Pretraga

Majka bolesne učenice: Moja kći pala je godinu jer je propustila predavanja, a od bolova jedva ustaje iz kreveta

A- A+

Teško bolesna učenica Ekonomsko-Birotehničke škole u Splitu pala je godinu jer nije mogla redovno dolaziti na predavanja. Iako zbog bolova ponekad jedva može hodati, kako tvrdi njena majka, nije naišla na razumijevanje razrednika. 

foto: Facebook Spotted Ekonomsko-birotehnička škola Split

Učenici Ekonomsko-birotehničke škole u svibnju prošle godine dijagnosticiran je idiopatski artritis, ispričala je njena majka Jadranka Dumančić Slobodnoj Dalmaciji. Iako se ponekad zbog bolova ne može ni ustati iz kreveta, kako kaže njena majka, trudila se doći u školu kada bi god mogla. Usprkos tome, nije naišla na razumijevanje razrednika Ivice Veršića, profesora hrvatskog jezika.

Negativna ocjena za gradivo koje nije slušala

– Njezini su zdravstveni problemi počeli na kraju prošle školske godine. Razrednik mi je tada rekao da će joj progledati kroz prste i dati dovoljan iz hrvatskoga, ali da joj – što se njega tiče – preporučuje da se prebaci u drugu školu, što je stalno isticao cijelu sljedeću školsku godinu, tvrdeći da ona izostaje i da nije za ovu školu, ispričala je majka učenice Slobodnoj Dalmaciji.

Krajem ove školske godine, problemi su se pogoršali. Učenica je zbog naglog pogoršanja stanja završila u bolnici u Zagrebu. Nalazi su ukazivali na povećanje jetre i liječnici su sumnjali na težu bolest. Stanje se ipak popravilo. Kada se iz bolnice vratila u školu, profesor Veršić ispitao ju je gradivo koje su ostali pisali dok je bila odsutna i dao joj negativnu ocjenu.

– Odmah smo obavili razgovor s profesorom Veršićem, inače razrednikom, koji nije pokazao nikakvo razumijevanje tijekom cijele školske godine, nego je rekao da bi učenica trebala ići na predmetne, odnosno razredni ispit, o čemu će je obavijestiti preko učenika iz razreda. Rezultat razgovora s njim je da ju je opet na sljedećem satu ispitao ne dajući joj priliku ni da se prisjeti, te zaključio negativnu ocjenu, posljedica čega je bila da se dijete toliko prepalo profesora da je, nakon što je izišla iz razreda, počela hiperventilirati pa je izgubila svijest, ispričala je majka učenice Slobodnoj.

Izdvojeni članak

Svakih 20 sekundi jedno dijete umre od bolesti uzrokovane nečistom vodom!

Odmah po izlasku iz bolnice morala odgovarati

Duvančić se, kaže, prvo obratila ravnateljici, koja  joj nije izašla u susret.

– Kad sam spomenula njezina razrednika Veršića, ravnateljica Bartulin mi je odmah odgovorila da se ona ne može u to miješati i da su to kriteriji profesora Veršića, a da, ako nisam zadovoljna ocjenom, uložim žalbu, rekla je Slobodnoj.

Nakon razgovora s ravnateljicom pisanim se putem obratila pravobraniteljici za djecu koju je upozorila da je Veršić i druge učenike vrijeđao i omalovažavao, te navela kako njena kći prema profesoru osjeća strašan strah.

Bolesna djevojka ove je školske godine izostala čak 420 sati, a svi su uredno opravdani. Iako je s Veršićem i ravnateljicom dogovoreno da je se na kraju godine pita cjelokupno gradivo iz više predmeta, djevojčica je morala odgovarati odmah po izlasku iz bolnice, što je završilo s pet jedinica. 

– Profesor Veršić je stalno vršio pritisak na kolege da joj se zaključe negativne ocjene ili da joj se oteža na način da sve predmete, gradivo koje nije imala prilike slušati jer je bila u bolnici, mora odgovarati u roku od 48 sati?! I to odmah nakon što iziđe iz bolnice, rekla je majka učenice Slobodnoj.

Izdvojeni članak

[FOTO] Ovakvo opravdanje za izostanak s nastave se ne viđa često

Profesor negira, Nastavničko vijeće uvažilo žalbu

Profesor Ivica Veršić sve je optužbe negirao. Novinarima je rekao kako nema komentara na priču Duvačić, osim da su sve njene optužbe lažne i neutemeljene, dok im je ravnateljica samo rekla kako su sve učinili po zakonu.

– Pravobraniteljica za djecu prati slučaj koji spominjete, ali, zbog zaštite privatnosti djeteta, u pravilu ne komentira javno pojedinačne slučajeve koji su joj prijavljeni, pa tako ni ovaj. U svakom pojedinačnom slučaju pravobraniteljica postupa i propituje jesu li prava djeteta povrijeđena. Od nadležnih tijela traži izvješća i upućuje preporuke temeljem Zakona o pravobranitelju za djecu, poručeno je iz ureda Pravobraniteljice za djecu.

Zato je važno da roditelji ne čekaju kraj školske godine, već da na vrijeme reagiraju, prijave sumnju na povredu prava djeteta, bilo školi, Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta ili pravobraniteljici za djecu. Tada se pravobraniteljica može paralelno uključiti i preporučiti Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta, Prosvjetnoj inspekciji i Agenciji za odgoj i obrazovanje da provjere navode roditelja, razgovaraju s djecom i nastavnikom te obave stručno-pedagoški ili inspekcijski nadzor, kao i da pri rješavanju prigovora daju prednost najboljem interesu djeteta – navodi se u odgovoru iz Ureda pravobraniteljice Milas Klarić.

Nakon žalbi Jadranke Duvančić, Nastavničko vijeće dopustilo je njezinoj kćeri da ponovno pred komisijom odgovara gradivo iz svih pet predmeta iz kojih ima negativnu ocjenu.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap