Pretraga

Izašla su rješenja Vjeronauka i Etike na državnoj maturi: Provjerite koliko točnih odgovora imate

A- A+

Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja objavio je rješenja dva izborna predmeta koji su se ovaj tjedan polagali na ovogodišnjoj maturi – Vjeronauka i Etike. Ukupno 216 maturanata pristupilo je tim ispitima, od toga njih 109 polagalo je ispit iz Vjeronauka, a njih 107 ispit iz Etike.

državna matura

Foto: M. Gelenčir, srednja.hr

Početkom drugog tjedna polaganja državne mature pisala su se i dva izborna predmeta – Vjeronauk i Etika. NCVVO objavio je rješenja za oba predmeta tako da maturanti koji si pisali ove predmete mogu provjeriti na koliko su pitanja točno odgovorili te mogu otprilike izračunati koliko su bodova dobili.

Ispit iz Vjeronauka

Ispitom iz Vjeronauka provjerava se poznavanje i razumijevanje čovjeka i svijeta u Božjemu naumu, poznavanje i razumijevanje Riječi Božje i vjere Crkve u životu kršćana, poznavanje i razumijevanje kršćanske ljubavi i morala na djelu, poznavanje i razumijevanje Crkve u svijetu.

Iako ovaj ispit na maturi nije toliko popularan, ove ga je godine polagalo 109 maturanata. Sadržavao je 40 zadataka, trajao je 70 minuta bez stanke, a maksimalan broj bodova koji pristupnik može ostvariti je 45.

Sva rješenja za ispit iz Vjeronauka možete pogledati u dokumentu ispod. Ako vam dokument nije vidljiv, potrebno je osvježiti stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Ispit iz Etike

Još jedan izborni predmet koji nije toliko popularan među maturantima je Etika koju je ove godine polagalo 107 kandidata. Ovaj ispit sastojao se od dviju ispitnih cjelina i sadržavao je ukupno 26 zadataka. U prvoj ispitnoj cjelini, koja se sastojala od 25 zadataka i donosi isto toliko bodova, od pristupnika se očekivalo: prepoznavanje, određivanje i objašnjavanje moralnih problema kroz etičke pojmove, načela i teorije, razumijevanje etičkih pojmova, načela i teorija te primjena etičkih pojmova, načela i teorija.

Druga ispitna cjelina sastojala se od zadatka esejskoga tipa i donosi ukupno 27 bodova, a u toj cjelini pristupnici su trebali sastaviti esej na temelju ponuđenoga teksta ili tekstova. Ispit se pisao ukupno 150 minuta, a na njemu je bilo moguće ostvariti maksimalno 52 boda.

Sva rješenja za ispit iz Etike možete pogledati u dokumentu ispod. Ako vam dokument nije vidljiv, potrebno je osvježiti stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Kako ne biste propustili ovakve i slične važne vijesti i informacije o maturi u 2023., pozivamo vas da pratite našu Facebook stranicu Maturanti 2023. te se učlanite u Facebook grupu Maturanti 2022./2023. Imamo i Instagram profil Državna matura, gdje također redovito pratimo događanja u vezi mature, svakako i ondje kliknite ‘Prati’. Kalkulator mature možete isprobati ovdje. Pitanja s prijašnjih matura možete rješavati u sustavu kvizovi.srednja.hr te tako provjeriti jeste li spremni za nadolazeće ispite.

Važne datume upisa na fakultete možete doznati ovdje, dok se kalendar mature nalazi na linku.

@srednja_hr Taggaj ekipu s kojom ove godine rasturaš maturu 💪🏻 #matura #maturant #maturanti #srednjahr #srednja #foryoupage #foryou #fyp ♬ Lo fi hip hop 💛 (Podcast, Vlog, Advertising, Food, Travel) – Flashinmusic

@srednja_hr Maturanti, pozor! 👆🏻 #srednjahr #matura #maturanti #upisi #faks #fakultet #skola #datumi #studiranje #ucenici #foryoupage #foryou #fyp ♬ original sound – srednja_hr

Copy link
Powered by Social Snap