Pretraga

Maturanti ljuti, žele da se poništi pitanje iz Biologije, NCVVO: ‘Zadatak je ispravan’

A- A+

Ispit mature iz Biologije pisao se 8. lipnja, no bura oko njega još uvijek se ne stišava. Dio maturanata tvrdi kako se u ispitu našlo najmanje jedno pitanje iz dijela gradiva za koje ispitni katalog izričito navodi kako se ono ne treba pamtiti. Iz NCVVO-a pak tvrde da je zadatak ispravan i u skladu s ispitnim katalogom te poručuju – pitanje se neće poništavati.

Foto: srednja.hr

Ispit iz Biologije drugi je najpopularniji izborni predmet na državnoj maturi. Početkom prošlog tjedna pisalo ga je preko pet tisuća maturanata, a u međuvremenu su objavljeni i zadaci koje su morali znati, kao i ključ za odgovore.

No, bura oko ispita iz Biologije i dalje se ne stišava. Dio maturanata tvrdi kako se u ispitu našlo najmanje jedno pitanje iz dijela gradiva za koje ispitni katalog izričito navodi kako se ono ne treba pamtiti.

Maturanti se žale oko pitanja

Naime, u ispitnom katalogu temeljem kojeg se većina maturanata i priprema za ispit Biologije, u ishodima učenja (4.1. Održavanje ravnoteže u organizmu; str 35.) jasno je navedeno da maturanti ne trebaju pamtiti hormone eritropoetin i angiotenzinrenin. Međutim, jedno od pitanja u ovogodišnjem ispitu odnosilo se na djelovanje hormona eritropoetina.

Riječ je o zadatku 50.3. koji je glasio: ”Na koje tkivo izravno djeluje hormon eritropoetin koji bubrezi pojačano luče pri duljemu boravku u planinama?”.

– S obzirom na to da pišete o težini ispita iz Biologije, navodim vam samo primjer koji pokazuje da ispitna pitanja nisu u svim slučajevima usklađena s ispitnim katalogom. Naravno da je onda i ispit težak. Čini se da je ponekad to i namjerno tako. Naime, gospoda iz NCVVO uopće ne shvaćaju da se neki maturanti pripremaju prema ispitnom katalogu, međutim to nije dobro, jer pitanje vezano uz eritropoetin je prema tom katalogu trebalo biti izostavljeno, a nije. Jer je navedeno da se ne treba pamtiti. Nakon upita zašto, dobio sam odgovor koji je nevjerojatan. Dakle ne mora se pamtiti naziv hormona eritropoetina, ali se mora znati na koje tkivo djeluje?! Jako motivirajuće. Evo čisto da se zna na koji način se radi organizacija ispita iz Biologije. I onda se svi pitamo kako to da nikad nitko ovaj predmet ne riješi 100%, stoji u mailu kojeg nam je posalo jedan nezadovoljni čitatelj.

Dio maturanata koji je primijetio isto već je najavio žalbe povodom ovog pitanja, a neki idu toliko daleko da traže i da se ono u potpunosti poništi te da se svim maturantima dodjeli bod.

Izdvojeni članak
matura biologija

Maturante pregazila pitanja na maturi iz Biologije: ‘Nadam se da ću navući tih 18 bodova’

NCVVO: ‘Zadatak neće biti poništen’

S upitom vezanim uz pitanje s Biologije oko kojeg se lome koplja obratili smo se i Nacionalnom centru za vanjsko vrednovanje obrazovanja.

– U pitanju 50.3. ispituje se uloga bubrega u regulaciji sastava krvi. Ovim pitanjem se provjerava usvojenost ishoda broj 4.1.2.2. bubrezi: ekskrecijska i regulacijska uloga (sastava krvne plazme, krvnoga tlaka, proizvodnje eritrocita). U navedenom pitanju ne traži se prisjećanje naziva hormona eritropoetina, jer se naziv hormona ne treba pamtiti. Od učenika se očekuje primjena spoznaja o ulozi bubrega u regulaciji sastava krvi, kažu iz NCVVO-a.

Naglasili su i da je zadatak 50.3. ‘metodološki ispravan i u skladu s ispitnim katalogom, stoga neće biti poništen niti će biti dodijeljen bod maturantima’.

– Pojmovi i procesi navedeni u kategoriji ne treba pamtiti ne ispituju se niti su odgovor na pitanja u ispitu DM iz Biologije, ali mogu biti dio zadatka kao dio konceptualne cjeline važne u Biologiji i u tom slučaju su imenovani ili opisani, kao što je napravljeno u pitanju 50.3., poručuju zaključno iz NCVVO-a.


Sve najnovije informacije o državnoj maturi pratite na našoj Facebook stranici Maturanti 2021. i u grupi Maturanti 2020./2021. Isto tako, možete nas pratiti i na našem Instagram profilu @drzavna.matura. Više tekstova o maturi čitajte u tekstovima na ovoj poveznici, a vaš kalkulator bodova za maturu isprobajte ovdje.

Za maturu se možete pripremati kroz pitanja s prošlih ispita u kvizovi.srednja.hr, gdje smo pokrenuli posebnu grupu za maturante kojoj se možete pridružiti ovdje.

Maturanti ljuti, žele da se poništi pitanje iz Biologije, NCVVO: ‘Zadatak je ispravan’
Share via
Copy link
Powered by Social Snap