Pretraga

Od tjelesnog do pjevanja: Doznajte što vas sve očekuje na prijemnom za Učiteljski fakultet

A- A+

Baš kao i prijašnjih godina, kandidati koji planiraju upisati neki od studija Učiteljskog fakulteta u Zagrebu, uz maturu polažu i prijemni ispit. Riječ je o provjeri predispozicija za razvoj sposobnosti potrebnih za uspješnije razvijanje učiteljskih kompetencija, a koje nisu obuhvaćene državnom maturom. Ovogodišnje testiranje održava se 1., 2. i 3. srpnja.

Učiteljski fakultet u Zagrebu / Foto: Ivan Klindić|www.ivanklindic.info.

Maturanti i drugi kandidati koji žele upisati Učiteljski fakultet u Zagrebu moraju proći kroz razredbeni postupak. Prijemni ispit mora se prijaviti do 24. lipnja i do tog datuma potrebno je uplatiti troškove njegova polaganja u iznosu od 350 kuna.

Razredbenim postupkom na Učiteljskom se provjeravaju četiri vrste predispozicija: za razvoj glazbenog sluha i ritma, za razvoj likovnog mišljenja, za stjecanje kinezioloških motoričkih vještina te provjera govornih sposobnosti.

Glazbeni test

Izdvojeni članak

Poznati datumi održavanja prijemnog na KiF-u: Doznajte koji će se elementi ocjenjivati

Provjera predispozicija za razvoj glazbenog sluha i ritma, kako je pojašnjeno na stranicama Učiteljskog, sastoji se od više specifičnih testova koji ispituju razinu razvijenosti točne intonacije, ritma, osjećaja za tonalitet, dinamiku i izražajnost pri pjevanju kao i glazbeno pamćenje, glazbeni nastup i slično.

U ovom testu vrednuju se uspješnost interpretacije samostalno odabrane pjesme, uspješnost reprodukcije ritmičkog obrasca te uspješnost reprodukcije glazbenog obrasca. Provjera traje tri minute po pristupniku, a maksimalno je moguće na njoj ostvariti 25 bodova. Kandidati koji imaju završenu osnovnu glazbenu, baletnu, ili plesnu školu oslobođeni su ovog dijela razredbenog postupka.

Predispozicije za razvoj likovnog mišljenja

Drugi dio prijemnog čini provjera predispozicija za razvoj likovnog mišljenja. Provjerava se ta predispozicija likovnim radom, točnije, slikanjem voštanim pastelama po izmišljenom, zamišljenom bajkovitom motivu koji će zadati voditelj provjere. Kako pojašnjavaju s Učiteljskog, motiv se slika na A4 formatu, a od pristupnika se očekuje da u radu maštovito i potpuno slobodno izrazi svoj doživljaj zadane teme te da postigne što veću likovnu inventivnost i kreativnost.

Po grupi ovaj test traje pola sata, a na njemu je moguće ‘zaraditi’ također 25 bodova. Kriteriji za ocjenjivanje su: osjećaj za kompoziciju, tretman boje i sposobnost iskorištavanja tehničkog aspekta likovnog sredstva, originalnost koncepta, nekonvencionalnost u prikazu te prikaz prostora. Pribor potreban za slikanje dobiva se na mjestu polaganja ispita.

Poligon natraške i koraci u stranu

Izdvojeni članak

Strogim provjerama Medicinski staje na kraj prevarantima na prijemnom: Pregledavaju se čak i naočale

Ocjenjuju se na ovom prijemnom i predispozicije za stjecanje kinezioloških motoričkih vještina. Test se sastoji od dva standardna mjerna instrumenta iz područja koordinacije: poligon natraške i koraci u stranu. Postupak mjerenja se ponavlja za svaki test posebno te se posebno boduju rezultati djevojaka, a posebno mladića.

– Od mogućih 25 bodova na testu poligon natraške je moguće ostvariti maksimalno 15 bodova. Taj test dio je obvezne baterije testova koji su svi kandidati trebali proći tijekom inicijalnih i finalnih mjerenja od 1. razreda osnovne škole do završnog razreda srednje škole. Sukladno tome, smatra se da će test poligon natraške biti dobro uvježban tijekom školovanja, te pružiti mogućnost osvajanja najvećeg broja bodova. Za test koraci u stranu moguće je ostvariti maksimalno 10 bodova, što ukupno čini 25 bodova, koliko je predviđeno za ova područja provjere, pojašnjavaju s Učiteljskog.

Provjera traje otprilike dvije minute po pristupniku, a kandidati moraju imati odgovarajuću sportsku opremu – čiste tenisice za dvoranu, majicu kratkih rukava, donji dio trenirke ili kratke hlače te gumicu za kosu za one koji imaju dulju kosu.

Provjera govornih sposobnosti

Izdvojeni članak

Donosimo popis svih studija u Hrvatskoj za čiji upis morate položiti prijemni ispit

Posljednja provjera na ovom prijemnom provjera je govornih sposobnosti i ona se ne odnosi na ispitivanje znanja iz hrvatskoga jezika i književnosti, naglašavaju s Učiteljskog. Provjera govornih sposobnosti je kraći dvodjelni razgovor.

U prvom dijelu pristupnik naglas čita ulomak književnog teksta. Time se utvrđuju, između ostaloga izražajnost, razumljivost i primjeren ritam govora. Zatim pristupnik s ispitivačem razgovara i pročitanom tekstu, čime se, pak, utvrđuje razina komunikacijske kompetencije te sposobnost samostalnoga izražavanja.

Prvi dio provjere donosi maksimalno 10 bodova, a drugi 15, dakle ukupno opet 25. Provjera traje između 5 i 10 minuta po pristupniku.

S Učiteljskog fakulteta pristupnicima poručuju da se neovisno o broju prijavljenih studijskih programa na Učiteljskom fakultetu, prijavljuje se i plaća samo jedna provjera. Vrijeme, mjesto i raspored pristupanja prijemnom ispitu bit će objavljeni 28. lipnja na stranicama fakulteta, a na provjeru je potrebno ponijeti osobnu iskaznicu i dokaz o uplati troškova prijemnog.

Od tjelesnog do pjevanja: Doznajte što vas sve očekuje na prijemnom za Učiteljski fakultet
Share via
Copy link
Powered by Social Snap