Pretraga

Kako ‘pojačati’ životopis iako nemate nikakvog iskustva

A- A+

Pogledate li na bilo koji oglas za posao, primijetit ćete kako poslodavci traže isključivo ljude koji imaju određenog iskustva iz područja za koje se prijavljuju. Diplomci koji izlaze s fakulteta najčešće nemaju nikakvog iskustva, a statistike pokazuju kako većina poslodavaca smatra kako tek diplomirani nisu spremni ući u poslovno okruženje. Životopis je vrlo važna stavka pri traženju zaposlenja, no ne znate kako ga ‘pojačati’ ukoliko nemate relevantnog radnog iskustva koje svi traže? Donosimo načina kako poboljšati životopis, iako nikada niste radili.

Tržište rada je nemilosrdno, jer traže se samo radnici s relevantnim radnim iskustvom. Pri tome mladi ljudi koji su tek izašli s fakulteta s diplomom u ruci nemaju previše šanse za zaposlenje, te ostaju razočarani i beznadni. Iskustva nemaju, a bez njega im nitko ne daje šansu. Životopis je jedina stvar na koju možete utjecati, a vrlo je važno što u njemu piše i kako on izgleda. Ako vas imalo tješi, postoje načini na koje možete srediti i poboljšati životopis, iako nikada prije niste radili.

Većina poslodavaca smatra da diplomci nisu spremni za tržište rada

Tvrtka za zapošljavanje Adecco provela je anketu u kojoj su intervjuirali 500 menadžera koji zapošljavaju, a od svih ispitanih, zabrinjavajućih 66 posto smatra da diplomci nisu spremni za ulazak na tržište rada. Za tek diplomirane ovo je vrlo razočaravajuća statistika, no ipak ne trebaju pognuti glavu i čekati da se nešto promijeni u glavama poslodavaca. Životopis je najbitnija stvar u kojoj se možete predstaviti, stoga je ključno da ga učinite najboljim što možete. Otprilike 54 posto poslodavaca automatski će odbaciti kandidate sa slabijim životopisima. Nemojte dozvoliti da vas siromašni životopis gurne na dno liste kandidata. Postoji pet načina na koje možete pojačati životopis, iako nikada niste radili, piše Hack College.

Izdvojeni članak

Dokazano: Za zaposlenje važniji izgled, nego impresivan životopis

Skupljajte certifikate

Prostor u koji upisujete cerfitikate koje ste dobili najviše se preskače u pisanju životopisa. Iako možda mislite da nema smisla, certifikati su dobar način da se izdvojite iz mase. Odaberite područje koje vas zanima i počnite raditi na tome. Moguće je da ćete morati uložiti nešto novca u to, ali isplatiti će vam se. U bilo kojoj grani industrije možete pronaći certifikate koje možete završiti, a to će sigurno pomoći pri vašem zapošljavanju.

Pokrenite blog ili web stranicu

Osobni blog može biti odličan ‘networking’ alat. Blog može pomoći budući poslodavcima da dobiju uvid u vašu osobnost, osobni rast i vaš način komuniciranja. Neka vam blog bude profesionalan, kvalitetan, i ono što je vrlo važno, jedinstven. Blog prepun slika na kojima se zabavljate s ekipom nije nešto što će impresionirati poslodavca, stoga pazite što stavljate na njega. Pišite o putovanjima na kojima ste bili, vijestima koje se tiču područja u kojem biste željeli raditi, te planovima koje imate nakon diplomiranja. Osim toga, pripazite na pravopis i gramatiku.

Počnite volontirati

Volonterske poslove danas možete naći gotovo svagdje. Ako ne možete pronaći organizaciju za koju biste mogli volontirati, ne tražite dovoljno dobro. Odlična stvar kod volontiranja jest to što vam omogućava stjecanje iskustva kroz brojne aktivnosti. Nekim organizacijama će trebati administrativna pomoć, a ostalima će trebati pomoć pri organizaciji i marketingu. Volontiranje često može biti korisnije od neplaćenih praksi, gdje često samo kuhate kave i odgovarate na telefonske pozive.

Izdvojeni članak

Video: Nezaposleni novinar otpjevao svoj životopis i postao internetska senzacija

Postanite ‘Freelancer’

Tko kaže da morate raditi osam sati dnevno da biste dobili iskustvo. Ako posjedujete vještinu koja je potrebna, potražite vlastite klijente i radite freelance posao. To možete primjerice ukoliko se bavite fotografijom, photoshopom, web dizajnom, dizajnom odjeće i brojnim drugim stvarima. Takav posao s vremenom bi se mogao pretvoriti u pravi biznis. Kompanije vole ljude koje imaju takvo iskustvo, zato jer to pokazuje da imate inicijativu, smisla za poduzetništvo, i spremni ste se nositi s odgovornosti.

Naučite trenutno tražene vještine

Ukoliko nemate iskustva, možete to balansirati na način da razvijete vještine koje su trenutačno tražene na tržištu rada. Znanje popularnih alata danas poput Salesforcea, Adobe Creative Suitea, Microsoft Officea i ostalih pomoći će pojačati vaš životopis. Ipak, znanje temeljnih stvari neće biti dovoljno, jer danas gotovo svatko zna koristiti Word, ali ne znaju svi raditi u visoko kvalitetnim bazama podataka s Microsoft Accessom ili raditi komplicirane tablice u Excelu.

Današnje tržište rada je ekstremno kompetitivno, sa gotovo 50 posto nezaposlenih diplomaca. Morate biti bolji od ostalih, i što je važnije, korisniji od drugih kako biste se izdvojili od ostalih i pokazali da ste baš vi pravi izbor za zaposlenje.

Copy link
Powered by Social Snap