Pretraga

Obmana javnosti: Sveučilište u Augsburgu kaže da uopće nije donijelo odluku o Barišićevom navodnom autoplagijatu

A- A+

Jutros je Jutarnji list objavio kako je bivši ministar Pavo Barišić od sveučilišta u Augsburgu dobio rješenje u kojemu stoji kako u njegovoj doktorskoj disertaciji nije bilo autoplagijata, za što su prijavu podnijeli Ivan Đikić i Jure Zovko. Dopis koji je predstavljen kao rješenje stigao je samo na adresu Pave Barišića, čime se pohvalio pred medijima, a čitavu situaciju nazvao hajkom na njega. Samo par sati kasnije, javilo se Sveučilište u Augsburgu, kazavši kako odluka o Barišićevu doktoratu uopće još nije donesena.

Foto: pavobarisic.eu.hr

Glasnogovornik Sveučilišta Augsburg, Klaus Prem, u javnost je plasirao priopćenje u kojemu demantira da je slučaj optužbe Pave Barišića za autoplagijat u doktorskoj disertaciji, riješen.

Prava odluka tek u rujnu

Izdvojeni članak

Barišiću ostaje titula: U slučaju doktorske disertacije nije bilo autoplagiranja

Kako piše Index.hr, Barišić je na osnovu prve rečenice u dopisu koji mu je dostavljen razglasio kako je donesena odluka, te da je potvrđeno kako njegov doktorat ne sadrži autoplagijat. Međutim, posve je izignorirana druga rečenica dopisa o tome kako će se na osnovu Članka 8. iz službenih sveučilišnih pravila ‘u slučaju sumnje na znanstveno neprimjereno ponašanje’ tek donijeti konačna odluka, o čemu će Barišić biti obaviješten.

Naime, prema spomenutom članku, rektorat donosi odluku o tome hoće li se procedura obustaviti ili ima dovoljno dokaza za znanstveno neprimjereno ponašanje, između ostaloga, na temelju preporuka za to sazvane stručne komisije. Rektorat odlučuje i o posljedicama, a o odluci će detaljno biti obaviješten i optuženi, kao i oni koji su ga prijavili. Dakle, dopis neće dobiti samo Barišić.

Osim toga, glasnogovornik Sveučilišta Augsburg, prenosi Index.hr, jasno upozorava da ‘vodstvo sveučilišta još nije donijelo konačnu odluku’ te dodaje kako će ta odluka biti pravovremeno dostavljena i hrvatskim medijima. Konačna odluka trebala bi biti donesena tek polovicom rujna.

Na Barišićev istup reagirao i Đikić

Znanstvenik Ivan Đikić koji je prijavu Sveučilištu u Augsburgu i podnio, putem svog je bloga izrazio žaljenje što ga novinari nisu kontaktirali, budući da se u članku spominje i njegovo ime.

Izdvojeni članak

Ustavni sud srušio Odbor koji je donio mišljenje o plagijatu ministra Barišića

– Prema dosadašnjim spoznajama glavni problem u izradi doktorata gospodina Barišića jest kopiranje i prevođenje paragrafa iz njegovog magisterija te objavljenih znanstvenih radova u Hrvatskoj za izradu njegovog doktorata u Njemačkoj, a bez citiranja originalnog izvora istih članaka unutar doktorata. Na taj način je stekao dvije akademske titule: magisterij i doktorat za skoro identični znanstveni doprinos. Takav postupak, poznat pod nazivom “autoplagijat”, nije u skladu s etikom u znanstvenom radu, jer se objavljeni izvorni znanstveni rad neistinito prikazuje još jednom kao izvorni znanstveni rad.

Sveučilište u Augsburgu u svom postupanju u vezi s nepoštenjem u znanstvenom radu oslanja se na preporuke Deutsche Forschung Gemainschaft (DFG). U preporukama DFG-a nije obrađen autoplagijat kao vrsta neetičnog postupka u znanosti, u čemu DFG kasni za najnovijim europskim dokumentima o znanstvenoj čestitosti. Shodno tome, pismo predsjednice Sveučilišta u Augsburgu, prof. dr. Sabine Doering-Manteuffel, a na temelju kojeg je napisan ovaj članak u JL, nigdje niti ne spominje odluku o autoplagijatu gospodina Barišića. Zašto onda gospodin Barišić u svim izjavama stalno spominje autoplagiranje te zašto je u naslovu napisano da Barišićev rad nije autoplagijat? Gospodin Barišić namjerno ističe autoplagiranje kao glavnu temu u hrvatskim medijima jer zna da za to ne može biti okrivljen u Njemačkoj. No u isto vrijeme izbjegava govoriti o konkretnim problemima s necitiranjem prije objavljenih radova koje su uočeni u izradi njegova doktorata, poručio je Ivan Đikić čije priopćenje u potpunosti možete pročitati ovdje.

Obmana javnosti: Sveučilište u Augsburgu kaže da uopće nije donijelo odluku o Barišićevom navodnom autoplagijatu
Share via
Copy link
Powered by Social Snap