Pretraga

Kolegi ministra Krstičevića s iste ratne škole poništeni završni rad i diploma zbog plagiranja

A- A+

Ministar Damir Krstičević studirao je od 1997. do 1998. na vojnoj školi United States Army War College u SAD-u, a kako piše portal Index.hr, dijelove svog završnog rada preuzeo je od drugih autora, bez navođenja izvora. Krstičević je povodom tog napisa održao konferenciju za medije, kazavši kako je netočno da je riječ o završnom radu, kako je Index-u potvrdilo Ministarstvo obrane, već samo preglednom radu u sklopu jednog seminara. Više puta je i naglasio da se protiv njega vodi tzv. ‘hibridni rat’. U sličnoj se situaciji 2014. našao i Krstičevićev kolega s United States Army War Collegea, demokrat John Walsh, koji je zbog neispravnog citiranja u završnom radu ostao bez diplome te škole.

Screenshot: dokument New York Timesa; YouTube

Američki senator John Walsh 2007. godine pisao je završni rad na United States Army War College, istoj ratnoj školi koju je svojedobno pohađao ministar Damir Krstičević. No, u svom radu, kako je otkrio New York Times, četvrtinu teza o američkoj srednjoistočnoj politici koje je prezentirao kao vlastite, prepisao je od drugih i to bez navođenja izvora. Šest preporuka dugoročne nacionalne strategije koje je ponudio u svom radu u potpunosti je, od riječi do riječi, prepisao iz dokumenta organizacije Carnegie Endowment for International Peace, koja se bavila istom temom. Suočen sa svojim činom, Walsh je kazao za New York Times kako ne vjeruje da je plagirao te da se ne sjeća da je pojedine od navedenih izvora uopće koristio.

Walsh se ispričao i odustao od nove utrke za senatorsko mjesto

Izdvojeni članak

Plenkovićevi plagijatori vol. 2: Ministar obrane Krstičević prepisivao u završnom radu

U trenutku medijskog otkrića afere, Walshevi suradnici branili su ga tezama da se za vrijeme pisanja tog završnog rada ubio jedan od njegovih ratnih prijatelja, te da se Walsh, ratni veteran koji je vojsci služio preko tri desetljeća, u to isto vrijeme liječio se od PTSP-a.

No, niti time mu nisu osigurali dodatne bodove pred odborom ratne škole koji je odlučivao o plagijatu, a čije je mišljenje škola prihvatila i poništila Walshevu diplomu.

– Odbor je utvrdio da je tada pukovnik John Walsh počinio prekršaj plagijarizma i stoga bi njegov magistarski rad i status diplomanta US Army War Collegea trebali biti opozvani(…) Rad je plagijat i riječ je o namjernom plagiranju, kazao je za The Guardian glasnogovornik US Army War Collegea Carol Kerr.

Iako je tvrdio da mu to nije bila namjera, nakon ovakve odluke ratne škole, priznao je svoju grešku te u konačnici odustao od nove utrke za senatorsko mjesto.

– Ispričavam se svim stanovnicima Montane za plagiranje u mom radu iz 2007. godine i spreman sam živjeti s posljedicama tog djela. Možda nisam magistar, ali ponosan sam što sam kao vojnik u uniformi 33 godine služio Montani i ovoj velikoj naciji, proručio je Walsh priopćenjem kojeg prenosi The Guardian.

Odbor koji je odlučio o plagijatu u slučaju zaprimio je pismo podrške Walshu, čiji je supotpisnik bio i guverner Brian Schweitzer, koji je kazao da bi se Walshu trebalo suditi temeljem njegove tri desetljeća duge vojne službe, a ne temeljem ‘poznavanja nijansi u gramatici i stavljanja stvari pod navodnike.’

US Army War College jasno navodi što je plagijat i kako se citiraju izvori

Izdvojeni članak

[NE]LOGIČNO Hibridni argumenti ministra Krstičevića

Kopiranje i prisvajanje tuđeg teksta bez navodnika kao što je to činio Walsh, piše The New York Times, strogo je zabranjeno propisima United States Army War College, u kojima stoji sljedeće:

– Kopiranje segmenata tuđeg rada riječ po riječ i potom ‘zaboravljanje’ stavljanja navodnika, ali ‘prisjećanje’ da se izvor mora navesti, opis je akademske prevare u priručniku ove ratne škole, a na web stranici ratne škole koju je ministar Krstičević pohađao, detaljno je objašnjeno kako se koji izvor u akademskim radovima mora citirati.

Jesu li takva pravila postojala i bila dostupna 1997. i 1998. ne možemo tvrditi. Ministar Krstičević na pitanje jedne novinarke jesu li ih na US Army War College upoznali s time kako citirati i napisati akademski rad, odgovara:

– To nije ni traženo, opet vam ja govorim, zato što to nije ta razina diplomskog, završnog, to nije razina rada koji se mora radit… Vidite dokle se ide u manipulaciji. Ja nisam to trebao raditi na toj razini, jer taj rad nema tu razinu. Znači, po toj metodologiji da sam morao citat počinje-završava, tko to radi? Ja sam na kraj naveo svu literaturu koju sam koristio u tom radu u tom radu, u potpori tog seminara i u potpori informacije vezano za taj seminar, zaključio je Krstičević i dodao da je u sklopu tog seminara svjedočio što se sve događalo u Hrvatskoj i mirovne snage u svojoj zemlji.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap