Pretraga

Pažnja pri kupovanju ZET-ovih pokaza: Mjesečne karte ne vrijede uvijek punih mjesec dana

A- A+

Ako ste kupili mjesečnu kartu za javni prijevoz u Zagrebu, primjerice, 25. listopada, platili ste punu cijenu, ali vam je vrijedila samo tjedan dana. S obzirom da se mnogi građani bune zbog takve prakse, potražili smo obrazloženje iz ZET-a. Otkrili su nam i kakva je situacija s kupovinom godišnjih karata.

Foto: Srednja.hr

ZET-ov mjesečni pretplatni kupon za studente košta 120, a za srednjoškolce 90 kuna. No valjanost tih mjesečnih karata ne traje u svakom slučaju mjesec dana. Ako kupite, primjerice, kupon 25. dana u mjesecu, imate se pravo voziti zagrebačkim tramvajima ili autobusima samo do posljednjeg dana tog mjeseca. Drugim riječima, plaćate punu cijenu, a pokazi vam u tom slučaju vrijede svega nekoliko dana.

Izdvojeni članak

Nakon pritiska ZET se oglasio o zabrani studentske aplikacije ZETCheck

S obzirom da su se mnogi građani pobunili zbog takve prakse, pogotovo jer ih službenici na prodajnim mjestima na to ne upozore, odlučili smo zatražiti obrazloženje iz ZET-a.

Mjesečni pokaz vrijedi od prvog do posljednjeg dana u mjesecu

Naplata javnog prijevoza u glavnom gradu definirana je tarifnim te odredbama za primjenu cjenika. Valjanost karata prilagođena, kako objašnjavaju u ZET-u, usuglašena je s pojedinim kategorijama putnika.

– Potrebno je voditi računa o tome da vrlo velik broj korisnika kupuje kartu po povlaštenoj cijeni, subvencioniranu od Grada Zagreba ili pojedinih ustanova. Kako su ti statusi promjenjivi i dostavljaju se na mjesečnoj ili godišnjoj bazi, valjanost kupona je tako i određena. Nadalje, pojedinim kategorijama putnika, kao što su, primjerice – umirovljenici, omogućeno je, prema njihovim traženjima, valjanost kupona od 20. u mjesecu do 19. sljedećeg mjeseca jer su resorne udruge tako zahtijevale zbog datuma isplata mirovina. Vrlo je slično s korisnicima socijalnih kupona te većinom drugih korisnika, odgovorio nam je voditelj Službe komunikacija i marketinga u ZET-u Tomislav Jurić.

Izdvojeni članak

Student koji se šverca poručio ZET – u: ‘Vaša usluga je sramota’


Prodali joj mjesečnu kartu koja je vrijedila jedan dan

Zadnjeg dana u mjesecu listopadu anonimna korisnica usluge ZET-a kupila je mjesečnu kartu koja joj je vrijedila samo taj dan. Kako piše Večernji list, putnici su se iz ZET-a ispričali te ju uputili na službu reklamacije jer su je službenici trebali upozoriti i preporučiti višednevne karte.

Godišnje karte vrijede punih 12 mjeseci

Glasnogovornik ZET-a je objasnio kako putnici koji namjeravaju kupovati mjesečni ili godišnji kupon također mogu do početka obračunskog razdoblja koristiti druge vrste karata, ovisno o potrebama. – Građani mogu kupiti i tzv. višednevne karte. Od dnevne pa trodnevne tjedne ili 15-dnevne koja vrijedi upravo toliko dana od trenutka kupnje!, obrazložio je Jurić.

Budući da cijene godišnjih pretplatnih kupona variraju od 870 kuna za školarce, do 3.480 kuna koliko košta opći kupon upitali smo primjenjuje li se takva praksa i na godišnje pokaze. Zanimalo nas je ako građani kupe godišnju kartu u listopadu, vrijedi li ona do kraja prosinca te godine ili se ipak produžava na cijelu godinu.

– Godišnja karta vrijedi 12 kalendarskih mjeseci, za kraj je istaknuo glasnogovornik Zagrebačkog električnog tramvaja.

Copy link
Powered by Social Snap