Pretraga

LiDraNo otkrio buduću kremu hrvatske kulture, umjetnosti i novinarstva

A- A+

Državna smotra literarnog, dramsko-scenskog i novinarskog stvaralaštva LiDraNo za učenike srednjih škola svečano je zatvorena jučer u Primoštenu. U tri dana koliko je trajala, ova je manifestacija dokazala kako se u Hrvatskoj školuju brojne mlade nade koje definitivno predstavljaju budućnost hrvatske umjetnosti.

www.srednja.hr

U Primoštenu je od 25 do 27. ožujka  vladala srednjoškolska mladež koja je svojim literarnim, dramsko-scenskim i novinarskim stvaralaštvom zaokupila maleni dalmatinski gradić. LiDraNo je tako i ove godine okupio najbolje od najboljih, najtalentiranije srednjoškolce od kojih će mnogi zasigurno imati svijetlu budućnost u hrvatskim kazalištima, književnim krugovima, ali i medijima.

Izdvojeni članak

Mlada književnica: ‘Moje je pisanje spoj hedonizma i egoizma u jednom’

Srednjoškolska kulturna krema okupirala Primošten

– Želim naglasiti da ste vi srednjoškolska kulturna krema, što znači da se od vas očekuje da barem na tom planu pogurate našu Hrvatsku prema naprijed. To ćete moći samo uz težak rad i samo tako možete razviti svoj talent, na samom je početku naglasio Josip Belamarić, ravnatelj Tehničke škole Šibenik, koja je već četvrti put domaćin smotre.

Na pozornici Kongresnog centra Hotela Zora, u kojem se drugu godinu zaredom okupljaju budući glumci, književnici i novinari, u tri dana se moglo pogledati 35 pojedinačnih scenskih nastupa, 14 skupnih scenskih nastupa, a bilo je tu svega – kazivanja poezije, monodrama, dramskih tekstova i monologa. Učenici tremu kao da nisu osjećali, ili je jednostavno nisu pokazivali, a mnoge od njih mogli bismo jednog dana u budućnosti gledati na daskama koje život znače i u redakcijama medija.

Osim scenskih nastupa, bilo je tu pet radijskih emisija, deset školskih listova koje uređuju učenici, deset samostalnih novinarskih radova te 15 literarnih uradaka.

Izdvojeni članak

Obavezno štivo: Poznati novinar kolumnist preporučio pet knjiga koje svi moraju pročitati

Srednjoškolci na svoj način progovorili o društvenim problemima

Mladi umjetnici kroz sav taj rad pokazali su, ne samo talent i ogroman trud, već i nevjerojatnu britkost uma, upoznatost s gorućim problemima raznim krizama poharane današnjice s kojom se bore na svoj način – ponekad dramom, a ponekad humorom vrijednim svake pohvale.

Progovorili su tako na sebi svojstven način o svemu onom što ih brine, raduje i zaokuplja, uključujući i društvene probleme te velik utjecaj medija. Svojim su trudom i zalaganjem pokazali da srednjoškolci u Hrvatskoj itekako znaju misliti i na kreativan način izraziti svoje stavove, misli i osjećaje, a sve to učinili su s, na prvi pogled, nevjerojatnom lakoćom, baš onako kako to čine uistinu talentirani pojedinci.

LiDraNo otkrio buduću kremu hrvatske kulture, umjetnosti i novinarstva
Share via
Copy link
Powered by Social Snap