Pretraga

Ministarstvo obrazovanja kratko se očitovalo o skandaloznim izjavama Matka Glunčića

A- A+

Gostujući prošle nedjelje na N1 televiziji, državni tajnik Matko Glunčić komentirao je rezultate PISA istraživanja kazavši kako je hrvatska statistika takva jer su u jer su su istraživanju sudjelovala djeca s posebnim potrebama i nacionalne manjine. Jučer se ispričao zbog ‘nespretnog izražavanja’, ali ne i nestručnosti. Za službeni stav upitali smo i Ministarstvo znanosti i obrazovanja, koje nam je jednom rečenicom odgovorilo kako je isti izražen u Glunčićevoj isprici.

Foto: srednja.hr

Osim što Glunčićeva izjava implicira da takvi učenici imaju slabije rezultate, ona uopće nije ni točna, jer te dvije skupine učenika nisu sudjelovale niti u jednom PISA ciklusu u Hrvatskoj. Sve i da jesu, one imaju vrlo mali utjecaj na konačan ishod istraživanja.

Izdvojeni članak

Državni tajnik Glunčić ispričava se zbog nekorektnosti, ali ne i zbog nestručnosti

Gotovo svi mediji prenijeli su Glunčićeve skandalozne izjave, za koje se jučer i ispričao kazavši kako se u dijelu izjave ‘nespretno izrazio’. Pritom se nije ispričao za nestručnost, iako bi kao jedan od čelnih ljudi koji trebaju voditi reformu morao znati kako se PISA istraživanja provode. Tim više što je osobno prisustvovao predstavljanju rezultata prošlog tjedna.

– Dana 11. prosinca 2016. godine u povodu moga gostovanja u jednoj televizijskoj emisiji došlo je do nenamjerne pogreške zbog čega još jednom upućujem iskrenu ispriku. Svjestan mogućega pogrešnog tumačenja dijela moje izjave nastojao sam još tijekom emisije objasniti svoja stajališta. Naime, komentirajući rezultate PISA istraživanja za 2015. godinu u jednome dijelu svoga komentara nespretno sam se izrazio i moje su riječi izazvale negativne konotacije, a što mi nikako ni u kojem slučaju nije bila namjera. No, to ne umanjuje nepromišljenost izjave pa se ovom prilikom još jednom ispričavam cjelokupnoj javnosti ako sam svojom izjavom nekoga uvrijedio. Nije mi bila namjera nikoga diskriminirati niti isticati u negativnom kontekstu. Svjestan sam važnosti svih društvenih skupina i kao državni tajnik zalagat ću se za široku nacionalnu uključivost i zaštitu prava svakog pojedinca u području obrazovanja i znanosti, rekao je političar Matko Glunčić.

Za reakciju smo pitali i Ministarstvo znanosti i obrazovanja, koje je na svojim službenim stranicama objavilo Glunčićevu ispriku, ali samo s njegovim potpisom. Vlastiti stav oko ove skandalozne izjave vrhovno državno tijelo za obrazovanje nema, već se složilo s Glunčićem.

– Stav Ministarstva izražen je u izjavi koju smo poslali, kratko su nam kazali iz MZO.