Pretraga

Obrazovanjem do boljih poslova: Zahvaljujući EU projektu, 264 mladih steklo zavidne certifikate

A- A+

Čak 264 mladih iz Siska, Vukovara i Rijeke u Algebri je, zahvaljujući europskim fondovima, steklo digitalne vještine i certifikate. Dotad uglavnom nezaposleni, u tri godine projekta postali su sistemski i mrežni administratori – specijalisti, računalni programeri internet aplikacija – C# i ASP.NET, web dizajneri, računalni operatori te ECDL specijalisti.

ilustracija: Algebra

– Iako smo se u provedbi projekta susretali s iznimnim izazovima, i to osobito od početka pandemije, vrlo smo zadovoljni što smo na kraju ipak uspjeli ostvariti sve projektne rezultate. Svakako je uvelike pomoglo upravo to što smo bili u mogućnosti vrlo brzo provesti transformaciju nastave u online model. Naime, za razliku od mnogih drugih organizacija koje do tada nisu imale nikakvog iskustva sa online podučavanjem, mi smo već imali uhodane timove, adekvatnu platformu i razrađenu metodiku, pa smo lakše ostvarili visokokvalitetnu i interaktivnu online edukaciju, rekla je Martina Bašić, voditeljica Odjela za pripremu i provedbu EU projekata u Algebri.

U sklopu projekta ‘IT obrazovanje za sigurnije sutra’ ukupno 264 polaznika steklo je dodatne digitalne vještine, ali i znanja te relevantne certifikate s područja računarstva i informatike, čime su im se potencijalno otvarale mogućnosti zapošljavanja na atraktivnijim i bolje plaćenim radnim mjestima. Ipak, interes za programima bio je daleko veći – prijavilo ih se gotovo 2.000 ali edukaciji su u konačnici mogli pristupiti oni koji su ispunjavali sve uvjete projekta.

Za projekt su se mogli prijaviti pojedinci stariji od 34 godine koji su nezaposleni dulje od godinu dana a imaju završenu najviše srednju školu, zaposleni i nezaposleni između 15 i 34 godina sa završenom osnovnom školom, te zaposleni ili nezaposleni koji imaju završenu jednogodišnju, dvogodišnju ili trogodišnju srednju školu. U ponudi je bilo pet programa: Sistemski i mrežni administrator – specijalist, Računalni programer internet aplikacija – C# i ASP.NET, Web dizajner, Računalni operator te ECDL specijalist.

Projekt ‘IT obrazovanje za sigurnije sutra’, koji je Otvoreno učilište Algebra provodilo uz HZZ-ove Područne urede Sisak, Vukovar i Rijeka kao partnere, bio je ukupne vrijednosti 1.332.994,50 kuna, a financiran je iz Europskog socijalnog fonda. Trajao je trajanja od 25. siječnja 2018. do 25. siječnja 2021. Unatoč suradnji sa spomenutim područnim uredima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, na većinu su se edukacija mogli prijaviti i stanovnici iz ostalih krajeva zemlje jer se većina edukacija provodila u online obliku.

– Nadamo da će i u budućem programskom razdoblju biti prilike za provedbu sličnih projekata u kojima ćemo raznim ciljnim skupinama koje imaju otežan pristup edukacijama zbog dislociranosti i raznih drugih socioekonomskih faktora, moći pružiti kvalitetnu online edukaciju, zaključila je Bašić.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap