Pretraga

Što je maturantima ključno u sastavljanju liste prioriteta studijskih programa

A- A+

Maturanti i drugi koji su se prijavili na državnu maturu sastavljaju listu prioritet studijskih programa. Na spomenutoj listi trebaju navesti 10 fakulteta koje bi htjeli upisati, a mi smo odlučili s njima provjeriti na koji način braju tih 10 sastavnica raznih sveučilišta. Dok neki zapnu za određeni fakultet neovisno u kojem se gradu nalazio, drugi ipak uzimaju u obzir i mjesto u kojemu će upisati studij.

www.postani-student.hr

Lista prioriteta studijskih programa je jedna od glavnih prednosti koju navode maturanti, ali i sadašnji studenti koji su upisli fakultet prije uvođenja državne mature. Dok je prije bilo moguće otići u prosjeku na tri prijemna ispita, trenutno na listu možete staviti 10 studijskih programa u raznim hrvatskim gradovima. Spomenuta lista može se izmjenjivati do 15. srpnja, a mi smo provjerili koliko sama lokacija utječe na prioritete koje navode maturanti.

Izdvojeni članak

‘Nova šefica’ državne mature: ‘Mi smo spremni i za prepisivače, a ispiti se teško mogu ukrasti’

Prilagođavanje zbog financija

Dok jedni biraju koji će fakultet i gdje upisati isključivo prema tome gdje im odlazi većina društva, drugima uopće nije bitno u kojem će gradu završiti sve dok studiraju ono što su oduvijek htjeli. Zbog toga se načini popunjavanja liste prioriteta studijskih programa razlikuju od pojedinca do pojedinca.

– Prioritet mi je FER u Zagrebu. Na drugom mjestu sam stavio strojarstvo i geodeziju opet u Zagrebu. Drugim riječima grad Zagreb mi je prioritet. Ali moja stvarna želja poslije FER-a bio bi ETF u Osijeku, međutim zbog financija i smještaja na samom vrhu liste nalaze se zagrebački fakulteti. Roditelji mi to strogo ne uvjetuju, ali ja shvaćam da im je ovako puno lakše pa se zato prilagođavam, objasnio nam je Filip Štivičić, maturant iz Gimnazije Požega.

Izdvojeni članak

Glas mladih: Treba li se ukinuti državna matura

Napuštanje rodnih gradova zbog željenih fakulteta

Maks Vuković iz XV. gimnazije Zagreb misli da bi netko tko stvarno voli određenu profesiju koja ga oduvijek zanima svakako trebao probati taj fakultet upisati u bilo kojem gradu. – Ne vidim razloga zašto ne bi probali u nekom drugom gradu upisati željeni studij pa se kasnije prebaciti, istaknuo je.

Mnogi maturanti koji razmišljaju na sličan način kao i Maks spremni su napustiti rodni grad i otići na drugi kraj Hrvatske samo kako bi se školovali za ono što im je u pravom smislu riječi prioritetni studijski program.

Što je maturantima ključno u sastavljanju liste prioriteta studijskih programa
Share via
Copy link
Powered by Social Snap