Pretraga

[FAN FEKT] Najstariji europki grad nalazi se u Hrvatskoj

A- A+

Za Vinkovce ne možemo reći da su svjetski poznat grad. Ipak,trebali bi biti jer su najstarije urbano naselje na Starom kontinentu. Naime, ‘europski Jerihon’ ima čak 8 300 godina.

www.vinkovci.hr

Izdvojeni članak

[FAN FEKT] U Hrvatskoj postoji pustinja

Vinkovci, slavonski gradić na obalama Bosuta sa 30-ak tisuća stanovnika, najstarije je neprekinuto urbano naselje u Europi staro čak 8 300 godina.

Aleksandar Durman, zagrebački arheolog, 1977. godine u tom je gradu pronašao, kako tvrdi, nalaze starčevačke kulture i datirao ih u 6 300 g.p.n.e.
Nekoliko stotina metara dalje od ‘tell tržnice’, kako se naziva spomenuti lokalitet, nađeni su ostaci sopotske kulture (5050.-3950. g.p.n.e.). Na području Vinkovaca dokazano je i postojanje bubanj-salkuca-lasinjske kulture (3500 g.p.n.e.), vučedolske kulture (3000 g.p.n.e.) i vinkovačke kulture (2300 g.p.n.e.).

Također, pronađeni su i nalazi iz mlađeg brončanog i željeznog doba.
U vrijeme Rimskog carstva, Vinkovci nose naziv Colonia Aurelia Cibalae (prema kojem na nazvan tamošnji nogometni klub Cibalija, op.a.), a na istom su području otkriveni i slavenski grobovi iz 7. stoljeća. Slijede i nalazi kasnije bjelobrdske kulture na Meraji, na kojoj niče ranosrednjovjekovno naselje Sveti Ilija, i tako sve do današnjih Vinkovaca.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap