Pretraga

[Matura ’22] Na Likovnom značajno povećan broj zadataka, izašao i popis djela za analizu

A- A+

Možda nekome na iznenađenje, među izbornim predmetima mature koje učenici češće odabiru pisati je Likovna umjetnost. Lani je ispitu pristupilo 1.056 maturanata, a prosječna ocjena koju su ostvarili bila je 2,57. Ove godine učenike na tom ispitu očekuje 10 zadataka više, s tim da je maksimalan broj bodova koje učenici mogu ostvariti smanjen sa 100 na 92.

Foto: srednja.hr

Prema rasporedu ispita mature, na ovogodišnjem ljetnom roku Likovna umjetnost pisat će se 9. lipnja. Kako piše u ispitnom katalogu za taj predmet, ispitom mature iz Likovne umjetnosti ispituje se likovna pismenost provjerom sposobnosti analize likovnoga djela. Osim toga, pristupnici trebaju pokazati ‘razumijevanje umjetničkih djela i likovnih problema u odgovarajućemu kontekstu kroz sinkronijski i dijakronijski pristup kao i poznavanje karakteristika razdoblja, stilova i likovnih pravaca’.

Četiri područja ispitivanja

U ispitnom katalogu piše kako se ispit iz Likovne umjetnosti se sastoji od dviju ispitnih cjelina, a sadržaji su podijeljeni u četiri područja ispitivanja:

1. Umjetnost i čovjek: ispituju se sadržaji iz potpodručja Ljudsko tijelo u umjetnosti i Pogled na svijet. Unutar prvoga potpodručja analiziraju se različiti načini prikazivanja i korištenja ljudskoga tijela u umjetnosti. Unutar drugoga potpodručja analiziraju se odabir i prikaz tema karakterističnih za pojedina razdoblja, vrste perspektiva, različiti pristupi formi te prikaz vizualne stvarnosti u fotografiji, filmu i videu.

2. Čovjek i prostor: ispituju se sadržaji iz potpodručja Arhitektura i Urbanizam. Unutar prvoga potpodručja ispituju se osnove arhitekture i analiziraju se građevine specifične za pojedina razdoblja, stambena arhitektura te odnos arhitekture, skulpture i slikarstva. Unutar drugoga potpodručja analiziraju se primjeri urbanizma kroz različita razdoblja i stilove.

3. Umjetnost i tumačenje svijeta: ispituju se sadržaji iz potpodručja Umjetnost i duhovnost te Umjetnost i znanost. Unutar prvoga potpodručja ispituje se razumijevanje umjetničkih djela povezanih s kultnim, vjerskim i filozofskim konceptima. Unutar drugoga potpodručja ispituje se razumijevanje umjetničkih djela povezanih sa znanstvenim konceptima i tehnološkim dostignućima.

4. Umjetnost i moć / Umjetnost i stvaralački proces: ispituju se sadržaji iz potpodručja Umjetnost i moć te Umjetnost i stvaralački proces. Unutar prvoga potpodručja ispituje se razumijevanje propagandnih mogućnosti umjetnosti, društvene uloge umjetnosti, cenzure u umjetnosti, komercijalizacije i institucionalizacije umjetnosti te odnosa umjetnosti i popularne kulture. Unutar drugoga potpodručja ispituje se razumijevanje razvoja ideje od skice do konačne realizacije umjetničkoga djela.

Detalje oko toga što učenici trebaju usvojiti kako bi ostvarili uspjeh na ispitu iz Likovnog možete pronaći u ispitnom katalogu pri dnu teksta od osme stranice. U ispitnom katalogu nakon obrazovnih ishoda objavljen je i popis od 30 djela koja se mogu naći u pitanjima druge ispitne cjeline (Analiza likovnoga primjera). Za te likovne primjere pristupnik treba znati i podatke o umjetniku, nazivu djela, vremenu nastanka i mjestu čuvanja.

Ove godine deset zadataka više, ali je smanjen ukupni broj bodova

Kako stoji u ispitnom katalogu, ispit se sastoji od dviju ispitnih cjelina koje sadrže ukupno 57 zadataka, što je za deset više nego lani. U prvoj cjelini učenici će rješavati zadatke višestrukog izbora, zadate povezivanja te skupinu zadataka koja sadrži po dva zadatak vezana uz jedan likovni primjer. Druga ispitna cjelina sastoji se od zadataka dopunjavanja te zadataka produženog i kratkog odgovora.

Ispit iz Likovne umjetnosti traje 120 minuta bez stanke te se svaka ispitna cjelina piše po 60 minuta. Maksimalno je u ovom ispitu moguće ostvariti 92 boda, što je za osam manje nego lani. Na samom kraju ispitnog kataloga navedeno je i da se za pripremu pristupnicima savjetuje proučavanje područja ispitivanja koja su navedena u katalogu te primjeri zadataka, kao i rješavanje provedenih ispita. Literatura za pripremu ispita državne mature iz Likovne umjetnosti svi su udžbenici
koje je odobrilo Ministarstvo znanosti i obrazovanja za rad u gimnazijama i strukovnim školama u proteklome četverogodišnjem razdoblju.

U nastavku možete detaljno proučiti ispitni katalog iz Likovne umjetnosti, a ako vam dokument nije vidljiv, osvježite stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [8.92 MB]

Za sve pristupnike mature ili one koji će se na upisima ponovno okušati u 2022., pokrenuli smo novu Facebook stranicu Maturanti 2022. Ondje i u Facebook grupi Maturanti 2021./2022. moći ćete pratiti sve novosti vezane uz maturu u idućoj godini, kao i upise na fakultete. Kalkulator bodova za upise možete pronaći ovdje, a pitanja s prijašnjih matura možete rješavati u sustavu kvizovi.srednja.hr te tako provjeriti jeste li spremni za nadolazeće ispite.

 

Share via
Copy link
Powered by Social Snap