Pretraga

Otkrivamo: Na kojim fakultetima će se najviše kandidata boriti za upad

A- A+

U četvrtak 3. travnja Senat Sveučilišta u Zagrebu objavio je odluku o upisnim kvotama studenata u prvu godinu preddiplomski, integriranih i stručnih studija u akademskoj godini 2014./2015. Pokazalo se da su kvote nešto manje u odnosu na prošlu godinu. Usporedili smo broj mjesta odobrenih na upis određenih fakulteta s brojem prijavljenih kandidata na studijske programe tih sastavnica i brojem prvih izbora, stoga donosimo na kojima će od njih biti najveća borba među kandidatima.

Ivan Klindić

Sveučilište u Zagrebu ove je godine smanjilo upisne kvote za 55 mjesta, a najveće smanjenje prisutno je na Šumarskom i Učiteljskom fakultetu te Hrvatskim studijima. Kako bismo saznali koliko će se kandidata boriti za jedno mjesto na nekim od najpopularnijih fakulteta i studijskih programa, usporedili smo odobrene upisne kvote za narednu akademsku godinu s brojem pristupnika koji su fakultete prijavili kao prvi izbor.

Izdvojeni članak

Provjerite koji su fakulteti najprivlačniji maturantima posljednje tri godine

Situacija među najpopularnijima godinama se ne mijenja previše

Prije dva mjeseca izvijestili smo o najatraktivnijim izvođačima studija i studijskim programima među kandidatima prijavljenim na državnu maturu. Ljestvice su pokazale kako je već godinama stanje slično – među najpopularnijim su još uvijek Filozofski, Ekonomski, Učiteljski i Pravni fakultet, dok su rast zabilježili Zdravstveno veleučilište, Edukacijsko-rehabilitacijski te Medicinski fakultet u Zagrebu.

Poslovna ekonomija i dalje broj 1

I kod studijskih programa situacija je dosta slična, jer su već godinama navale na studij Poslovne ekonomije Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, na Pravo, kao i na studij Medicine koji se u posljednje dvije godine popeo s četvrtog na drugo mjesto ljestvice preferencija kandidata.

Logično je da je na te fakultete navala budućih studenata velika, a podaci koje smo dobili ne pokazuju preveliku razliku u željama maturanata. Društveni i humanistički fakulteti i dalje bilježe mnogo prijavljenih, puno više od tehničkih fakulteta i fakulteta biotehničkog te biomedicinskog područja.

Izdvojeni članak

Donosimo najtraženije fakultete i studijske programe prema prijavama kandidata!

Oštra konkurencija da društevno-humanističkom području

Za upad na neke od fakulteta i studijskih programa pojedinci će imati vrlo veliku i oštru konkurenciju. Primjerice, Ekonomski fakultet za narednu akademsku godinu imat će upisnu kvotu od 1 310 studenata, a kao prvi izbor taj je fakultet zabilježilo čak 1 881 kandidat. Najpopularniji studij na tom fakultetu svakako je Poslovna ekonomija, koju želi upisati 1 115 kandidata, dok kvota iznosi 890 studenata.

Čak 288 kandidata na 66 upisnih mjesta Anglistike

I Filozofski fakultet može se podičiti velikim interesom kod maturanata i općenito kandidata na državnoj maturi, jer ga je kao prvi izbor zabilježilo 1 760 pristupnika, dok je Sveučilište propisalo 126 studenata kao upisnu kvotu. Najpopularniji studij na najvećem fakultetu u državi je Anglistika, na koju se prima tek 66 studenata, a kao prvi izbor taj je studijski program prijavilo čak 288 kandidata.

Ogromna navala na Učiteljski fakultet

Unatoč lošim uvjetima za prosvjetne radnike, budući studenti itekako su zainteresirani za Učiteljski fakultet kojeg preferira 1 108 kandidata, dok je upisna kvota za čak 670 mjesta manja, što znači da iznosi 438. Kao prvi izbor studij Rani i predškolski odgoj odabralo je 294 pristupnika, a kvota iznosi tek 80 studenata, što znači da će borba za ovaj studij biti itekako oštra.

Izdvojeni članak

Državna matura: Broj prijavljenih po predmetima

Pravo, koje je u posljednjih nekoliko godina bilo vrlo popularno, ove godine čini se neće imati veliku navalu studenata. Kvota propisana za ovaj studij iznosi 752 studenta, dok je broj kandidata koji preferiraju taj studij 703.

Manjak interesa na FER-u

Pad u interesima pristupnika prisutan je i kod FER-a, unatoč dobroj zapošljivosti njihovih diplomaca – kvota za studij Elektrotehnike, informacijske tehnolofije i računarstva iznosi 650 studenata, no kao prvi izbor FER je odabralo tek 603 kandidata, što znači da bi na ovom fakulteta moglo ostati mjesta za jesenski rok, a to je bio slučaj i prošle godine.

Promet je također fakultet za koji se kandidati neće boriti, jer ima otprilike 60-ak mjesta više nego što ga je prijavilo kandidata kao prvi izbor.

Gužve bi zato moglo biti na Fakultetu strojarstva i brodogradnje, i to na studiju Strojarstvo, kojeg je kao prvi izbor prijavilo 524 kandidata, no primat će ih se najviše 348.

Izdvojeni članak

Državna matura se opasno bliži: Otkrivamo otkad i kako se spremaju maturanti

Bit će gužve i na medicini

Prije nekoliko godina veliki je interes postojao i na Fakultetu političkih znanosti. To je sada smanjeno, no ipak je moguće da će više od stotinjak kandidata ostati bez mogućnosti upisa studija novinarstva ili politologije. Ovaj fakultet naime planira upisati 250 studenata, po 125 na svakom programu. Kao prvi izbor novinarstvo je prijavilo 255 kandidata, a politologiju 224.

Može se reći da studij medicine nije bio toliko popularan prije nekoliko godina, no stvari su se u zadnje dvije godine ipak promijenile. Ove je godine čak 546 kandidata odlučilo kao prvi izbor zabilježiti taj studij, no otprilike 200 njih moglo bi ostati razočarano. Upisna kvota, naime, iznosi 300 studenata, dok ga je kao prvi izbor prijavilo 524 pristupnika državne mature.

Ovi podaci samo pokazuju ono o čemu smo već pisali, a to je činjenica da se mladi u Hrvatskoj i dalje pri izboru karijere i fakulteta odlučuju za studije nakon kojih će teško naći posao, dok su biotehnička, tehnička i biomedicinska (ove godine u manjoj mjeru) zapostavljena od strane budućih akademskih građana.

Copy link
Powered by Social Snap