Pretraga

Matura ’24: Ispit iz Kemije pisat će se tri sata i provjeravat će se znanje iz tri različita područja

A- A+

Na ovogodišnjem ljetnom roku državne mature ispitu iz Kemije pristupilo je oko 3.500 učenika, a prosječna ocjena bila je 2,6. I iduće će se godine na ispitu provjeravati znanje iz tri velika područja, a učenici će imati ukupno tri sata za rješavanje 47 zadataka.

matura kemija 2024

foto: Unsplash/obrada: srednja.hr/Canva

Prema kalendaru ljetnog roka mature 2024. godine, ispit iz Kemije, za one koji ju odaberu kao izborni predmet, na rasporedu je u trećem tjednu provedbe ispita državne mature, odnosno 20. lipnja. Kao i za sve ostale predmete, Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja objavio je ispitni katalog u kojemu su navedeni i objašnjeni sadržaji, kriteriji te načini ispitivanja i vrednovanja znanja na ispitu.

Ispituje se znanje iz tri područja

Kako piše u ispitnom katalogu, ispitom državne mature iz Kemije provjerava se ostvarena razina usvojenosti znanja i vještina pristupnika u tri područja i njihovim potpodručjima. Navedena područja ispitivanja su tvari, promjene i procesi te energija.

Tvari podrazumijevaju sljedeće: svojstva, sastav i vrsta tvari, kemijsko nazivlje i simboliku te građu tvari. Promjene i procesi ispitivat će kemijske reakcije organskih i anorganskih tvari, brzinu kemijskih reakcija te kemijsku ravnotežu. Na kraju, područje Energije obuhvaća termokemiju i elektrokemiju.

Izdvojeni članak
matura katalozi

Matura ’24: Ocjene na maturi iz Engleskog lani su bile slabije, na nadolazeći ispit uvedena manja promjena

Tri sata za ukupno 47 zadataka

U prvome i drugome poglavlju ispitnog kataloga koji se nalazi pri dnu ovog teksta navedeno je što se ispituje na maturi iz Kemije, stoga bi maturanti koji odaberu ovaj predmet trebali detaljno proučiti tablice od 8. stranice kataloga, kao i primjere zadataka i pokusa koji se u njemu nalaze.

Kada je riječ o samoj strukturi ispita, on se i ove godine sastoji od dviju ispitnih cjelina. Prva ispitna cjelina sastoji se od 35 zadataka višestrukoga izbora, a svaki točno označen odgovor donosi jedan bod.

Druga cjelina sastoji se od 12 zadataka otvorenog tipa, od kojih pet zadataka donose dva boda, tri zadatka donose tri boda i četiri zadatka koji donose četiri boda.

Na svakom dijelu moguće je ostvariti maksimalno 35 bodova, dakle ukupno 70. Ispit državne mature iz Kemije traje ukupno 180 minuta bez stanke.

Zastupljenost područja ispitivanja u ispitu državne mature iz Kemije

Područja ispitivanja na ispitu iz Kemije | izvor: NCVVO

Prošle godine za prolaz na maturi iz Kemije trebalo je točno riješiti 25 posto ispita, a pragove za ostale ocjene pogledajte ovdje. Zadatke s prijašnjih ispita možete rješavati i u našem sustavu kvizovi.srednja.hr, nakon registracije samo u tražilicu upišite pojam ‘državna matura’.

 

Izdvojeni članak
matura katalozi_hrvatski

Matura ’24: Svi maturanti Hrvatski pišu na jednoj razini, a ispit se sastoji od triju cjelina

Korisni savjeti za lakšu pripremu ispita

Na samom kraju ispitnog kataloga maturanti mogu pronaći i neke savjete za pripremu tog ispita.

– Tijekom pripremanja za ispit državne mature iz Kemije pristupnici se mogu koristiti svim udžbenicima iz Kemije, pomoćnim nastavnim sredstvima i dodatnim obrazovnim sadržajima koje je odobrilo Ministarstvo znanosti i obrazovanja. Mogu se koristiti i provedenim nacionalnim ispitima i ispitima državne mature koji su objavljeni na mrežnoj stranici NCVVO-a. Najbolji su pokazatelji pripremljenosti za ispit državne mature iz Kemije uspješnost u opažanju kemijskih promjena, tumačenju opaženih promjena zabilježenih tijekom kemijskih pokusa i donošenju zaključaka, piše u ispitnom katalogu.

U nastavku možete proučiti čitav ispitni katalog za državnu maturu iz Kemije, što je jedan od savjeta za uspješnu pripremu ispita. Napomena, ako vam dokument nije vidljiv, potrebno je osvježiti stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Kako ne biste propustili ovakve i slične važne vijesti i informacije o maturi u 2024. godini, pokrenuli smo novu Facebook grupu, Maturanti 2023./2024., učlanite se kako biste se povezali s vršnjacima i kako ne biste propustili najvažnije vijesti o maturi. Najnovije informacije o maturi možete doznati i putem našeg Facebook pagea Maturanti 2024. i Instagram profila Državna matura, dok kalendar mature za 2024. detaljno možete proučiti na ovom linku.