Pretraga

Ne polože li gimnazijalci maturu na zimskom roku, kao da nisu završili školu

A- A+

Maturanti gimnazijalci koji nisu uspjeli položiti neke od obveznih predmeta na državnoj maturi, imaju treću i ovogodišnju posljednju šansu. Oni mogu pristupiti zimskom roku državne mature za školsku godinu 2011./ 2012. Imaju još tjedan dana da se prijave za zimski ispitni rok, a ukoliko polažu ispit iz trećeg pokušaja trebaju uplatiti trošak od 175 kuna.

Već za tjedan dana završavaju prijave za taj rok, a ispiti se počinju pisati u drugom tjednu studenog. Ukoliko gimnazijalci ne polože obvezne ispite oni nemaju potvrdu da su završili srednju školu, što znači da na papiru imaju samo završeno osnovnoškolsko obrazovanje.

Izdvojeni članak

Na maturi se bira deset fakulteta, a predprijave nemaju važnost

Ako ne polože – kao da nisu išli u srednju školu

Jučer je na web stranicama Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja objavljen kalendar zimskog roka državne mature za sve pristupnike koji na prošlom jesenskom i ljetnom roku nisu položili ispite.

Kako je matura i dalje obvezna samo gimnazijalcima, oni moraju položiti sve obvezne predmete da uopće završe srednjoškolsko obrazovanje. Ukoliko ne polože maturu u ovom roku, morat će izlaziti sljedeće godine na sve ispite. Ako ‘padnu’ samo jedan od obveznih ispita, svi im se poništavaju, saznali smo u NCVVO-u.

To znači da će godinu dana biti bez potvrde o završenom srednjoškolskom obrazovanju, zbog čega vrlo vjerojatno neće moći pronaći ni honorarni posao, jer je minimalni uvjet za većinu zaposlenja posjednovanje srednje stručne spreme.

Prvi dan u prosincu bi sve trebalo biti privedeno kraju

Prijave za zimski rok traju do 30. listopada, dakle još tjedan dana, a već 14. studenog piše se ispit iz hrvatskog jezika i to na obje razine. Dan nakon slijedi matematika, pa engleski i francuski jezik te onda redom ostali jezici koji su ponuđeni.

Rezultati će biti objavljeni 26. studenog, odnosno podjela svjedodžbi za sve koji su uspješno položili bit će 1. prosinca.
Podsjećamo da se uplate za ispite od 175 kuna odnose na one ispite kojima kandidat pristupa po treći put, stoga ih mora platiti kako bi uopće mogao pristupiti rješavanju istog.

U nastavku pogledajte vremenik za točno vrijeme pisanja ispita.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap