Pretraga

Opća privatna gimnazija hvali se stopostotnom prolaznošću na maturi: NCVVO kaže da to nije točno

A- A+

Na stranicama Opće privatne gimnazije u Zagrebu na naslovnici je vidljiva informacija čiji je naslov “100% prolaznost na državnoj maturi”. Klikom na to dolazite na vijest o izvrsnoj prolaznosti njihovih učenika na državnoj maturi, no iz NCVVO-a su nam rekli da u proteklih nekoliko godina navedena zagrebačka gimnazija nije zabilježila stopostotnu prolaznost ispita državne mature. Pitali smo ravnatelja ove gimnazije da nam objasni zašto se onda tako reklamiraju na svojim stranicama.

Foto: M. Gelenčir| srednja.hr

Opća privatna gimnazija na svojim stranicama ima vijest od veljače s naslovom “100% prolaznost na državnoj maturi”. U njoj stoji da se gimnazija “može pohvaliti izvrsnom prolaznosti na ispitima državne mature, a taj uspjeh nije slučajan”. Nadalje u tom tekstu pišu o pripremama za maturu kroz koje njihovi učenici prolaze, a iz teksta se da zaključiti (kao i iz naslova), da učenici ove škole nisu nikad pali ni jedan predmet državne mature koji su pisali.

Screenshot s naslovnice web stranice Opće privatne gimnazije

opca-privatna-gimnazija.hr

NCVVO govori suprotno

Međutim, upitom u NCVVO provjerili smo je li podatak o stopostotnoj prolaznosti na maturi u Općoj privatnoj gimnaziji istinit.

– U proteklih nekoliko godina navedena zagrebačka gimnazija nije zabilježila stopostotnu prolaznost ispita državne mature, njihov je odgovor.

Kako bismo provjerili zašto je gimnazija na svoje stranice postavila ovu vijest, poslali smo upit ravnatelju.

Ravnatelj kaže da se referiraju samo na one koji redovno sudjeluju u pripremama u školi

– U Općoj privatnoj gimnaziji pripreme se odvijaju na specifičan i vrlo temeljit način. Učenici se za maturu, uvođenjem dodatnoga sata obaveznih predmeta na državnoj maturi, zapravo pripremaju četiri godine počevši od 1. razreda. U maturalnom razredu intenzivne pripreme započinju u mjesecu listopadu, po posebnome rasporedu, izvan dnevnoga rasporeda sati po dva sata tjedno iz svakog predmeta. Učenici su raspoređeni po kategorijama, ovisno o njihovim preferencijama i mogućnostima. Imaju dodatan luksuz da iz  jezika, engleskoga i hrvatskoga, pripreme drže po dvije profesorice koje se svojim znanjem i iskustvom svakako nadopunjuju. Što se tiče priprema iz predmeta matematika, one se održavaju također u dvije razine i istim intenzitetom kao i pripreme iz jezika, početak je odgovora ravnatelja gimnazije, Roberta Guna.

U nastavku ravnatelj odgovara na naše pitanje.

– Kada govorimo o sjajnoj prolaznosti naših učenika, referiramo se na one koji redovno sudjeluju u radu priprema izvršavajući sve obveze i zadatke, pritom mislim i na pisanje probnih državnih matura koje su dostupne na stranicama NCVVO-a. Prateći napredak svakog pojedinog učenika njegujemo individualni i mentorski pristup, kaže ravnatelj.

Međutim, valja napomenuti kako se u objavi na stranici škole ne da iščitati kako se radi samo o učenicima koji redovno sudjeluju u pripremama u školi, već se čini kao da baš nitko od učenika gimnazije nije pao maturu otkad se ona održava, što, prema NCVVO-u, nije točno.

Opća privatna gimnazija hvali se stopostotnom prolaznošću na maturi: NCVVO kaže da to nije točno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap