremenu jer, eto meni osobno su grafovi malo teži od ostalog gradiva. Nekoliko zadataka s računanjem su bili relativno jednostavni, dok se za 4 ili 5 zadataka trebalo malo pomučiti i mućnuti glavom, pojašnjava nam Matko iz Tehničke škole Bjelovar. 

U nastavku je pojasnio i zašto je rješavao ispit tek nešto više od dva sata.      

– Budući da mi je fizika “nebitna” za Učiteljski studij koji planiram upisati, nisam se nešto pretjerano pripremao, ciljao sam tek toliko da bude prolazna ocjena, očekujem 40 do 50 posto rješenog ispita. Više se baziram na boljem pripremanju hrvatskog, engleskog i matematike jer ti predmeti nose najviše bodova za upis na fakultet. Učiteljski studij u Zagrebu mi je prvi izbor iako je to malo previsoki cilj za mene jer nisam bio baš odličan učenik tako da je Učiteljski studij u Puli, Petrinji ili Čakovcu realniji izbor. Vidjet ćemo kud me matura odnese, opisuje nam Matko. 

Izdvojeni članak

[MATURA ’17] Provjerite ispitni katalog iz Fizike za nadolazeću maturu

Premda ima druge ciljeve kada je riječ o upisu na fakultet, Viktor je također ispit riješio u manje vremena od maksimalno predviđenih 180 minuta. Malo ga je iznenadila težina teorijskih pitanja. 

– Test nije bio ni težak, ali ni lagan, rekao bih očekivane težine. Nijedno me pitanje nije zbunjivalo, ali su neka od teorijskih zadala glavobolju i tražila stručno poznavanje činjenica i grafova. Vremena je bilo sasvim dovoljno, možda čak i previše. Ipak, nezadovoljan sam sa svojim postotkom riješenosti jer su se naravno potrkale glupe greške, ali to je sve normalno, objašnjava Viktor iz zagrebačke II. gimnazije, koji bi htio bih upisati FER, ako mu to dopusti matura.

Izdvojeni članak

Fizika iznenađujuće lagana

Čini mi se da je najrazličitiji test od svih prethodnih

Niz je načina pripreme za maturu, ali bilo koji da maturanti primjenjuju, uglavnom riješe i testove iz prethodnih godina. Jedan od maturanata koji nam je analizirao Fiziku tvrdi da je ovaj ispit bio teži, ali i puno različitijih od prijašnjih. 

– Mišljenja sam da je ispit bio teži nego proteklih godina. Za sada daleko najrazličitiji test naspram prijasnjih matura. Par zadataka mi je ostalo u sjecanju. To su izračunavanje udjela volumena koji je potopljen u tekućini, koji nije bio u prijašnjim maturama toliko zastupljen. Sto se tiče vremena, bilo ga je sasvim dosta za normalno postavljanje, razmišljanje i samo rješavanje zadataka. Za ispit sam se pripremao zadnjih 10-tak dana i prema osobnoj procjeni trebao bih imati između 70% i 75%, govori nam Jan iz Tehničke škole Ruđer Bošković iz Zagreba, kojemu je, kao i kolegi Viktoru prioritetni izbor FER-a, ali misli da će možda zbog lošijeg rezultata iz Fizike, biti primoran upisat neki drugi tehnički faks.

Izdvojeni članak

Ni tri sata nije bilo dosta za kemiju: Zadaci apsurdno teški s puno trikova u sebi

Na kraju nam je svoje viđenje ispita iz Fizike, dao i maturant s juga Hrvatske, koji se temeljito pripremao za ispit, a namjerava poput prethodnih sugovornika upisati zagrebački FER ili u drugom slučaju FSB.

– Ispit je bio otprilike što sam i očekivao, dosta računanja, teorije i povezivanja. Tri sata koja smo imali za rješavanje ispita su bila i više nego dovoljna, uz dovoljno pripreme i koncentracije naravno, govori nam Ivan iz Gimnazije Metković, koji se desetak dana temeljito pripremao za Fiziku, a kojemu je muku stvorio zadatak s nabojima, jer se do sada nije susretao s takvim zadacima. 

Naša četiri sugovornika, nisu baš puni optimizma nakon ispita, a kako ste vi zadovoljni odrađenim, ocijenite u anketi.

Copy link
Powered by Social Snap