Pretraga

Istraživanje otkrilo štetne gejming navike mladih, rezultate komentirali poznati domaći gejmeri

A- A+

Natjecatelji Ultimate Gamera, prvog domaćeg e-sport natjecanja za amaterske gejmere, su se osvrnuli na podatke nedavnog HT-ovog istraživanja koje je otkrilo da 60 posto mladih tijekom višesatnog gejmanja riskira kvalitetno obavljanje školskih i obiteljskih obaveza. Istraživanje je ispitalo i pojavu vrijeđanja na internetu te percepciju djevojki u gejmingu.

gejming istraživanje

Tapiri i Šniteri su tijekom fighta potpuni koncentrirani i pod budnim okom svojih mentora koji ulijeću sa savjetima | Foto: Hrvatski Telekom

Ultimate Gamer, jedinstveni YouTube show Hrvatskog Telekoma, ulazi u svoj treći tjedan i već je stekao brojnu publiku koja svaku nedjelju predvečer čeka novu epizodu. Nakon što smo u prvoj epizodi upoznali igrače i saznali nešto o njihovim genijalnim mentorima, Malajskom Tapiru i Marku KC, ovu nedjelju bili smo svjedoci napete prve borbe između Tapira i Šnitera u kojoj su Tapiri bili manje uspješni u poznatoj igri League of Legends.

U eliminacijskoj rundi, napustili su nas Viscaria i Rikkurumi nakon partije Rocket Leaguea. Obje su bile pomalo tužne što napuštaju show, ali neće prestati navijati za svoj tim i bodrit će ih svake nedjelje navečer. Iskustvo koje su stekle tijekom showa, sigurno će iskoristiti u svojem budućem razvoju.

gejming istraživanje

Ultimate Gamer će u sljedećim tjednima pronaći najboljeg amaterskog gamera | Foto: Hrvatski Telekom

Kako svakim danom sve bolje upoznajemo zvijezde showa, iskoristili smo predah nakon druge epizode da vidimo kako razmišljaju o nedavno predstavljenim rezultatima prvog istraživanja o rizicima u gejmingu koje je proveo Hrvatski Telekom s agencijom za istraživanje tržišta SmartUp. Gejmanje je jako zabavno, može potaknuti kreativnost, razviti motoričke i neke druge sposobnosti, no dolazi s rizikom ako ne kontroliramo vrijeme provedeno pred ekranom i ako ulazimo u neka ponašanja koja mogu biti rizična.

40 posto mladih doživjelo vrijeđanje

Istraživanje je pokazalo kako u Hrvatskoj čak 97 posto mladih od 12-25 godina gejma, a više od 50 posto njih u tome uživa svakodnevno. Pritom je čak je 40 posto mladih reklo kako je bilo izloženo vrijeđanju ili agresivnom ponašanju u gejmingu, a čak 60 posto njih u dobi od 12 do 15 godina priznalo je da se ponekad toliko uživi u igranje da na nekoliko sati zaborave jesti ili piti, odnosno da riskiraju kvalitetno obavljanje školskih i obiteljskih obaveza.

gejming istraživanje

Članicu Tapira, LittleMo očito je nešto dobro nasmijalo | Foto: Hrvatski Telekom

Kako timovi tijekom showa uvijek pitaju mentore za savjet, tako smo i mi upitali Malajskog Tapira i Marka KC što oni imaju za reći oko rizika u gejmingu.

– Glavna poruka koju bih poslao mladima danas jest da je rad na sebi apsolutno ključan, ali ujedno i iznimno zahtjevan zadatak. Uvijek je dobro prošetati ljubimce ili možda čak upaliti notifikacije koje će vas podsjećati da uzmete odmor i da se malo prošećete i da odete nešto pojesti. Što se tiče lošeg i nesportskog ponašanja drugih, to se jednostavno treba ignorirati i ne dopustiti da utječe na vas, jer tada igranje igrica gubi svoj glavni cilj – zabavu i postaje stresna aktivnost, što nikako ne smijete dopustiti. Ja se bavim gejmingom i streamanjem već dugi niz godina i sam primjenjujem ove savjete za koje vam mogu potvrditi da djeluju, rekao je Malajski Tapir.

Ultimate Gamer

Uvijek se nađe trenutak za okinuti selfie sebe i svoje ekipe pa čak i pred borbu, bitno je samo da svi super izgledaju | Foto: Hrvatski Telekom

“Ignorirajte, blokajte, zaboravite”

Marko KC se također složio s Malajskim i udijelio par konkretnih savjeta kako iz gejminga uzeti samo ono pozitivno.

– Glavna stvar je organizacija svog dana. Nakon što napraviš plan, drži ga se i to će ti pomoći. Mladi ljudi su danas pod velikim stresom i neki taj stres prenose na druge komentarima i ponašanjem. Moj savjet je da to ignorirate, blokate i zaboravite. Svim gejmerima bih poručio da pobjeda i nije toliko bitna, nego ekipa oko vas. Vaši prijatelji, zabava i smijeh i zdravi natjecateljski duh su ono što čini gejming zabavnim, savjetuje Marko KC.

Ultimate Gamer

Tri dobro raspoložena Tapira odmah su pristali na fotkanje u pauzi | Foto: Hrvatski Telekom

Ne slažu se oko vještine cura u gejmingu

Nakon što su dečki dali odlične savjete, pitali smo za iskustvo i jednu curu. Naime, istraživanje je zabilježilo da dečki i cure drugačije percipiraju koliko su cure vješte u gejmanju. Dok je 70 posto cura reklo da može igrati i bolje od dječaka, to isto misli tek između 40 i 50 posto dječaka.

Izdvojeni članak
ultimate gamer

Počelo veliko natjecanje u e-sportu: Ovo su neki od najboljih gamera u Hrvatskoj

Kako na to gleda ženska članica Tapira, LittleMo?

– Često mi se desi da se zagejmam i nakon puno sati provedenih za PC-jem shvatim kako je prošao cijeli dan, a ja ništa osim kave nisam stavila u usta. Ponekad mi mama zna ući u sobu za vrijeme streama i donijeti mi fini topli obrok (hvala mama Mo<3), ali poruka je: Nemojte dopustiti da vas igrice ,,progutaju”. Znam kako je ponekad teško ostaviti igrice i ekipu po strani, pogotovo ako ubijamo final bossa ili slične akcije, ali sjednite i ručajte sa svojom obitelji. Neka ful negativna iskustva nisam imala na internetu, ali neki misle kako su djevojke lošije u gejmingu od dečkiju. Djevojke će im same pokazati da to nije istina. Poruka je na kraju – make friendzz not enemies guyzz, poruka je LittleMo.

Ultimate Gamer turnir pratite na YouTube kanalu Hrvatskog Telekoma. Epizode izlaze svake nedjelje.

Istraživanje otkrilo štetne gejming navike mladih, rezultate komentirali poznati domaći gejmeri
Share via
Copy link
Powered by Social Snap