Pretraga

Glas mladih: Treba li se ukinuti državna matura

A- A+

Državna matura je već počela, ali za neke maturante neće biti dovoljno položiti istu kako bi upisali željeni fakultet. Naime, prilikom upisa na brojne studije u Zagrebu, Osijeku, Splitu ili nekom drugom gradu, uz samu maturu traži se i polaganje dodatnog ispita u vidu provjere znanja i vještina. U razgovoru s nekoliko sveučilišnih profesora, kao i ravnatelja srednjih škola doznali smo kako nisu odušveljeni državnom maturom, pa smo provjerili što o tome misle sami maturanti.

Promjene koje su uvedene ili se tek trebaju uvesti u hrvatski obrazovni sustav nisu baš oduševile širu javnost. Baš kao što veći broj studenata i sveučilišnih profesora nije zadovoljan bolonjskim procesom, tako ni srednjoškolci te njihovi profesori ne pokazuju oduševljenje zbog državne mature.

Izdvojeni članak

Osim državne mature, ovi fakulteti imaju dodatne ispite

Uz državnu maturu ne odustaju od dodatnih ispita

Pravni te Učiteljski fakultet u Zagrebu, Medicinski fakultet u Osijeku ili Arhitektonski fakultet u Splitu samo su neki od fakulteta koji su i nakon uvođenja državne mature zadržali dodatne ispite za upis brucoša. Docentica Aleksandra Maganić s Pravnog fakulteta u Zagrebu objasnila nam je kako oni inzistiraju na dodatnom ispitu uz maturu jer na taj način omogućuju boljim učenicima bolje šanse za upis.

Izdvojeni članak

Hrvatski studiji i Učiteljski fakultet ne kane odustati od dodatnih ispita uz maturu

Bolje je bilo prije državne mature

– Naravno da je bolje pisati samo prijemni ispit budući da onda točno možeš posvetiti vrijeme za ono što taj fakultet traži. Na primjer, ako hoću upisati akademiju na kojoj mi se gleda prijemni rad u obliku filma, slike ili crteža, imam više vremena posvetiti se tome, a ne trošiti vrijeme na učenje polinoma i dvojnih razlomaka koji mi neće trebati, izjavila je Andrea Topić, maturantica iz Srednje škole fra Andrije Kačića Miošića.

Nekoliko studenata koji su, pak, upisali fakultet prije uvođenja državne mature govore kako je možda jedina mana bila ta što fizički nisu mogli stići na više od tri prijemna ispita, dok sadašnji maturanti na liste prioriteta stavljaju čak 10 studija. Stoga se Ivan s FPZG-a kao i studentica četvrte godine na PMF-u Ana slažu u mišljenju kako bi se trebalo vratiti na polaganje obične mature te prijemnih ispita. No kad se uzme u obzir da stotine maturanata uz državnu maturu, svejedno polažu i dodatne ispite, jasno je kako se ne nalaze u dosta boljoj poziciji nego generacije prije 2010./2011. godine.

Copy link
Powered by Social Snap