Pretraga

Crkva nije uvijek bila protiv gej parova, u srednjem vijeku ih je vjenčavala

A- A+

John Boswell je američki povjesničar te autor knjige ‘Same-Sex Unions in Premodern Europe’ koji tvrdi kako Crkva nije oduvijek bila protiv gej brakova. Naime, u spomenutoj knjizi navodi brojne primjere vjenčanja dvojice muškaraca u srednjovjekovnoj Europi.

Na sam spomen bračne zajednice, kršćanima je prva asocijacija spoj muškarca i žene. Nedavno smo i sami bili svjedoci halabuke oko skupljanja potpisa građanske inicijative ‘U ime obitelj’ da se u Ustav unese odredba koja potvrđuje prethodno spomenuto. Crkva se također oštro protivi legalizaciji istospolnih brakova, no prema američkom povjesničaru Johnu Boswellu, to nije oduvijek bio slučaj.

Izdvojeni članak

Kostarika sasvim slučajno ozakonila istospolne brakove

Crkva u srednjem vijeku prihvaćala homoseksualce

Boswell je autor knjige ‘Same Sex Unions in Premodern Europe‘ u kojoj je naveo brojne primjere crkvenog vjenčanja između dvoje muškaraca u srednjovjekovnoj Europi. Iščitavajući njegove riječi proizlazi zaključak kako su Crkveni redovi tolerirali i prihvaćali homoseksualce.

Ako je verovati spomenutom američkom povjesničaru, grčki pravoslavci su u X. i XI. stoljeću blagosliviljali istopolne zajednice, no danas pravoslavna crkva te navode oštro demantira, a u opovrgavanju se služe bratimljenjem.

Francuzi sklapali ugovore o bratimljenju

Boswell svoje riječi potkrepljuje ikonom s Brda Sinaj koja se danas nalazi u muzeju umjetnosti u Kijevu. Naime, spomenuta ikona prikazuje sklapanje braka između dvojice svetaca iz IV stoljeća, Svetog Sergeja i Svetog Bahusa. Na njoj se nalazi i Isus Krist koji je prikazan kao stari svat.

Prema navodima u spomenutoj knjizi, istospolne zajednie su blagoslivljanje diljem Europe sve do modernog doba.

Čak i francuski tjednik ‘Le Nouvel Observateur’ piše kako su u Francuskoj postojali takozvani ugovori o bratimljenju po kojima su dva muškarca zasnivala zajednicu, obećavajući jedan drugom da će zajedno dijeliti kruh, vino i novčanik.

Copy link
Powered by Social Snap