Pretraga

Mogla bih isprogramirati svoj photoshop i spojiti ga sa svojim hobijem

A- A+

Trogiranka Petra Kakić je prva u nizu mladih fotografa i umjetnika koje ćemo predstavljati tijekom sljedećih mjeseci dok polako idemo ususret Foto danu mladih. Uz to moći ćete uživati u mnoštvu foto kolumni, online izložbi, natječaja i vijesti iz svijeta fotografije koje pripremamo u suradnji sa stranicom Foto dana mladih.

Mlada i ambiciozna Petra Kakić iz Trogira bavi se fotografijom još od početka srednje škole, a nakon što je upisala FESB (Fakultet elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u Splitu) kaže da bi mogla programirati svoj PhotoShopt ili pak DSLR fotoaparat!

Istina rekla je ovo kao šalu, ali ako naletite na hrvatsku verziju ovog programa znate tko je krivac! Sudjelovala je u organizaciji FAMTa (Foto akcije mladih Trogir) unutar koje mladi fotografi skupljaju novac i doniraju KBC-u Split! Hvale vrijedan projekt od kojega možda nastane i udruga mladih fotografa u Trogiru! Kako je počela, koji tip fotografije najviše voli i što bi poručila svim mladim fotografima pročitajte u nastavku.


Izdvojeni članak

Fotografija koje je obišla svijet: Posljednji poljubac para koji razdvaja i odvodi policija

Kako si se počela baviti fotografijom?

Bavljenje fotografijom došlo je sasvim spontano i slučajno. Oduvijek sam se imala potrebu ‘umjetnički’ izraziti kroz nekakav oblik umjetnosti, bilo kroz crtež, fotografiju i slično. Eto nisam se razvijala što se tiče crtanja, a nekako trebam zabilježit ideje i osjećaje.

Fotografijom sam se počela bavit sa 16 godina nakon što sam provela cijelo ljeto fotografirajući prijateljice jer bi tako „ubile“ vrijeme. Tokom tog ljeta sam počela paziti na neke bitne stvari vezane za fotografiju, koliko god je to bilo moguće jer sam praktički samouka. Nakon toga sam shvatila da mi ide i fotografija pa sam počela fotografirat sve oko sebe uz to tlačeći i prijatelje da mi budu modeli. 

Koji tip fotografije najviše voliš?

Tip fotografije koji
me najviše privlači je street fotografija. Fotografiranje slučajnih
prolaznika na ulicama u crno bijeloj tehnici i hvatanje njihovih emocija
. Smatram da tu možeš pokupiti najviše emocija na fotografiji jer ljudi
prolaze ulicama, neobaziru se na druge, svatko je u svome filmu. Isto
tako me privlači fotografiranje kakvog cosplaya ili dogovoreni
”photoshootizni” sa prijateljima jer je to super način da se zabaviš!

Izdvojeni članak

Dvadesetdvogodišnja Karlovčanka fotografijom osvaja New York

Kako su u Trogiru organizirani mladi fotografi?

Foto udrugu u Trogiru nemamo još. Svi mi koji se bavimo fotografijom, ako se tako može reći jer smo svi više manje amateri, smo samouki i na neki način surađujemo. Svako dijeli svoja iskustva i znanja, jer nemamo ništa što bi nas naučilo osnovama. Ali, ideja o foto udruzi se rodila pa ćemo vidjeti što će biti.

Jesi li se ranije prijavljivala na Foto dane mladih?

Za Foto
dane mladih sam čula tek mjesec ili dva prije nogo što su se održali
prvi susreti. Tada nisam imala potrebnu opremu za sudjelovanje, pa sam
ih propustila. Druge sam propustila jer su bili organizirani u vrijeme
moje maturalne zabave.

Koji su ti planovi za budućnost s fotografijom?

Moji planovi za budućnost s fotografijom su i dalje se nastavit amaterski baviti time. Ne želim postat profesionalni fotograf, bar me sad to ne privlači toliko jer ne želim da ono što volim i što me opušta postane izvor mojih frustracija. Ne mogu radit pod pritiskom jer ne stižem sve obaviti na vrijeme nego tek onda kad dobijem kakvu inspiraciju.

Kako povezuješ studij i fakultet

Iako na prvi pogled moj hobi s fakultetom, postoje neke poveznice. Jednog dana možda isprogramiram kakav DSLR fotoaparat ili neku novu verziju Photoshopa. Sve je to povezivo pošto je vezano za digitalizaciju. Kako sam krenula na fakultet ove godine ne stignem se baš previše bavit fotografijom, ali nastojim ne zapostaviti ju jer me opušta.

Koju poruka bi rekla svim mladim fotografima početnicima?

Moja poruka svim mladim fotografima je da budu uporni, da vježbaju i da svaku kritiku koju prime, bila dobra ili loša, prihvate jer će im to najbolje pomoć da se razviju. Isto tako neka razviju svoj stil po kojem će bit prepoznatljivi.

Više o fotografiji i Foto danima mladih pročitajte ovdje.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap