Pretraga

Glunčić i Barišić bili spremni za raspravu na odboru, ali HDZ bojkotirao

A- A+

Na današnjoj sjednici saborskoga Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu, nije se raspravljalo o spornim izjavama Matka Glunčića, državnog tajnika u Ministarstvu znanosti i obrazovanja. Oporbeni zastupnici najavili su da će od predsjednika tog Odbora, Andre Krstulovića Opare, tražiti da navedeno uvrsti kao točku u dnevni red za raspravu. To se nije dogodilo pa su četiri kluba zastupnika napustila sjednicu i srušila kvorum.

Državni tajnik Matko Glunčić | screenshot:N1 televizija

Izdvojeni članak

Ministarstvo obrazovanja kratko se očitovalo o skandaloznim izjavama Matka Glunčića

Ministarstvo znanosti i obrazovanja nam je danas potvrdilo kako nemaju svoj stav, nego da je njihov stav jednak isprici državnog tajnika Matka Glunčića koju ćemo još jednom ponoviti.

– Dana 11. prosinca 2016. godine u povodu moga gostovanja u jednoj televizijskoj emisiji došlo je do nenamjerne pogreške zbog čega još jednom upućujem iskrenu ispriku. Svjestan mogućega pogrešnog tumačenja dijela moje izjave nastojao sam još tijekom emisije objasniti svoja stajališta. Naime, komentirajući rezultate PISA istraživanja za 2015. godinu u jednome dijelu svoga komentara nespretno sam se izrazio i moje su riječi izazvale negativne konotacije, a što mi nikako ni u kojem slučaju nije bila namjera. No, to ne umanjuje nepromišljenost izjave pa se ovom prilikom još jednom ispričavam cjelokupnoj javnosti ako sam svojom izjavom nekoga uvrijedio. Nije mi bila namjera nikoga diskriminirati niti isticati u negativnom kontekstu. Svjestan sam važnosti svih društvenih skupina i kao državni tajnik zalagat ću se za široku nacionalnu uključivost i zaštitu prava svakog pojedinca u području obrazovanja i znanosti, rekao je političar Matko Glunčić.

Izdvojeni članak

Državni tajnik Glunčić uhvaćen u neznanju, laži i upitnom moralnom stavu

Glavašević: Netočna je tvrdnja da se na Odboru ne može raspravljati o Glunčićevoj izjavi

Sjednici saborskog Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu, osim članova i članica, danas su prisustvovali i ministar Barišić te državni tajnik Glunčić. Bilo je za očekivati da će se raspravljati o Glunčićevim izjavama o razlozima lošeg rezultata na PISA testiranju. Prije same sjednice, saborski zastupnik SDP-a i član Odbora za obrazovanje Bojan Glavašević, na Twitteru je najavio kako Klub zastupnika SDP-a traži raspravu o Glunčićevim izjavama te kako su prikupili dovoljan broj potpisa članova Odbora da se rasprava o tim izjavama uvrsti u dnevni red po sili poslovnika.

No, Glavašević nam je rekao kako je predsjednik Odbora Andro Krstulović Opara kroz diskusiju odbijao tu točku uvrstiti na dnevni red, i to s objašnjenjem da bi se o tome trebalo raspravljati na Odboru za ljudska prava.

– Naše je stajalište da, prvo, bilo koji saborski odbor može raspravljati o bilo kojoj relevantnoj temi za koju postoji većina članova tog odbora koja želi o tome diskutirati. Drugo, potpuno je apsurdno, netočno i krivo poimanje da predsjednik Odbora za znanost i obrazovanje smatra da taj Odbor nije meritoran za raspravu o djelovanju državnog tajnika iz resora znanosti i obrazovanja. Iz naše perspektive, to je potpuno suludo, apsurdno, sramotno i nedemokratski, kazao nam je Glavašević.

Dodao je kako se činilo da je gospodin Glunčić voljan sudjelovati u toj raspravi, a niti ministar Barišić se tome nije protivio. Glavašević je istaknuo i dodatan problem s današnjom sjednicom – na njoj su se trebali birati članovi Nacionalne zaklade za znanost, što se s obzirom na događaje, nije dogodilo pa je sjednica odgođena na neodređeno vrijeme.

Izdvojeni članak

Državni tajnik Glunčić ispričava se zbog nekorektnosti, ali ne i zbog nestručnosti

Oporba napustila sjednicu, a Glavašević ističe vlastiti primjer kada je završio na odboru

Sjednicu su napustili i time srušili kvorum svi SDP-ovci koji su članovi tog Odbora, Klub zastupnika nacionalnih manjina, Klub zastupnika SDSS-a i Klub zastupnika Živog zida (točnije, zastupnici Veljko Kajtazi, Milorad Pupovac i Branimir Bunjac).

Na kraju, Glavašević još jednom ponavlja kako je suludo, sramotno i apsurdno da predsjednik Odbora za znanost kaže da taj isti odbor nije meritoran za postupanje dužnosnika iz Ministarstva znanosti i obrazovanja. Daje i osobni primjer.

– U 2014. Odbor za ratne veterane tražio je i dobio raspravu o mojim izjavama u datome trenutku koje sam dao kao pomoćnik ministra branitelja. Neki članovi odbora smatrali su da one nisu primjerene i o tome se najnormalnije demokratski raspravljalo. Nije se pokušala otkloniti odgovornost nadležnosti tog odbora za raspravu o tim temama, zaključuje Glavašević.

Neobično je da matični saborski Odbor, zadužen za pitanja znanosti i obrazovanja, nije raspravljao o izjavama državnog tajnika upravo iz resornog ministarstva, pogotovo s obzirom na činjenicu da je Glunčić, zajedno s ministrom Barišićem, osobno nazočio toj sjednici. Ostaje otvoreno pitanje zašto je predsjednik tog Odbora odbio traženu točku staviti na dnevni red, iako je trećina članova to jasno tražila.